Data publicării:

Reacția Chinei după ce Joe Biden l-a catalogat pe Xi Jinping drept „dictator"

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
China a reacționat, miercuri, după ce Președintele american Joe Biden s-a referit la președintele Xi Jinping folosind cuvântul „dictator”. China este de părere că remarca este absurdă și reprezintă o provocare.

Comentariile lui Biden au venit la doar o zi după ce Înaltul Secretar de Stat al SUA, Antony Blinken, a vizitat Beijingul pentru a stabiliza relațiile bilaterale despre care China spune că sunt la cel mai scăzut nivel de când au fost stabilite legăturile formale.

Xi a devenit cel mai puternic lider al Chinei de la Mao Zedong după ce și-a asigurat un al treilea mandat de președinte în martie și a devenit șef al Partidului Comunist în octombrie.

Biden a mai spus că statul chinez „are dificultăți economice reale”.

Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a spus că remarcile lui Biden sunt „extrem de absurde” și „iresponsabile”.

Exprimând nemulțumirea puternică a Chinei, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Mao Ning, a spus că aceste comentarii ale lui Biden au încălcat grav protocolul diplomatic și demnitatea politică a Chinei.

„Este o provocare politică deschisă”, a spus ea într-o conferință de presă.

Întrebată cât de conștient a fost Xi cu privire la mișcările balonului, Mao a reiterat explicația anterioară a Chinei conform căreia trecerea balonului prin spațiul aerian american a fost neintenționată și cauzată de circumstanțe care nu țin de controlul său.

Blinken și Xi au convenit în întâlnirea lor de luni să stabilizeze rivalitatea intensă dintre Washington și Beijing, astfel încât acestea să nu intre în conflict.

Deși nu au fost făcute progrese în timpul vizitei în China a secretarului de stat american, ambele părți au convenit să continue angajamentul diplomatic cu mai multe vizite ale oficialilor americani în următoarele săptămâni și luni, potrivit Globalnews.ca

VEZI ȘI: Joe Biden l-a catalogat pe Xi Jinping drept "dictator" 

Joe Biden, președintele SUA, a apreciat marţi, că omologul său chinez, Xi Jinping, aparţine categoriei "dictatorilor", transmite Agerpres, citând AFP.

Aflat în cursul unei recepţii în California cu donatori ai Partidului Democrat, la care au participat jurnalişti, Jie Biden s-a referit la un episod recent în care Statele Unite au distrus un balon chinez despre care au spus că spiona teritoriul lor. Președintele american a afirmat că "motivul pentru care (preşedintele chinez) s-a enervat atât de tare când am doborât acest balon plin cu echipament de spionaj este că nu ştia (că acest dispozitiv) se afla acolo".

"Este foarte jenant pentru dictatori când nu ştiu ce s-a întâmplat", a continuat el, adăugând: "Când (balonul) a fost doborât, (Xi Jinping) s-a arătat foarte jenat şi chiar a negat că (aerostatul) se găsea acolo". ... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel