Războiul dintre Rusia și Ucraina: Știrile false, cea mai mare provocare pentru ucraineni
La aproape doi ani și jumătate de când Rusia a invadat Ucraina, fake news-urile rămân o problemă pentru ucrainenii care nu știu ce anume să mai creadă atunci când primesc avertizări.
La începutul lunii aprilie, unii locuitori din Harkov au primit o serie de mesaje alarmante de la oficialii guvernamentali, care le cereau să părăsească orașul înainte ca forțele rusești să-l înconjoare. "Din cauza amenințării de încercuire din partea inamicului, îndemnăm populația civilă din Harkov să părăsească orașul până pe 22 aprilie", se arăta într-o alertă care purta sigla Serviciului de Urgență al Ucrainei și indica rute sigure de evacuare într-un infografic bine realizat.
Mesajul era fals. Volodimir Timoșko, șeful poliției din regiunea Harkov, și-a dat seama imediat. El ar fi fost printre primii care ar fi aflat despre orice planuri oficiale de evacuare. "Locuitorii au început să primească aceste notificări în masă," a declarat el pentru Reuters, împărtășind o captură de ecran a alertei, trimisă în momentul în care trupele ruse se adunau la doar 30 km de graniță. "Aceasta este o operațiune psihologică, care declanșează panică. Ce ar gândi un cetățean obișnuit când primește un astfel de mesaj?"
Dezinformarea și propaganda, instrumente vechi de război, au fost amplificate digital în bătălia pentru Ucraina, cel mai mare conflict pe care l-a cunoscut lumea de la apariția smartphone-urilor și a rețelelor sociale. Timoșko a spus că a primit aproximativ 10 mesaje similare prin SMS și aplicația Telegram în aprilie și la începutul lunii mai, cu câteva săptămâni înainte de ofensiva rusă din nord-estul Ucrainei, care a început pe 10 mai și a deschis un nou front în război.
Un oficial ucrainean de securitate, care a solicitat anonimatul, a declarat că rușii trimiteau frecvent un număr mare de mesaje text de pe dispozitive atașate unei drone de recunoaștere pe distanțe lungi, Orlan-10, care poate penetra zeci de kilometri în spațiul aerian ucrainean. Dispozitivele, cunoscute sub numele de sisteme Leer-3, imită stațiile de bază ale rețelelor de telefonie mobilă, la care telefoanele se conectează automat în căutare de semnal.
Atacul de mesaje telefonice a fost însoțit de o campanie intensă pe rețelele sociale, pe măsură ce trupele rusești avansau spre Harkov, potrivit lui Andrii Kovalenko, șeful Centrului pentru Combaterea Dezinformării (CCD) din cadrul Consiliului Național de Securitate al Ucrainei. Numărul mediu de postări pe rețelele sociale clasificate ca dezinformare despre război de către autoritățile ucrainene a crescut la peste 2.500 pe zi când a început ofensiva asupra Harkovului în mai, față de 200 pe zi în martie, conform datelor compilate de CCD.
Șeful CCD a declarat pentru sursa citată că serviciile de informații ucrainene au evaluat că aceste campanii de dezinformare au fost desfășurate în principal de FSB, serviciul de securitate al Rusiei, și de agenția de informații militare GRU. Moscova a acuzat Ucraina și Occidentul că au lansat un război sofisticat de informații împotriva Rusiei, folosind resursele majore de media, relații publice și tehnologie ale Occidentului pentru a răspândi narațiuni false și părtinitoare despre Rusia și război.
Oficialul ucrainean de securitate a recunoscut că țara sa a folosit campanii online pentru a încerca să sporească sentimentul anti-război în rândul populației din Rusia, deși a caracterizat acest efort ca fiind "comunicații strategice" pentru a răspândi informații exacte despre conflict.
Atacuri cibernetice și microtargeting
Sursa a intervievat nouă persoane care au cunoștințe despre războiul informațional și dezinformațional purtat în paralel cu operațiunile de pe câmpul de luptă, inclusiv oficiali ucraineni, urmăritori ai dezinformării și analiști de securitate. Oficialul ucrainean de securitate care a solicitat anonimatul a spus că, de la invazia la scară largă din 2022, agențiile de informații au închis 86 de ferme de boți rusești situate în Ucraina, care controlau un total de 3 milioane de conturi pe rețelele sociale, cu un public estimat la 12 milioane de persoane.
Aceste facilități sunt camere pline cu echipamente informatice specializate care pot înregistra zilnic sute de conturi false pe rețelele sociale pentru a răspândi informații false, a adăugat oficialul, citând o fermă descoperită de serviciile de securitate în orașul Vinnitsia din centrul Ucrainei anul trecut.
Kovalenko a spus că în prezent, cele mai semnificative surse de dezinformare online din partea Rusiei sunt TikTok în Ucraina și Telegram în Europa. Ambele platforme sunt utilizate pe scară largă în Ucraina. El a adăugat că, la începutul acestui an, TikTok a închis aproximativ 30 din cele 90 de conturi pe care Ucraina le-a semnalat ca fiind răspânditoare de dezinformare afiliată Rusiei, dar noi conturi apar frecvent pentru a le înlocui pe cele eliminate.
Turnul TV distrus de un atac aerian
Ucrainenii sunt deosebit de vulnerabili la dezinformarea digitală; mai mult de trei sferturi din populație își obține informațiile de pe rețelele sociale, mult mai mult decât din orice altă sursă de informație, conform unui studiu comandat de USAid în 2023. Acesta este considerabil mai mare decât în oricare dintre cele 24 de țări europene incluse într-un raport din 2024 al Institutului Reuters pentru Studiul Jurnalismului, care a înregistrat o medie de 44%.
La sfârșitul lunii aprilie, pe măsură ce forțele Moscovei se adunau la granița de lângă Harkov, un atac aerian rus a distrus principalul turn de televiziune din Harkov, îngreunând accesul la informații al orașului. Imagini dramatice obținute de sursă au arătat cum principalul catarg al turnului de televiziune s-a prăbușit la pământ.
Deși ofensiva asupra Harkovului a dus la o creștere semnificativă a activității de dezinformare, au existat campanii rusești similare de-a lungul războiului, potrivit persoanelor intervievate.
Aceste eforturi de dezinformare au contribuit la panică și șoc în rândul populației, dar de această dată, numărul celor care au părăsit Harkovul a fost mult mai mic, chiar dacă volumul mesajelor de dezinformare vizând orașul a fost dublu față de nivelul din martie 2022, conform datelor CCD.
4o
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News