Data publicării:
RĂZBOIUL RUSIEI în UCRAINA // LIVE Ziua 3. Kievul, sub un nou atac. Au început să sune iar sirenele de raid aerian - Video
Federația Rusă a lansat un război masiv împotriva Ucrainei. Este pentru prima dată după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial când un stat lansează un atac de o asemenea amploare împotriva altui stat.
UPDATE ora 23
La Kiev se aud sirenele de raid aerian
Sirens right now in Kyiv pic.twitter.com/14QDuibKOy
— Alexander Marquardt (@MarquardtA) February 26, 2022
UPDATE 17
Franţa a decis să transfere echipamente militare suplimentare Ucrainei şi să intensifice sancţiunile împotriva Rusiei, anunţă Preşedinţia de la Paris, după o reuniune a Consiliului prezidenţial pentru apărare.
UPDATE 16
Ucraina: Hackerii Anonymous au declarat război cibernetic Rusiei
UPDATE 15
Uniunea Europeană va facilita transferul de echipamente militare spre Ucraina, a anunţat, sâmbătă seară, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, precizând că va propune asistenţă de urgenţă destinată armatei ucrainene.
UPDATE 14
Kievul și suburbiile sunt, sâmbătă seară, sub un nou atac.
UPDATE 13
Germania va livra Ucrainei 1.000 lansatoare de rachete şi 500 rachete sol-aer.
UPDATE 12
Trupele ruse au capturat un aerodrom strategic în sudul Ucrainei
Trupele ruse au capturat sâmbătă în sudul Ucrainei un aerodrom strategic, de unde şi-ar putea continua înaintarea către oraşul-port Mariupol, în a treia a zi a invaziei ruse în Ucraina, transmite DPA.
Armata rusă a primit ordinul să-şi lărgească ofensiva asupra Ucrainei, a anunţat mai devreme Ministerul Apărării de la Moscova, care a acuzat Kievul că a respins negocierile. Trupele ruse atacă pe mai multe direcţii, dar asaltul aşteptat asupra capitalei Kiev încă nu a avut loc, fiind însă înregistrate în timpul nopţii atacuri de artilerie şi cu rachete asupra oraşului şi schimburi de focuri.
UPDATE 11
Ucraina: Trupele ruseşti se apropie de centrala nucleară de la Zaporojie, afirmă un oficial ucrainean
UPDATE 10
Doi jurnalişti danezi, răniţi de focuri de armă în nord-estul Ucrainei
Doi jurnalişti danezi au fost răniţi sâmbătă de focuri de armă în nord-estul Ucrainei, dar viaţa lor nu este în pericol, a declarat angajatorul lor, cotidianul danez Ekstra Bladet.
Reporterul Stefan Weichert şi fotograful Emil Filtenborg Mikkelsen au fost loviţi de gloanţe în timp ce realizau un reportaj pentru ziarul danez în apropiere de oraşul Ohtîrka, la aproximativ 50 de kilometri de graniţa cu Rusia, relatează AFP.
În pofida faptului că purtau vestă antiglonţ, ei au fost răniţi când asupra maşinii lor s-a tras cu o armă de foc de origine nedeterminată. Amândoi au fost duşi rapid la spital şi sunt în afara oricărui pericol, a scris ziarul, care îi angajează ca freelanceri pentru a acoperit războiul din Ucraina. Ziarul este în contact cu Ministerul danez de Externe şi cu o companie externă pentru a-i evacua.
UPDATE 9
Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a transmis, sâmbătă, un mesaj adresat cetăţenilor ruşi, cerându-le să nu susţină "războiul fără sens" lansat de Administraţia Vladimir Putin împotriva Ucrainei.
UPDATE 8
Interdicţie de circulaţie în Kiev de sâmbătă ora 17:00 până luni la ora 8:00
Primăria Kievului a anunţat sâmbătă o interdicţie de circulaţie până luni la ora 08:00 (06:00 GMT), în timp ce Ucraina încearcă să reziste unei invazii militare ruseşti, luptele având loc în centrul capitalei, informează AFP. Interdicţia de circulaţie în capitala ucraineană a început sâmbătă la ora 17:00, potrivit unui comunicat al primăriei. Aceasta a adăugat că toate persoanele care se află pe străzi în această perioadă 'vor fi considerate membri ai grupurilor inamice de sabotaj'.
UPDATE 7
Blinken transmite un mesaj poporului rus: Nu meritaţi un război zadarnic cu vecinii voştri
Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, s-a adresat marţi poporului rus, într-un mesaj video pe Twitter, în care îi transmite acestuia că nu merită un război împotriva vecinilor săi ucraineni şi îl asigură că nimeni nu a încercat să pună în pericol securitatea sa, transmite AFP.
Mesajul, postat în a treia zi a invaziei asupra Ucrainei, ordonată de preşedintele rus Vladimir Putin, a fost publicat în engleză şi rusă, însoţit de un text scris şi cu emblema Departamentului american de Stat vizibilă.
Poporului rus: meritaţi să trăiţi în securitate şi demnitate, la fel ca toată lumea, oriunde. Nimeni nu încearcă să vă pună acest lucru în pericol. Nu meritaţi un război zadarnic cu vecinii voştri, cu prietenii voştri şi familiile în Ucraina. Poporul ucrainean merită să trăiască în pace, la fel ca voi, a spus Blinken în mesajul video, care a fost prezentat şi de purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price. Acesta din urmă a adăugat: Un mesaj către poporul rus: noi nu vă facem responsabili pentru acţiunile guvernului vostru.
UPDATE 6
Armata rusă a primit ordinul să extindă ofensiva asupra Ucrainei, anunţă Ministerul rus al Apărării
Armata rusă a primit sâmbătă ordinul să-şi lărgească ofensiva asupra Ucrainei, a anunţat Ministerul Apărării de la Moscova, care a acuzat Kievul că a respins negocierile, transmit agenţiile internaţionale de presă. Astăzi, toate unităţile au primit ordinul să lărgească ofensiva în toate direcţiile, conform planului ofensivei, a precizat într-un comunicat Ministerul Apărării rus.
Rusia a acuzat mai devreme Ucraina, în a treia zi a invaziei ruseşti, că a zădărnicit un armistiţiu refuzând negocierile cu Moscova pe care le acceptase anterior, acuzaţie la care Ucraina a răspuns că oferta de negociere a Rusiei ar fi fost de fapt un ultimatum. Cea mai mare parte a trupelor ruse angajate în ofensiva către Kiev sunt la circa 30 de kilometri de centrul oraşului, a anunţat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării, care a făcut referire la rapoarte ale serviciile de informaţii.
Potrivit preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, circa 100.000 de militari ruşi sunt la ora actuală pe teritoriul Ucrainei, a cărei armată a opus până în prezent o rezistenţă puternică forţelor ruse. Acestea din urmă atacă pe mai multe direcţii şi au cucerit unele zone ale ţării, mai ales în sud şi est, dar asaltul aşteptat asupra capitalei Kiev încă nu a avut loc, fiind însă înregistrate în timpul nopţii atacuri cu rachete asupra oraşului şi schimburi de focuri.
UPDATE 5: Cele mai grele lupte din Ucraina se desfășoară în prezent în jurul orașului Harkov, în nord-estul țării, potrivit unui oficial citat de agenția de presă Reuters, notează Mediafax.
UPDATE 4: Guvernul suedez propune ca Rusia să fie suspendată din toate competiţiile sportive europene.
Guvernul suedez a cerut sâmbătă interzicerea completă a Rusiei de la toate competiţiile sportive, ca reacţie la atacul militar asupra Ucrainei, scrie AFP. Ca parte a sancţiunilor europene care vizează Moscova, Stockholm intenţionează să propună statelor membre UE să accepte 'un boicot al legăturilor sportive' cu Rusia 'atâta timp cât durează invazia Ucrainei', a anunţat ministrul Sportului, Anders Ygeman. 'Cel mai important lucru este ca agresiunea Rusiei să înceteze. Dacă UE va decide un boicot sportiv, ar contribui la atingerea acestui obiectiv', pledează el într-un comunicat de presă. Suedia propune boicotarea tuturor competiţiilor planificate în Rusia şi interzicerea tuturor sportivilor ruşi de a participa la competiţii în Europa. Aşa cum se ştie, UEFA a decis să mute finala ediţiei din acest an a Ligii Campionilor de la Sankt Petersburg la Paris, după invazia rusă din Ucraina, a anunţat vineri forul fotbalistic european.
Organizaţia continentală a mulţumit preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru 'sprijinul personal şi angajamentul' său în preluarea finalei Champions League. Finala Ligii Campionilor 2021-2022 urma să fie organizată pe găzduită de stadionul echipei Zenit Sankt Petersburg, în data de 28 mai. Stade de France a mai găzduit finala celei mai importate competiţii europene intercluburi în 2000 şi 2006.
UPDATE 3: Statele Unite vor oferi sprijin militar în valoare de 350 de milioane de dolari Ucrainei, anunță secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, pe Twitter.
UPDATE 2: Marcel Ciolacu: Ce se întâmplă acum la graniţe este o lecţie incredibilă de umanitate; e nevoie de mai mult sprijin concret
'Am vorbit cu reprezentanții comunității românești din Bucovina de peste graniță, din Cernăuți, și ne-am rugat împreună pentru sufletul lui Andrei, tânărul de 32 de ani care a murit ca un erou în timpul luptelor cu rușii. Cuvintele românilor noștri din Ucraina sunt sfâșietoare. Fiecare familie care fuge din calea războiului spre România va găsi alinare și sprijin! Ceea ce se întâmplă acum la granițe este o lecție incredibilă de umanitate!Vreau să le mulțumesc tuturor organizațiilor PSD din țară care s-au mobilizat în aceste zile și au strâns alimente, produse de igienă și alte articole de strictă necesitate pe care le împart acum celor de la granițe care au nevoie de ajutor.Îi felicit pe primarii noștri din localitățile aflate pe traseul de tranzit care s-au implicat din prima clipă și, împreună cu localnicii, au asigurat paturi, căldură și mâncare celor care au avut nevoie.
Și miniștrii PSD au acționat în ultimele ore:
- Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a dispus ca toți cetățenii ucraineni care ajung în România și au nevoie de asistență medicală să fie tratați în sistemul medical românesc;
- Ministrul Agriculturii, Adrian Ionut Chesnoiu, lucrează în parteneriat cu producătorii și fermierii români pentru a pune la dispoziție alimente de strictă necesitate, dar și cu un mare lanț de retail care s-a oferit să asigure locuri de cazare pentru refugiați;
- Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a pregătit 600 de locuri de cazare în 7 centre de agrement de la județele de la granița cu Ucraina și Republica Moldova și lucrează cu ”Salvați Copiii” și UNICEF România pentru a oferi sprijin de specialitate mamelor cu copii.
- Ministrul Muncii, Marius Constantin Budăi, a mers astăzi în Vama Rădăuți-Prut și Costești și a discutat cu autoritățile pentru a informa că toți cetățenii ucraineni care vor să muncească în România o pot face timp de 9 luni fără niciun fel de viză de muncă; în plus 3.000 de locuri de cazare sunt pregătite la Botoșani.
Încă există umanitate! E nevoie, însă, de mai multă fermitate, mai mult sprijin concret, dar și de activarea urgentă a mecanismelor europene de asistență și sprijin!', a scris Marcel Ciolacu, pe pagina sa de Facebook.
UPDATE: Repatrierea în România a personalului Ambasadei României la Kiev s-a încheiat sâmbătă cu succes, urmare unui efort inter-instituțional, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe.
Războiul din Ucraina - Ziua 3. DC News vă va ține la curent în timp real cu cele mai importante informații despre ceea ce se petrece în Ucraina în acest moment.
Ora: 13:30, Ziua 3 de război. Cel puţin 198 de civili ucraineni, printre care trei copii, au fost ucişi de "invadatorul rus", iar 1.115 de persoane au fost rănite, a anunţat sâmbătă ministrul sănătăţii al Ucrainei, Viktor Liaşko
În acest moment luptele continuă în marile orașe, Kiev, Harkov, Odessa. Rușii bombardează inclusiv de pe mare.
La Kiev un bloc de civili a fost lovit. Numărul victimelor e mare de ambele părți.
Președintele Zelenski a refuzat să părăsească capitala și a dat asigurări că, în pofida numeroaselor știri false care fac parte din războiul declanșat de ruși, Armata Ucrainei nu va depune armele și va lupta pentru fiecare palmă de pământ.
Noaptea cea mai grea la Kiev. Atacul Rusiei a fost respins; Ziua a 3-a, Ucraina rezistă
- După ce în prima zi de confruntări forțele ruse au ocupat puncte strategice militare ucrainene, Rusia a intensificat atacul în ziua a treia a conflictului
- Noaptea dinspre 25/26 februarie a fost una extrem de lungă în Ucraina. Forțele armate ruse au intensificat atacul și au lansat o operațiune de capturare a Kievului. Au fost lupte grele în capitala Ucrainei.
Ucrainenii au anunțat că au doborât două avioane militare ruse care transportau parașutiști. Desantul eșuat al Rusiei a fost dejucat tot în această noapte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News