Războiul ouălor. Furia fermierilor britanici a fost declanșată: ”A vedea ouă străine pe rafturi este un semnal de alarmă”
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Photo by form PxHere
Photo by form PxHere
Confruntați cu penuria cauzată de gripa aviară, supermarketurile britanice importă din țările UE. Fermierii din Marea Britanie protestează.

Negustorii britanici caută ajutor de la Uniunea Europeană pentru a face față ”crizei ouălor”. Costurile în Marea Britanie au devenit prea mari din cauza gripei aviare, până la punctul de a determina supermarketurile să raționeze ouăle.

Pe de o parte sunt clienții panicați și achizițiile cu picături, pe de altă parte fermierii disperați care cer guvernului să intervină pentru a obține despăgubiri în fața costurilor nesustenabile și a pierderilor mari datorate răspândirii focarelor.

Având în vedere că resursele interne par să nu poată satisface cererea pe termen scurt, lanțurile de comerț cu amănuntul la scară largă își propun să importe din fermele UE pentru a umple golul de pe piață. O adevărată palmă în fața principiilor Brexit, care și-au găsit susținători convinși în agricultură, potrivit Agrifood.

Eliminari obligatorii

Imaginea realizată de British Egg Industry Council este clară: situația actuală derivă dintr-o combinație între creșterea costurilor cu energie și scăderea ofertei din cauza sacrificării obligatorii a sute de mii de găini din cauza gripei aviare. 

Consecință: lipsa de ouă pe rafturile magazinelor și mulți fermieri forțați să suspende sau să înceteze complet activitatea pentru a evita pierderile ulterioare.

”Deși ne așteptăm ca oferta să revină la normal odată ce presiunile costurilor se vor diminua, nu știm când va fi asta, iar ambalatorii și producătorii de ouă continuă să piardă bani”, a avertizat Andrew Joret într-un interviu acordat Euractiv, președintele British Egg Industry Council, o organizație care reunește 11 asociații de producători.

Importuri de precauție

Așteptând să înțeleagă evoluția situației, retailerii britanici au decis să apeleze la producătorii de ouă din statele membre UE pentru a compensa deficitul. În fața inițiativei, a crescut indignarea fermierilor britanici, care acuză marii comercianți cu amănuntul că aceștia preferă să achiziționeze sub cost, mai degrabă decât șă sprijine afacerile locale.

În realitate, situația nu este nouă. Andrew Joret deja în urmă cu un an a cerut supermarketurilor din Regatul Unit să cumpere și să revândă numai ouă britanice și să nu mai importe din străinătate. Șeful sectorului se bazase pe cele peste 25.000 de semnături ale cetățenilor în sprijinul acestei petiții.

Între timp, Asociația Britanică a Producătorilor de Ouă a solicitat o întâlnire urgentă cu supermarketul britanic Sainsbury's.

Furia fermierilor a fost declanșată de confirmarea lanțului că are în depozit ouă importate din Italia, în ciuda angajamentului anterior de a cumpăra doar de la furnizorii britanici.

În justificare, supermarketul a spus că a fost doar ”aprovizionat temporar” din străinătate pentru a garanta disponibilitatea clienților, adăugând că ouăle vor fi etichetate  clar cu privire la diferitele origini. În ciuda asigurărilor, reacțiile au fost imediate. ”A vedea ouă străine pe rafturi este un semnal de alarmă”, au declarat reprezentanții Asociației Britanice a Producătorilor de Ouă.

Citește și:

Ouă vândute la rație: Supermaketurile britanice se pregătesc pentru o penurie de ouă

Îngrijorarea este răspândită cu privire la o posibilă penurie de ouă, legată de gripa aviară. Întrebarea apare în Regatul Unit, unde au fost identificate diverse probleme în fermele de găini ouătoare.

Unele lanțuri mari de supermarketuri au declarat deja că sunt gata să raționaleze vânzările către persoane private, scrie Agrifood.

S-ar putea întâmpla acest lucru și în celelalte țări ale UE?

La baza crizei se află gripa aviară, care s-a răspândit pe tot continentul european, ceea ce a forțat o reducere a dimensiunii fermelor pentru a le proteja de focare. În același timp, un șoc a venit din cauza costului crescut al furajelor, care depinde în mare măsură de porumb ucrainean, precum și de energie.

Crescătorii de găini ouătoare raportează de câteva luni aceste dificultăți. Acum ei avertizează că situația ar putea escalada într-o criză, cu rafturile goale și consumatorii nevoiți să lupte pentru a pune mâna pe acest aliment prețios... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel