Data publicării:

Reacția Pentagolului după ce rușii au testat bijuteria lui Putin, racheta „Satan 2”: Nu ne simțim amenințați deloc

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie creată de Jeckson White, de la Pexels
Fotografie creată de Jeckson White, de la Pexels

Pentagonul a declarat miercuri că Rusia a notificat Statele Unite înainte de lansarea de probă a unei rachete balistice intercontinentale.

Prima lansare de testare de către Rusia a rachetei sale balistice intercontinentale Sarmat, o nouă adăugare la arsenalul său nuclear, nu a fost considerată o „amenințare” pentru Statele Unite și aliații săi, a spus Pentagonul.

Președintele rus Vladimir Putin a descris la televiziunea de stat racheta drept „o armă cu adevărat unică”.

Arma va „întări potențialul de luptă al forțelor noastre armate, va asigura în mod fiabil securitatea Rusiei împotriva amenințărilor externe și va oferi de gândit celor care, în căldura unei retorici agresive frenetice, încearcă să ne amenințe țara”, a spus Putin.

„Noul complex are cele mai înalte caracteristici tactice și tehnice și este capabil să depășească toate mijloacele moderne de apărare antirachetă. Nu are analogi și nu va avea mult timp de acum încolo”, a spus Putin.

Occidentalii au poreclit racheta cu numele „Satan 2”

RS-28 Sarmat a fost numit de NATO drept „Satan 2”. Este considerată cea mai puternică rachetă balistică intercontinentală a Rusiei.

Ca răspuns, Pentagonul a spus că a văzut testul ca o rutină.

„Testarea este de rutină și nu a fost o surpriză”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, într-o conferință de presă.

Kirby a spus că departamentul „nu a considerat testul ca fiind o amenințare pentru Statele Unite sau aliații săi”.

Potrivit Serviciului de Cercetare al Congresului SUA, Rusia este de așteptat să desfășoare racheta Sarmat la sfârșitul acestui an cu 10 sau mai multe focoase pe fiecare rachetă.

Cum a decurs testul?

Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că racheta a fost lansată în după-amiaza acelei zile din cosmodromul Plesetsk, situat la aproximativ 800 km nord de Moscova, în regiunea nordică Arhangelsk. A lovit ținte în peninsula Kamchatka, în estul îndepărtat al Rusiei, la aproximativ 6.000 km distanță.

„Lansarea este prima din programul guvernamental de testare. După finalizarea programului de testare, sistemul de rachete Sarmat testat va deveni parte a forțelor strategice de rachete”, a declarat armata rusă într-un comunicat în urma testului de rachetă.

Reluând remarcile lui Putin, Ministerul Apărării al Rusiei a mai spus că Sarmat-ul va crește puterea potențialului nuclear al Moscovei.

„Racheta Sarmat are caracteristici unice care îi permit să depășească în mod fiabil orice sisteme de apărare antirachetă existente și viitoare”, a spus ministerul.

Testul are loc într-un moment de tensiune geopolitică extremă din cauza invaziei Rusiei asupra Ucrainei, care a început pe 24 februarie.

Pentagonul „rămâne concentrat pe agresiunea ilegală și neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei”, a spus Kirby reporterilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel