Data publicării:

Reacţie dură a Ministerului de Externe de la Sofia privind declaraţia premierului Macedoniei de Nord despre Bulgaria

Autor: Valentina Miu | Categorie: Politica
WhatsApp
Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels
În legătură cu afirmaţia prim-ministrului Macedoniei de Nord, Dimităr Kovacevski, în cadrul Consiliului Europei, Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Bulgaria subliniază că este inacceptabil ca declaraţia privind drepturile fundamentale ale unei anumite comunităţi să fie folosită ca un pretext pentru atacuri nefondate şi caustice la adresa unui stat membru al Uniunii Europene.

"Declaraţia premierului macedonean arată încă o dată în mod clar atitudinea reală a Skopje faţă de principalele valori ale UE şi respingerea dreptului de a reacţiona la deficitele existente. Orice analogie cu suferinţa poporului ucrainean în actualul război nejustificat al Rusiei este cinică şi inacceptabilă", notează Ministerul bulgar al Afacerilor Externe.

Amintim că miercuri, în cadrul Summitului Consiliului Europei de la Reykjavik, premierul macedonean a declarat că discursul folosit de Bulgaria faţă de Macedonia de Nord este foarte asemănător cu discursul folosit de Federaţia Rusă faţă de Ucraina. Kovacevski a criticat aspru Bulgaria, adăugând că nu respectă deciziile CEDO şi standardele Consiliului în domeniul drepturilor omului.

"Perspectiva europeană a Republicii Macedonia de Nord trece printr-o adeziune strictă la Mecanismul european instituit în iulie 2022. Încercările de a distrage atenţia publică de la lipsa de voinţă de a îndeplini angajamentele asumate nu sunt productive şi diferă de dorinţa declarată a Skopje de a construi bune relaţii de vecinătate. Deosebit de îngrijorătoare în declaraţia prim-ministrului Kovacevski este sugestia că, dacă Macedonia de Nord nu îşi va continua negocierile de aderare la UE, acest lucru ar avea un impact negativ asupra Albaniei. Bulgaria sprijină în mod constant integrarea europeană a tuturor ţărilor din Balcanii de Vest pe baza propriilor merite. Spre deosebire de Macedonia de Nord, Albania a deschis pe deplin negocierile de aderare şi viteza cu care va înainta depinde numai de progresul său în procesul de reformă. Facem apel la autorităţile de la Skopje să dea dovadă de curaj politic şi să înceapă să-şi îndeplinească angajamentele pe care le-au luat faţă de toate statele membre ale UE, pentru a finaliza faza de începere a negocierilor de aderare. Responsabilitatea pentru viitorul european al Macedoniei de Nord este în propriile mâini", se arată în comunicatul MAE bulgar, potrivit Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel