Data actualizării:
Data publicării:

Războiul Dragnea-Zgonea, etapa Camera Deputaților: Pașii revocării

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp
Liviu Dragnea - Valeriu Zgonea
Liviu Dragnea - Valeriu Zgonea

PSD l-a exclus pe Valeriu Zgonea și nu-l mai vrea nici la șefia Camerei Deputaților. Liviu Dragnea a declarat că teoretic și firesc poziția de președinte al Camerei Deputaților se va elibera. Valeriu Zgonea a spus că va rămâne în funcție până la revocarea sa și a adăugat că nu se va schimba la 50 de ani, pentru că a fost mai rebel de mic. 

"În ceea ce privește președinția Camerei Deputaților, în primul Birou Permanent Național de după Paște vom lua o decizie politică în ceea ce privește succesorul de la Camera Deputaților, în condițiile în care se va elibera poziția respectivă. Noi astăzi am luat o decizie politică, de aici înainte sunt proceduri parlamentare. Teoretic și în mod firesc acea poziție se va elibera", a declarat Liviu Dragnea, după Comitetul Executiv Național al partidului.

Valeriu Zgonea a precizat: "Când îți asumi responsabilități, ți le asumi până la capăt. Eu îmi voi duce funcția de președinte al Camerei până-n momentul în care grupul parlamentar va cere revocarea mea. Nemaifiind membru de partid, se va supune la vot în plenul Camerei Deputaților și știți care sunt procedurile. Dar eu într-o funcție sau o demnitate publică îmi duc mandatul până la capăt respectând prevederile Regulamentului și ale Constituției României. Așa am fost, așa sunt și nu mă schimb acum. Eu am fost așa, mai rebel, de mic. Am spus întotdeauna ce simt și ceea ce gândesc, așa încât nu cred că mă schimb acum, la 50 de ani". 

Iată ce prevede regulamentul Camerei Deputaților cu privire la revocarea președintelui Camerei: 

Art. 25. - Preşedintele Camerei Deputaţilor şi orice alt membru al Biroului permanent pot fi revocaţi înainte de expirarea mandatului, cu votul majorităţii deputaţilor. Votul este secret şi se exprimă prin buletine de vot în cazul preşedintelui Camerei Deputaţilor şi prin bile în cazul celorlalţi membri ai Biroului permanent. Propunerea de revocare se face în scris şi este însoţită de semnăturile iniţiatorilor.

Art. 26. - (1)*) Revocarea din funcţie a preşedintelui Camerei Deputaţilor poate fi propusă, când se schimbă majoritatea politică din Camera Deputaţilor, de către majoritatea deputaţilor.

(2)*) Revocarea din funcţie a preşedintelui Camerei Deputaţilor poate fi propusă şi la cererea a minimum o treime din numărul total al deputaţilor, în una dintre următoarele situaţii:

a) încalcă prevederile Constituţiei României;
b) încalcă grav sau în mod repetat prevederile Regulamentului Camerei Deputaţilor sau ale Regulamentului şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
(3) Revocarea preşedintelui Camerei Deputaţilor poate fi cerută de grupul parlamentar care l-a propus.

(4)*) Propunerea de revocare se depune la Biroul permanent, care verifică, din punct de vedere formal, îndeplinirea condiţiilor prevăzute la alin. (1), (2), (3) şi (7), după caz, urmând ca acesta să introducă în proiectul ordinii de zi a următoarei şedinţe de plen propunerea de revocare. Dezbaterea asupra propunerii de revocare se va realiza cu respectarea prevederilor art. 227. Dezbaterea se realizează pe baza unui aviz consultativ al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi, în legătură cu situaţiile prevăzute la alin. (2) lit. a) şi b).

(5) Preşedintele Camerei Deputaţilor căruia i s-a cerut revocarea nu poate conduce şedinţa Biroului permanent sau cea a plenului în care se discută revocarea sa. El va fi înlocuit prin votul Biroului permanent de unul dintre vicepreşedinţi.

(6) Dacă propunerea de revocare este aprobată de plenul Camerei, se organizează alegerea unui nou preşedinte, în conformitate cu prevederile art. 21.

(7)*) În cazul în care este revocat preşedintele Camerei Deputaţilor, la cererea majorităţii politice nou-formate, din rândul căreia a fost ales noul preşedinte, aceasta va ceda o funcţie de vicepreşedinte pentru tot restul legislaturii grupului parlamentar care a deţinut funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, pentru a se respecta configuraţia politică, în conformitate cu prevederile art. 20 alin. (3). Funcţia de vicepreşedinte, care este cedată, va fi stabilită prin renegociere în interiorul majorităţii politice respective şi va fi precizată în cererea de revocare înaintată Biroului permanent. În cazul în care noul preşedinte ales aparţine unui grup parlamentar din cadrul majorităţii politice care a propus revocarea, respectarea configuraţei politice se realizează prin renegociere în cadrul acestei majorităţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel