Răzgândirea austriacă în numai 2 zile, de pe 16 pe 18 noiembrie, are explicația la Kremlin
Pe 16 noiembrie, Austria a semnat la București declarația statelor membre cu privire la oportunitatea extinderii spațiului Schengen inclusiv cu ocazia Conferinței ministeriale a Forumului Salzburg. Pe 18 noiembrie, ministrul austriac de interne a anunțat că țara sa nu susține extinderea, cel puțin pentru România și Bulgaria.
Este evident pentru toată lumea că nu preocuparea subită pentru migrația ilegală a determinat răzgândirea Austriei în doar două zile.
Austria nu a reproșat până acum României, deși a avut posibilitatea să o facă, niciuna dintre problemele invocate după 18 noiembrie. Din contră. Să ne amintim că la întrevederea din februarie 2022, dintre ministrul român de interne și omologul austriac, a susținut ferm aderarea României la spațiul Schengen.
Din februarie până acum, Putin a făcut presiuni puternice pentru a dinamita coeziunea pe plan european în ceea ce privește susținerea Ucrainei și sancționarea Rusiei economic, decizii care au fost susținute de toate statele membre. Și chiar dacă Austria s-a împotrivit inițial embargoului asupra gazului rusesc, chiar dacă a opinat că sancțiunile la adresa Rusiei au repercusiuni asupra statelor membre, invocând exemplul personal, cu o dependență de peste 80% de gazul rusesc, niciodată nu s-a opus atât de ferm unei decizii unanime a statelor europene.
Manfred Webber: De ce nu cere Austria ieșirea Ungariei din UE?
Respingând aderarea României și Bulgariei (dar nu și a Croației, în mod surprinzător), Austria respinge în fapt decizia statelor membre și se izolează pe plan european în această privință.
Efortul de a-și justifica decizia este de asemenea demn de Kremlin, încercând să manipuleze opinia publică cu argumente emoționale: migranții bat copiii austrieci, Austria este o țară mică și nu poate face față valului de migranți. Toate acestea, însă, nu au nicio legătură cu România sau Bulgaria, rutele migratorii fiind prin Turcia, Grecia, Serbia sau Ungaria.
Nu putem să nu fim de acord cu Manfred Webber, care l-a întrebat pe cancelarul austriac, în spatele ușilor închise în cadrul întâlnirii PPE de la Viena, de ce nu cere ieșirea Ungariei din UE, pe unde ajung migranții în Austria de fapt?
Opoziția fermă și absurdă, apărută în numai două zile, dar care servește atât de bine intereselor lui Putin, prietenul Austriei și invitatul la evenimente de familie al oficialilor austrieci, va avea efect de bumerang asupra austriecilor. Ei înșisi, prin publicațiile de prestigiu austriece, se declară siderați de încăpățânarea de care dă dovadă guvernul care are opinie separată chiar și față de președintele țării, așa cum a precizat ambasadorul român la Viena, Emil Hurezeanu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News