RCS&RDS, în război cu CNA pe difuzarea unor posturi TV
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Cristina Alexandrescu
WhatsApp
CNA a constatat că RCS&RDS nu respectă principiul "must carry", întrucât nu difuzează televiziuni private ca Mynele TV, Alfa Omega TV şi Credo TV şi nici studiouri teritoriale ale Societăţii Române de Televiziune, precum TVR Târgu-Mureş şi TVR Cluj.

Consiliul Naţional al Audiovizualului  a analizat, în şedinţa de joi, o adresă a societăţii RCS&RDS SA, care a solicitat anularea/ revocarea actelor administrative prin care Consiliul a aprobat modificările de grile de programe ale UPC şi Romtelecom fără includerea programului Digi 24, fapt care, în opinia RCS&RDS, încalcă articolul 82 din Legea audiovizualului.

De asemenea, membrii CNA au discutat joi şi cu reprezentanţii RCS&RDS. Aceştia s-au arătat nemulţumiţi de faptul că marii cablişti din România nu retransmit Digi 24, în ciuda faptului că acest post se află pe poziţia 13 în lista "must carry" a televiziunilor obligatorii la retransmisie pentru toţi operatorii de cablu din România în acest an.

Reprezentanţii RCS&RDS au solicitat CNA aprobarea grilelor de programe ale operatorilor de cablu numai cu includerea programului "must carry" Digi 24, în conformitate cu articolul 82 din Legea audiovizualului. În plus, aceştia au solicitat CNA să repună pe ordinea de zi şi să rediscute modul în care distribuitorii de servicii de programe respectă principiul "must carry" cu privire la introducerea în structura serviciilor lor de programe, atât în sistemul analogic, cât şi în sistemul digital, a televiziunii Digi 24.

Potrivit reprezentanţilor Biroului Licenţe - Autorizări, RCS&RDS a depus la CNA solicitările de modificare a avizelor sale, iar din grila analogică a RCS&RDS lipseşte televiziunea Mynele TV (aflată pe poziţia 15 în lista "must carry"), iar din grila digitală a RCS&RDS lipsesc televiziunile Mynele TV, Alfa Omega TV (aflat pe poziţia 29), Credo TV (poziţia 30), dar şi studiouri regionale ale SRTv, precum TVR Târgu-Mureş şi TVR Cluj.

Ce prevede Legea 82 din Legea Audiovizualului

Conform articolului 82 din Legea audiovizualului, operatorii de cablu din România trebuie să retransmită televiziunile din portofoliul SRTv, respectiv TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR News şi studiourile teritoriale ale televiziunii publice de la Cluj, Craiova, Iaşi, Târgu-Mureş şi Timişoara.

CNA nu a luat, în şedinţa de joi, o decizie în privinţa solicitării RCS&RDS de modificare a avizului de retransmisie şi nici cu privire la faptul că această companie nu retransmite televiziunile Mynele TV, Alfa Omega TV, Credo TV şi studiouri teritoriale ale TVR.

Lista "must carry" se aplică doar operatorilor de cablu, nu şi platformelor de satelit (DTH). Televiziunile incluse în această listă, care a fost publicată de CNA pe 4 februarie 2014 pe site-ul propriu, s-au declarat libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare.

Distribuitorii de servicii de programe din România au obligaţia ca, până pe 7 aprilie, să introducă în oferta lor televiziunile care îndeplinesc condiţiile regimului "must carry", potrivit unui anunţ recent postat pe site-ul CNA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel