Războiul germenilor invizibili, purtat în casa ta: Chiar şi locurile „curate” sunt spaţii de reproducere pentru bacterii dăunătoare
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Când un loc este vizibil murdar, ne grăbim să ştergem, să spălăm şi să îndepărtăm microbii. Dar adevărul este că murdăria este invizibilă, inodoră şi neobservată pe mai mult de 99 la sută dintre lucruri.

Autor: Roberta Cautiş

În timp ce curăţăm cu rigoare locurile evidente, cum ar fi băile şi toaletele noastre, puţini dintre noi acordăm atenţie obiectelor, aparent „fără prihană”, din casă, cum ar fi calculatoarele, saltelele, covoarele şi perdelele.

Cu toate acestea, nenumărate studii arată că locurile şi obiectele, pe care le presupunem a fi „curate”, sunt, adesea, spaţiile pefecte de reproducere, pentru bacteriile potenţial dăunătoare şi pentru paraziţi, conform Săptămâna trecută, de exemplu, o anchetă realizată de oamenii de ştiinţă de la Barts Hospital, din Londra, au descoperit că o pernă - departe de a fi un sprijin inofensiv pentru un cap obosit, la sfârşitul zilei - este plină de praf, acarieni, alergeni şi bacterii.

De fapt, dovezile sugerează că, după o utilizare a acestora timp de doi ani, mai mult de o treime din greutatea medie a pernei este plină de particule de praf, celule ale pielii şi bacterii. Toate acestea pot declanşa crize de astm şi agrava sinuzita.

Contrar părerii noastre, pernele sintetice sunt mult mai rele decât cele umplute cu pene.

Nici maşina de spălat nu este sigură. Un alt studiu, realizat în această săptămână de către oamenii de ştiinţă sloveni şi publicat în revista Fungal Biology, a arătat că maşinile de spălat vase, cele de spălat rufe şi filtrul de cafea sunt pline de potenţiali germeni letali , ciuperci sau mucegai, care pot provoca boli pulmonare.

Cert este că locuinţa noastră, în medie, conţine un număr de bacterii mai mare decât cel al stelelor existente în galaxie, şi mai multe kilograme de celule ale pielii umane, acarieni din praf, spori, ouă şi materiile fecale ale unei duzine de specii de insecte parazitare şi crustacee. Chiar şi o casă imaculată, din punct de vedere al microbilor, este la fel de murdară ca o fermă.

Vestea bună este că cea mai mare parte din această "mizerie" este inofensivă. Într-adevăr, există dovezi pentru a arăta că poate fi un lucru bun, de fapt.

Argumentul este că, dacă ne facem viaţa prea sterilă, în special pentru copii, corpurile nu vor reuşi să dezvolte un sistem imunitar eficient, de la o vârstă fragedă. Rezultatul: epidemie de astm şi alergii care distrug viata modernă.

Chiar dacă ar fi posibil să vă curăţaţi casa în totalitate, n-ar fi înţelept să faceţi acest lucru. Murdăria, cu moderaţie, este o parte a vieţii noastre.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel