Reacția Kremlinului, după ce Muratov şi-a licitat medalia pentru copiii ucraineni: Orice contribuție nu poate fi decât binevenită
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Captură video Euronews
Foto: Captură video Euronews
Kremlinul a reacționat după ce Premiul Nobel pentru Pace Dmitri Muratov şi-a licitat medalia câştigată pentru copiii ucraineni.

Orice contribuție la sprijinirea refugiaților din Ucraina care sosesc în Rusia poate fi doar salutată, a spus secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, după ce Premiul Nobel pentru Pace Dmitri Muratov şi-a licitat medalia câştigată pentru copiii ucraineni, scrie Interfax.

„Știți că mulți îi ajută – pot vorbi doar în numele Rusiei în acest caz – pe refugiații din Ucraina care ajung pe teritoriul Rusiei, sunt din ce în ce mai mulți. Și, într-adevăr, oamenii cu inima deschisă oferă toate posibila asistență. Orice contribuție la acest caz, mai ales când vine vorba de copii, nu poate fi decât binevenită", a spus Peskov reporterilor.

„Dar repet încă o dată, până la urmă, vorbim despre foarte mulți oameni și despre un astfel de impuls popular”, a adăugat el.

Astfel, Peskov a răspuns la întrebarea cum tratează Kremlinul informațiile conform cărora redactorul șef al Novaya Gazeta, Dmitri Muratov, și-a vândut medalia obținută pentru Premiul Nobel pentru Pace și intenționează să transfere banii către UNICEF pentru copiii refugiaților ucraineni din diferite țări, inclusiv Rusia.

Dmitri Muratov și-a licitat medalia pentru 103,5 milioane de dolari

Laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Dmitri Muratov, editorul ziarului independent de investigaţii Novaia Gazeta, şi-a licitat luni medalia pentru 103,5 milioane de dolari în beneficiul copiilor ucraineni strămutaţi din cauza războiului, transmite AFP. 

Veniturile din vânzarea care a avut loc la New York, câştigată de un ofertant telefonic anonim, vor fi donate programului UNICEF pentru copiii ucraineni strămutaţi în urma războiului, potrivit Heritage Auctions, care se ocupă de vânzare.

Într-un interviu acordat The Associated Press, Muratov a declarat că este deosebit de îngrijorat de copiii rămași orfani din cauza conflictului din Ucraina.

Dmitri Muratov a câştigat prestigiosul premiu în 2021 împreună de jurnalista filipineză Maria Ressa 'pentru eforturile lor de a menţine libertatea de exprimare'. Ziarul Novaia Gazeta a anunţat la sfârşitul lunii martie că îşi suspendă apariţia online şi tipărită până la încheierea 'intervenţiei' din Ucraina, în contextul înăspririi politicii Kremlinului faţă de vocile critice faţă de regim.

Dmitri Muratov a făcut parte din grupul jurnaliştilor care a fondat Novaia Gazeta în 1993, după căderea Uniunii Sovietice. Înainte de suspendarea activităţii, ziarul era ultima publicaţie critică faţă de preşedintele Vladimir Putin. Novaia Gazeta este cunoscută în special pentru investigaţiile sale privind corupţia şi încălcările drepturilor omului în Cecenia.

Acest angajament a costat vieţile a şase din angajaţii ziarului, printre care cunoscuta jurnalistă Anna Politkovskaia, asasinată în 2006. Dmitri Muratov şi-a dedicat Premiul Nobel memoriei lor. 'Acest ziar este periculos pentru vieţile oamenilor', declara Muratov pentru AFP în 2021. Într-o înregistrare video postată de Heritage Auctions, jurnalistul declară că a câştiga Premiul Nobel 'îţi oferă ocazia să fii auzit'. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel