Reacția lui Vladimir Putin, după aflarea veștii morții lui Shinzo Abe
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Reacția lui Vladimir Putin, după aflarea veștii morții lui Shinzo Abe / Foto: Kremlin.ru
Reacția lui Vladimir Putin, după aflarea veștii morții lui Shinzo Abe / Foto: Kremlin.ru
Kremlinul a reacționat după aflarea veștii morții lui Shinzo Abe, fostul premier al Japoniei.

Kremlinul și-a transmis condoleanțele în legătură cu asasinarea fostului premier japonez Shinzo Abe. Președintele rus Vladimir Putin și-a exprimat și el profundul regret, trimițând o telegramă de condoleanțe mamei și soției lui Shinzo Abe. Adresându-se lui Yoko și Akie Abe, liderul rus a menționat rolului lui Shinzo Abe în dezvoltarea relațiilor de bună vecinătate dintre Japonia și Rusia, numindu-l un om minunat.

"Mâna unui criminal a scurtat viața unui om de stat remarcabil care a condus guvernul Japoniei pentru o lungă perioadă de timp și a făcut multe pentru dezvoltarea relațiilor de bună vecinătate între țările noastre. Am menținut contacte regulate cu Shinzo, în care excelentul său personal și calitățile profesionale s-au manifestat pe deplin. Binecuvântată amintire acestui minunat „Omul va rămâne pentru totdeauna în inimile tuturor celor care l-au cunoscut". Vă doresc ție și familiei tale putere și curaj în fața acestei pierderi grele, ireparabile.", se arată în telegrama postată pe site-ul web al Kremlinului.

Cu puțin timp înainte de trimiterea scrisorii, secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, s-a adresat poporului japonez cu un mesaj și a spus că Kremlinul este profund întristat de ceea ce s-a întâmplat.

"Suntem profund întristați de vestea venită din Japonia. Condamnăm în cei mai fermi termeni tentativa de asasinat asupra fostului prim-ministru Abe. De asemenea, condoleanțe întregului popor al Japoniei, pentru că domnul Abe, în primul rând a fost un adevărat patriot al Japoniei. El a apărat întotdeauna interesele țării sale, dar a preferat să o facă la masa negocierilor.", a spus Dmitri Peskov în timpul unei ședințe cu reporterii, scrie dp.ru.

Cine a fost Shinzo Abe

Shinzo Abe, ucis de gloanţe vineri, la Nara, în vestul Japoniei, a bătut recorduri în politica ţării sale, pe care a marcat-o profund, consemnează AFP și Agerpres. Ajuns prima oară în fruntea guvernului în 2006, la vârsta de 52 de ani, el a fost cel mai tânăr prim-ministru din istoria postbelică a Japoniei.

În al doilea mandat de premier, din 2012 până în 2020 - cel mai lung din istoria japoneză contemporană - a dus o politică îndrăzneaţă de relansare economică, în paralel cu o activitate diplomatică intensă. În vara lui 2020, nepopular din cauza modului în care a gestionat epidemia de coronavirus, Abe a recunoscut că are o boală intestinală cronică şi a demisionat la scurt timp după anunţ. 

A fost cunoscut în străinătate mai ales prin politica economică, pentru care s-a inventat termenul de "Abenomics". De la sfârşitul lui 2012, aceasta a combinat flexibilitatea monetară, relansarea bugetară şi reformele structurale şi a produs unele rezultate: creşterea remarcabilă a gradului de ocupare în rândul femeilor şi al vârstnicilor sau recurgerea la migraţie pentru a compensa insuficienţa forţei de muncă autohtone.

Ambiţia lui finală a fost revizuirea Constituţiei japoneze pacifiste impuse de Statele Unite în 1947, care nu a mai fost modificată ulterior. Descendent al unei familii de oameni politici conservatori, Abe a militat pentru o Japonie lipsită de complexele trecutului, refuzând povara scuzelor pentru abuzurile comise de armata niponă în China şi în Coreea, în prima jumătate a secolului al XX-lea. El şi-a construit astfel şi o reputaţie de fermitate faţă de Coreea de Nord. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel