Războiul schimbă piața petrolului în beneficiul Africii, dar și al Chinei. Exporturile rusești au revenit la nivelurile de dinaintea invaziei în aprilie
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Martin Damboldt/ PEXELS
Fotografie de la Martin Damboldt/ PEXELS
Moscova vinde mai mult către Beijing, dar și către India, la prețuri reduse, în timp ce Europa vizează țări precum Nigeria și Camerun, care își măresc cifra de afaceri.

Indiferent dacă UE decide să impună sau nu sancțiuni petrolului rusesc, piața mondială a țițeiului s-a schimbat deja de la începutul războiului din Ucraina, iar unele țări africane, pe de o parte, și cei doi giganți asiatici, China și India, pe de altă parte, au beneficiat. 

Sancțiunile impuse Moscovei după declanșarea conflictului din februarie, inclusiv interzicerea importului de petrol în SUA și Marea Britanie, l-au determinat pe Vladimir Putin să apeleze la Beijing și New Delhi, care cumpără de la ruși mărfuri cu reduceri profunde, potrivit datelor din sectorul comercial, potrivit unui articol publicat de Europa Today.

Și astfel, după o scădere inițială, exporturile rusești au revenit la nivelurile de dinaintea invaziei în aprilie, conform datelor de la Agenția Internațională pentru Energie cu sediul la Paris.

În general, fluxul de petrol rusesc către Asia pe mare a crescut cu cel puțin 50% de la începutul anului, relatează Reuters într-o analiză pe această temă. Pe de altă parte, pentru a compensa pierderile de petrol rusesc, rafinăriile europene au apelat la importurile de țiței din Africa de Vest, care au crescut cu 17% în aprilie față de media 2018-2021 conform Petro-Logistics. 

Datele Eikon arată, de asemenea, o creștere și indică faptul că 660.000 de barili pe zi, în principal din Nigeria, Angola și Camerun, au fost expediați în nord-vestul Europei în luna mai.

Volumele de țiței din Africa de Vest destinate Indiei, pe de altă parte, s-au înjumătățit aproape, potrivit Gerber, cu 280 de barili pe zi livrați în aprilie, față de 510.000 în martie, deoarece New Delhi se bazează acum mai mult pe aprovizionarea Rusiei. Dar pentru Abuja aceasta nu este mare lucru, deoarece prețurile țițeiului nigerian ating cote record, odată cu creșterea cererii europene. 

Aprovizionarea din Africa de Nord către Bătrânul Continent a crescut, de asemenea, cu 30% din martie, potrivit Petro-Logistics. Datele Eikon indică faptul că sosirile în nord-vestul Europei din portul egiptean Sidi Kerir, despre care analiştii spun că este probabil ţiţei saudit, se vor fi aproape dublat comparativ cu martie, depăşind 400.000 de barili pe zi în mai.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel