Data actualizării:
Data publicării:

„Răzvrătirea“ Înaltpreasfințitului Teodosie. Comparație cu politica USR-ului / video

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Agerpres
Sursă foto: Agerpres

Sociologul Alfred Bulai a vorbit despre „răzvrătirea“ Înaltpreasfințitului Teodosie.

Sociologul Alfred Bulai și jurnalistul Val Vâlcu au discutat, în cadrul emisiunii „Nod în Papură“, despre „răzvrătirea“ Înaltpreasfințitului Teodosie de care îl acuză Biserica Ortodoxă Română.

„Patriarhia îl acuză pe ÎPS Teodosie că s-a răzvrătit și va fi judecat de Sfântul Sinod“, a spus Val Vâlcu.

„În Biserica Ortodoxă s-a pus întotdeauna batista pe țambal. Dispute și crize au tot existat și e normal să fie așa. Sunt mulți care s-au răzvrătit împotriva PF Daniel, cu catedrala, cu planul de măsuri de impozitare a preoților etc.

Pe de altă parte, există două curente: ăia care sunt ultra-ortodocși, care merg total pe tradiție, și ăia care sunt mai deschiși la minte, vor să fie mult mai aproape de lumea contemporană.

Patriarhul Teoctist a creat un sistem care era legitim înainte de 1990 și a rămas așa până la apariția PF Daniel, acesta venind din postura de mitropolit al Moldovei (...). Bătălia mare în Biserica Ortodoxă Română e cine ajunge mitropolit al Moldovei, că ăla vine automat.

Nu știu care sunt dedesubturile, dar cu siguranță că el face bine bisericii, că există un gen de dispută - nu strică.“, a spus Alfred Bulai.

„ÎPS Teodosie e ultra-ortodox. Spunea de curând că persoana care se căsătorește cu o femeie divorțată comite adulter. Mie îmi aduce aminte și îmi evocă USR-ul. Oamenii își caută nișa, dar cu mare grijă să nu iasă din ea. Cum sunt chestiile astea cu oprirea hidrocentralelor, preocuparea față de iarbă etc - înverșunarea de a rămâne în nișă. La fel și cu ÎPS Teodosie - dă mesaje către un grup limitat“, a spus Val Vâlcu.

„Din punctul meu de vedere, când cineva încearcă niște chestii de schimbări mai dramatice, e clar că rămân unii care sunt împotrivă. În anii ’20, Biserica Ortodoxă încă era cu calendarul vechi. După ce a schimbat calendarul, în Moldova multe comune au zis că e o prostie și au apărut niște secte, numite „stiliste“, de la stilul vechi, secte care nu mai erau recunoscute de Biserică. Amuzant e că în comunism, din stiliști au apărut alții, „Treziții Domnului“, care au acceptat și vechiul și noul calendar. Comuniștii aveau o problemă, pentru că ăia aveau de două ori sărbătorile.“, a mai spus Alfred Bulai.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel