REȚETĂ SARMALE ARDELENEȘTI CRĂCIUN. Secretul reţetei gustoase
Tradiționalele sărmăluțe nu trebuie să ne lipsească de pe masă cu ocazia Crăciunului.
Acest preparat, pentru mulți dintre noi, are o legătură directă cu sărbătoarea Nașterii Domnului.
Iată care sunt ingredientele de care avem nevoie pentru sarmalele ardelenești:
- 2 verze murate;
- 1 kg de carne tocată de porc;
- 3 cepe mari;
- o cescuță cu orez;
- o lingură cu pastă de tomate;
- o linguriță cu cimbru;
- o linguriță cu piper;
- mărar uscat;
- 2 foi de dafin;
- o coastă afumată;
- slănină afumată 250 g;
- cârnați de casă afumați 500 g.
Mod de preparare:
Peste carne adăugăm ceapă dată pe răzătoarea cu orificii mici, orezul, cimbru și piperul și amestecam bine până când totul este bine omogenizat.
Varza o desfacem în foi potrivit de mari și le tăiem cotoarele dar și nervurile mai groase.
Sfat: Nu înmuiați varza în apă fie rece sau caldă pentru că își pierde gustul. Ca să nu fie sarmalele prea sărate nu mai puneți sare deloc în carne.
Formăm sarmalele punând în centrul fiecărei bucăți de varză ,carne (cam cât o nucă), rulăm foaia iar capetele le introducem înăuntru cu degetul arătător.
Sarmalele le așezam într-o cratiță pe fundul căreia am pus frunze de varză sau varză tocată și foile de dafin, dar și coastele afumate tăiate în bucăți mici. Presăram printre sarmale boabe de piper și cimbru.
Printre sarmale punem și bucățile de slănină și cârnații.
După ce am pus toate sarmalele în oală, terminăm cu un strat de varză tocată și turnăm apă cât că acopere continuțul.
Punem oala cu capac, pe aragaz și lăsăm până dă în clocot după care le mutăm în cuptorul care a fost încălzit în prealabil.
Lăsăm sarmalele cam 4 ore la cuptor având grijă să mai adăugăm apă (fiartă) în cazul în care este necesar.
Când sarmalele gata, scoatem capacul și turnăm pasta de roșii pe care am divolvat-o cu puțină apă și mai lăsăm atât cât să se rumenească varza de deasupra.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News