Data actualizării:
Data publicării:

Reacții dure după eșecul Schengen! Ce trebuie să facă România? SONDAJ

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp

Aderarea României la Spațiul Schengen a fost din nou amânată. Franţa şi Germania sunt ţările care au insistat cel mai mult ca România şi Bulgaria să nu intre acum în Schengen. Franţa a cerut ca acest subiect să nu fie introdus pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din această săptămână, iar decizia este puternic contestată în țara noastră.

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta au avut o discuţie şi au decis de comun acord să accepte pentru moment amânarea discutării subiectului privind aderarea României la Schengen. 

Vezi aici detalii: România, lovită de unde nu se aștepta în cazul Schengen

Radu Carp, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, se declară nemulțumit de faptul că România este mereu amânată, iar subiectul intrării în Schengen nu ajunge niciodată la vot. Astfel, spune el, am putea afla cine se opune în mod oficial și care sunt motivele împotrivirii.

”În momentul în care o țară respinge o altă țară în mod oficial, trebuie ca acea țară să-și asume respectiva decizie, iar când va avea nevoie, la rândul ei, de un vot, România s-ar putea întoarce împotriva ei”, a declarat pentru DCNews Radu Carp, care a precizat că ”diplomația ar trebui să fie mai agresivă” în privința acestui subiect.

Și jurnalistul Val Vâlcu și-a exprimat nemulțumirea pentru faptul că subiectul reprezentat de aderarea României la Zona Schengen nu va fi pe ordinea de zi a viitorului Consiliu JAI.

”Ar trebui să insistăm, să forțăm ca subiectul să intre la vot, pentru a vedea cine este împotrivă și de ce. Ar trebui ca cei care ne resping să ne spună măcar și ce trebuie să facem pentru a îndeplinii condițiile de aderare, cum se întâmplă în cazul MCV-ului”, a comentat Val Vâlcu.

Jurnalistul a semnalat că deciziile împotriva aderării României la Schengen porneau până acum de la țări europene în care aveau loc alegeri în acel an, dar în 2015 nu sunt organizate alegeri în niciunul dintre statele care ne sunt potrivnice.

[citeste si]

”Când au fost alegeri în Franța, s-a opus Franța, când au fost alegeri în Germania, s-a opus Germania, când au fost alegeri în Olanda, s-a opus Olanda. Acum însă, nu mai sunt alegeri nicăieri, și tot nu suntem primiți în Schengen”, a comentat Val Vâlcu.

Băsescu: ”Nu putem sta ca râmele”

”Aş vrea să tragem o concluzie. Este incorectă atitudinea celor doi miniştri, deocamdată, faţă de România şi nu putem tolera această abordare”, spunea fostul președinte Traian Băsescu în 2011. El cataloga drept ”o discriminare la adresa României” faptul că miniștrii de interne din Franța și Germania au trimis Comisiei Europene o scrisoare în care au apreciat că este ”prematur” să se permită aderarea României și Bulgariei la zona Schengen în martie 2011.

”Nu putem tolera, pentru că, dacă acum stăm ca râmele, cum ne recomandă foarte mulţi - staţi, să stăm liniştiti, că sunt marile state ale UE ... . Da, sunt marile state, dar cei 22 de milioane de români au dreptul la respect”, continua atunci Traian Băsescu.

Riscurile unui vot negativ în Consiliu

Surse politice au explicat că Victor Ponta și Klaus Iohannis au acceptat amânarea și nu au forțat un vot în Consiliul JAI pentru că, în cazul unui vot negativ, România ar fi fost nevoită să reia de la zero toate procedurile pre-aderare, iar asta ar fi însemnat alți ani pierduți. Însă, așa cum am văzut până în prezent, nici amânările nu sunt de bun augur pentru țara noastră, a cărei aderare la Zona Schengen tot este amânată de ani buni.

În aceste condiții, vă invităm să răspundeți sondajului din debutul articolului și să vă exprimați părerile cu privire la acest subiect în secțiunea de comentarii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel