Reacția Germaniei după amenințarea cu bombă în ziua alegerilor din Republica Moldova: Total inacceptabilă tentativa masivă de influențare
Diplomația din Germania a reacționat după amenințarea de la secțiile de votare în ziua alegerilor din Republica Moldova.
Citește și: Atac cibernetic masiv în ziua alegerilor prezidențiale din Moldova! Cine încearcă să saboteze votul
Guvernul de la Berlin a calificat luni drept ”total inacceptabilă tentativa masivă de influențare și de intimidare” a alegătorilor moldoveni din străinătate, care a fost observată duminică, cu ocazia alegerilor prezidențiale desfășurate în Republica Moldova, relatează AFP.
”A existat o tentativă masivă și coordonată pentru a-i priva pe moldovenii din străinătate de dreptul lor de a vota prin amenințări cu atentate cu bombă” în birourile de vot din străinătate, a denunțat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe german într-o conferință de presă obișnuită.
Purtătorul de cuvânt a MAE german a citat cazul unor amenințări la secții de votare din Hamburg, Frankfurt, Kaiserslautern și Berlin în Germania, ”dar și la București și în Spania”.
Maia Sandu, ”decisă” de diaspora
Președinta proeuropeană Maia Sandu își datorează în mare parte realegerea în turul al doilea al scrutinului prezidențial de duminică unei mobilizări puternice a diasporei: din cele 326.000 de voturi exprimate în străinătate, 270.000 au fost pentru ea.
De altfel, campania pentru alegerile prezidențiale a fost umbrită de acuzații de ingerință rusească, poliția din Republica Moldova anchetând presupuse ”tentative de destabilizare” din partea Moscovei, care au combinat dezinformarea, cumpărarea masivă de voturi, amenințările cu moartea, atacurile cibernetice și ”transportul organizat” de alegători.
”Putin nu se dă în lături de la nimic”, a reacționat luni ministrul german de externe Annalena Baerbock, denunțând, la rândul său, ”cumpărarea de voturi, manipularea înainte și amenințările cu atacuri cu bombă asupra secțiilor de votare moldovene, vizând inima democrației europene”.
Cancelarul german Olaf Scholz a felicitat-o pe Maia Sandu pentru realegerea sa în funcție și pentru ”cursul european” ales de țară.
Republica Moldova este extrem de polarizată între, pe de o parte, o diasporă și o capitală predominant favorabile integrării în UE și, pe de altă parte, zonele rurale și două regiuni, Transnistria separatistă și Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia, orientate spre Rusia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News