Data actualizării:
Data publicării:

Războiul distrugător al Israelului nu va opri Hamas. Opinie CNN: IDF poate genera mai mulți teroriști decât ucide. Există o variantă mult mai inteligentă

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Robert Anthony Pape, un politolog american, specializat în securitate și contra-terorism, a explicat într-o opinie pentru CNN de ce tactica Israelului împotriva Hamas nu va avea niciun rezultat plăcut pe termen lung, ci din contră, va genera mai mulți teroriști care vor periclita siguranța israelienilor și nu numai.

Strategia Israelului de a înfrânge Hamas - distrugerea capacităților militare și politice în așa măsură încât gruparea teroristă să nu mai poată lansa atacuri majore împotriva civililor israelieni - este puțin probabil să funcționeze, se arată în introducerea articolului CNN.

Ba mai mult, Israelul probabil generează deja mai mulți teroriști decât elimină.

Pentru a înfrânge grupurile teroriste precum Hamas, este important să se realizeze o separare între teroriști și populația locală din care aceștia provin. Altfel, generația actuală de teroriști poate fi ucisă, doar pentru a fi înlocuită de o generație nouă, mai puternică (acest fenomen este descris de experți drept "matematica contrainsurgenței").

Deși principiul separării grupului terorist de populația mai largă este simplu, este extrem de dificil de realizat în practică.

Acesta este motivul pentru care Israelul și Statele Unite au desfășurat operațiuni militare majore care au dus la uciderea unui număr mare de teroriști existenți pe termen scurt - dar care, în cele din urmă, au dus la apariția unui număr mult mai mare de teroriști, adesea în câteva luni.

Exact acest tipar s-a repetat, în trecut, în situații precum:

1.) Invazia Israelului în sudul Libanului, cu aproximativ 78.000 de soldați de luptă și aproape 3.000 de tancuri și vehicule blindate, în iunie 1982.

Scopul era de a distruge teroriștii din OEP, iar Israelul a obținut un succes semnificativ pe termen scurt. Cu toate acestea, operațiunea militară a dus la crearea organizației Hezbollah, în iulie 1982. Mai mult de atât, a generat susținere locală vastă pentru Hezbollah și valuri de atacuri sinucigașe, iar în cele din urmă, la retragerea armatei israeliene din marea parte a sudului Libanului, în 1985, Hezbollah și-a consolidat poziția.

2.) Israelul a menținut o grea ocupație militară în Fâșia Gaza și Cisiordania de la începutul anilor 1990 până în 2005.

Aceste operațiuni au reușit să ucidă mulți teroriști din Hamas și alte grupări palestiniene, dar au declanșat susținere locală vastă pentru grupările teroriste și campanii masive de atacuri sinucigașe împotriva israelienilor, care s-au oprit doar când forțele militare israeliene au părăsit zona. Hamas nu a fost învins pe termen lung prin acea ocupație, ci a câștigat alegerile palestiniene din 2006.

3.) Israelul a lansat o ofensivă terestră, în Liban, în iulie-august 2006.

Cu toate că scopul era de a distruge complet liderii și luptătorii Hezbollah astfel încât aceștia să nu poată răpi din nou soldați israelieni și să lanseze rachete spre orașele israeliene, ofensiva israeliană a eșuat, și Hezbollah este mult mai puternic astăzi, ca urmare.

4.) Statele Unite au invadat și ocupat Irakul în 2003 cu 150.000 de soldați.

Forțele americane au învins complet armata lui Saddam Hussein în 6 săptămâni. Cu toate acestea, operațiunile militare masive au dus la cea mai mare campanie de terorism sinucigaș din timpurile moderne, la un război civil major în Irak și, în cele din urmă, la ascensiunea ISIS.

Se repetă istoria în Gaza, în 2023?

În Gaza, acest tipar tragic își continuă probabil ciclul, chiar în acest moment. În prezent, nu asistăm la separarea dintre Hamas și populația locală, ci din contră, ceea ce va duce la extinderea grupării.

Ordinul israelian pentru 1,1 milioane de palestinieni - populația din nordul Fâșiei Gaza - de a se deplasa spre sud nu va crea o separare semnificativă între teroriști și populație.

Mii de oameni, chiar populația cea mai vulnerabilă, nu se vor putea deplasa, din motive precum vârsta (prea mică sau prea înaintată) sau starea de sănătate precară și dependența de îngrijiri medicale specializate. Prin urmare, evacuarea întregii populații civile din nordul Gaza nu este posibilă. Chiar dacă populația civilă s-ar muta, mulți luptători Hamas ar merge cu ei.

În plus, Hamas a ordonat civililor să nu evacueze zona. Deoarece Hamas și populația civilă nu sunt distinse una de cealaltă, nu este surprinzător că operațiunile israeliene de ucidere a teroriștilor Hamas au dus la moartea a peste 8.000 de civili, conform Ministerului Sănătății palestinian din Ramallah, citând surse din Gaza controlată de Hamas. Practic toți aceștia au membrii de familie care probabil sunt deja recrutați de Hamas în număr mare.

Ar trebui să ne așteptăm ca Hamas să devină astfel mai puternic, nu mai slab, cu fiecare zi ce trece.

Deci, ce funcționează?

Într-adevăr, efortul de a elimina teroriștii într-o lună sau două, pur și simplu prin mijloace militare, fără o înțelegere clară a rezultatelor politice - așa cum pare să facă Israelul în prezent - are ca rezultat producerea unui număr mai mare de teroriști decât cei uciși.

Singura modalitate de a cauza daune durabile teroriștilor este de a combina, de obicei într-o campanie îndelungată care se desfășoară pe parcursul a câțiva ani, atacuri selective susținute împotriva teroriștilor identificați cu operațiuni politice care să creeze diviziuni între teroriști și populațiile locale din care provin.

Israel face comparații cu înfrângerea ISIS, dar este important să ne amintim că forțele terestre musulmane au avut un impact semnificativ prin aplicarea presiunii militare împotriva ISIS în Irak și Siria, pe o perioadă de ani de zile, într-un mod care nu a determinat populația locală să-i înlocuiască, permițând în schimb populațiilor locale să guverneze eficient zonele eliberate de teroriști.

Campania care a învins ISIS a combinat operațiuni militare și politice încă de la început.

În viitor, Israelul are nevoie de o concepție strategică nouă pentru a înfrânge Hamas. Singura modalitate viabilă de a separa Hamas de populația locală este în plan politic.

Până acum, strategia Israelului a fost să acționeze puternic din punct de vedere militar în primul rând, lăsând tacticile politice pentru mai târziu. Această abordare are șanse mari să ignore separarea dintre Hamas și populația locală și să creeze mai mulți teroriști decât să elimine.

În plus, Israel nu pare să aibă un plan politic pentru perioada de după eliminarea Hamas. Din 2006, Hamas a fost singurul guvern în Gaza. Israel susține că nu dorește să guverneze Gaza, dar va fi necesară o guvernare în această zonă, iar Israel nu a explicat încă cum va arăta Gaza după ce Hamas va fi eliminat.

Ce va împiedica apariția unui "Hamas 2.0" pentru a ocupa vidul de putere? Având în vedere absența alternativelor politice serioase la Hamas, de ce ar trebui palestinienii să renunțe la Hamas?

Există o soluție mai bună, și anume începerea procesului politic încă de acum, nu mai târziu, către un stat palestinian și construirea unei alternative politice viabile pentru palestinieni, în locul grupării Hamas.

Acest lucru ar putea, în timp, să ducă la o separare tot mai mare între Hamas și populația locală, ceea ce ar duce la un succes semnificativ. Trebuie să fie palestinienii cei care decid cine conduce Gaza.

Această concepție strategică nouă reprezintă cea mai bună modalitate de a înfrânge Hamas, de a asigura securitatea populației israeliene și de a promova interesele Americii în regiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
WhatsApp
pixel