Războiul lui Putin agravează problemele și creează o „busculadă la Chișinău“. Hartmann: Maia Sandu deja se confruntă cu mii de cetățeni proruși în stradă
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
H. D. Hartmann, analist de politică externă, a vorbit despre efectele pe care trecerea zonelor secesioniste din Ucraina în administrarea Federației Ruse le vor exercita asupra Republicii Moldova. 

În următoarele zile, regiunile ocupate de forțele Kremlinului în Ucraina vor organiza referendumuri pentru independență și pentru alipirea la Federația Rusă. În acest context, regiunile Herson și Zaporojie se vor afla extrem de aproape de teritoriul Republicii Moldova, iar despre efectele acestui fapt a vorbit analistul de politică externă H. D. Hartmann.

„Odată cu intrarea regiunii Herson și regiunii Zaporojie în teritoriul Federației Ruse, rușii vor fi la o aruncătură de băț de Chișinău. Problemele fundamentale sunt că, în Republica Moldova, cetățenii de limbă rusă deja au pus 100 de corturi în fața parlamentului de la Chișinău ca să o dea jos pe Maia Sandu.

Deja are mii de oameni pe stradă din cauza acestor probleme economice, cu gazul, cu lumina, pe care le avem și noi, dar care, la noi, nu sunt atât de grave ca acolo. Deja există și o presiune a Gazpromului pe Republica Moldova, deja avem o ruptură în interiorul Republicii Moldova, pentru că Maia Sandu nu a avut abilitatea politică și nici diplomatică de a uni cele două limbi.

În Republica Moldova există o minoritate de limbă rus enormă, exact ca în Ucraina, unde aveau 10 milioane de vorbitori de limbă rusă și spuneau că sunt ucraineni. S-au făcut aceleași greșeli, iar prezența, la o aruncătură de băț, a teritoriului rus va crea o busculadă la Chișinău și va întări forțele anti-europene de acolo“, a spus, la DC News, la emisiunea Geostrategica, H. D. Hartmann.

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  Jocul făcut de Erdoğan la SCO, în contextul războiului agravat de Putin. Hartmann, despre mișcările liderului turc și noul context geostrategic

Putin a decretat „mobilizare parțială“ și a manifestat intenția de a folosi arme nucleare. Hartmann, despre transformarea războiului

Analistul de politică externă H. D. Hartmann a făcut o analiză a implicațiilor pe care anunțul lui Vladimir Putin, prin care instituie „mobilizarea parțială”, le are asupra Ucrainei și spațiului Nord-Atlantic:

„Declarația președintelui Vladimir Putin era așteptată încă de ieri, toate posturile naționale și presa rusă așteptau cu nerăbdare această cuvântare. Scriam că această declarație va fi seminală, va transforma războiul, dintr-un război de agresiune, într-un război de apărare a teritoriului național.

În același timp, pregătirea psihologică fusese făcută de anunțurile succesive privind organizarea celor patru referendumuri de independență, iar apoi de integrare a regiunilor secesioniste Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie, unde se află și celebra centrală nucleară. Este interesant că ieri s-a anulat discursul, pentru că nu cadra cu replica pe care Vladimir Putin trebuia să o dea președintelui SUA care astăzi va vorbi de la tribuna Națiunilor Unite din New York și se va referi, desigur, și la situația reală din Europa și, în special, la războiul de agresiune rus împotriva Ucrainei.

Astfel, astăzi, întreaga lume politică mondială, structurile de securitate, precum și cele geopolitice, s-au trezit cu această transformare de război. În acest moment, Vladimir Putin se uită la aproape un milion de soldați pe care să-i arunce în acest război de agresiune. După datele analiștilor, rezervele capabile să intre în războiul de agresiune se ridică la numărul de 300.000 de oameni. Până la un milion vorbim de această mobilizare decretată de Vladimir Putin“, a spus H. D. Hartmann (citește mai mult AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel