Războiul lui Putin. Laura Chiriac: Să ne întoarcem către istorie ca să înțelegem mai bine / video
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Laura Chiriac a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre riscurile pe care și le asumă jurnaliștii care merg în teatrele de operare.

Prezentă la interviurile DC News, Laura Chiriac a vorbit despre jurnaliștii de război care și-au asumat în această perioadă să meargă în Ucraina pentru a simți fizic ceea ce se întâmplă acolo și a putea relata informațiile într-o manieră realistă, direct de la fața locului.

„Eu cred că, în toată perioada asta, nu ar fi fost rău să ne retragem puțin în bibliotecă. Războiul acesta ar fi trebuit să ne întoarcă puțin către istorie ca să înțelegem mai bine. Jurnaliștii de front sunt importanți, iar viața lor este în pericol. Au fost confrați de-ai noștri care și-au pierdut viața în Ucraina în condiții absurde. Nu doar în Ucraina, toate teatrele de luptă sunt pline de jurnaliști care ar fi meritat să trăiască. Sunt jurnaliști care au murit în condiții misterioase, Anna Politkovskaia (n.r. jurnalistă din Rusia asasinată în fața locuinței sale în anul 2006)...“, a spus Laura Chiriac.

„Vorbim de jurnaliștii de investigații sau, mă rog, protestatarii, că și opinia e la fel de 'periculoasă'“, a completat Val Vâlcu.

„Sigur că da! E vorba și de noi, cei care nu am avut șansa să relatăm de la fața locului, iar aici e o mică paranteză: E un filosof francez, Bernard-Henri Lévy, a cărui analiză domină actualitatea franceză de foarte mulți ani. L-am văzut într-un tren din Ucraina, acum câteva săptămâni, deci nu în această perioadă, ci atunci când bombardamentele erau în floare. S-a dus la fața locului ca să aibă despre ce să scrie, ca să simtă, să aibă contactul direct cu oamenii și, după aceea, cartea sa nu va fi una scrisă din fața televizorului, ci va fi una scrisă în condițiile de subiectivism asumat de la fața locului“, a spus, la DC News, Laura Chiriac.

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  Laura Chiriac, despre Franța, România și o întrebare pe care o are de când a început războiul / video

Opt civili ucişi în lovituri asupra regiunilor Doneţk şi Harkov

Opt civili au fost ucişi duminică în bombardamente asupra regiunilor Harkov şi Doneţk, dintre care patru numai în oraşul Liman, aproape de front şi sub ameninţarea directă a înaintării ruse, au anunţat guvernatorii regionali, transmite AFP.

'Bombardamente ruseşti în regiunea Doneţk: patru civili ucişi, toţi din Liman', a indicat pe Telegram guvernatorul regiunii Doneţk, Pavlo Kirilenko, adăugând că şapte civili au fost răniţi în acest oraş de unde armata ucraineană a trebuit recent să se retragă.

El a adăugat că un civil a murit din cauza rănilor în Bahmut, un oraş mai îndepărtat de front, şi patru au fost răniţi în diverse puncte din estul Ucrainei. La rândul său, guvernatorul regiunii Harkov (nord-est), Oleg Sinegoubov, a anunţat pe Telegram că trei civili au murit şi opt au fost răniţi duminică în lovituri care au lovit cartiere rezidenţiale din Harkov şi oraşe din regiunea sa.

Liman, un oraş cu 20.000 de locuitori înainte de război, a fost în mare parte evacuat în ultimele zile din cauza înaintării armatei ruse care ocupă deja împrejurimile, potrivit autorităţilor locale. Armata ucraineană s-a retras, de asemenea, din oraş, trupele sale fiind invizibile sau în poziţii periferice disimulate, potrivit unor corespondenţi ai AFP care s-au deplasat recent la faţa locului (citește continuarea AICI).

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  România e sufocată de scumpiri! Laura Chiriac: Produsul al cărui preț a rămas același

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel