Data publicării:

Războiul din Ucraina: Peste 20.000 de soldați ruși au fost uciși, în doar cinci luni, potrivit cifrelor SUA

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Peste 20.000 de soldați ruși au fost uciși și peste 80.000 au fost răniți în doar cinci luni de lupte din Ucraina, o accelerare a pierderilor pentru Moscova, estimează oficialii serviciilor de informații americane.

Majoritatea trupelor au fost ucise într-un război brutal de tranșee pentru micul oraș din estul Bakhmut, pe care Rusia a susținut în repetate rânduri că este pe punctul de a-l captura, a declarat purtătorul de cuvânt al consiliului național de securitate al Casei Albe, John Kirby, când a dezvăluit luni noua estimare.

„Încercarea Rusiei de a o ofensivă în Donbas, în mare parte prin Bakhmut, a eșuat... Rusia nu a putut să pună mâna pe niciun teritoriu cu adevărat semnificativ strategic”, a spus Kirby, potrivit The Guardian.

Pierderile reprezintă o accelerare a pierderilor rușilor chiar și față de primele zile sângeroase ale războiului, punând în umbră unele dintre cele mai sângeroase bătălii aliate din cel de-Al Doilea Război Mondial, a adăugat Kirby. Aceasta include campania Guadalcanal, prima ofensivă majoră a Aliaților împotriva Japoniei, care a durat și cinci luni.

„Este de trei ori mai mare decât numărul de uciși în acțiune cu care s-au confruntat Statele Unite în campania Guadalcanal din al Doilea Război Mondial”, a spus Kirby.

Kirby nu a detaliat modul în care SUA au calculat decesele, dar a spus că aproximativ jumătate luptau sub sigla grupului de mercenari Wagner, mai degrabă decât cu armata rusă. Ei erau trimiși la luptă fără antrenament sau conducere adecvată, a adăugat el.

Fondat de un consilier apropiat al lui Putin, grupul a recrutat puternic militari în închisori, oferind condamnaților care supraviețuiesc șase luni pe frontul sângeros o amnistie. Cifrele SUA subliniază ce pariu mortal fac cei care acceptă.

Rusia a introdus o nouă lege care oferă statut de veterani tuturor participanților la războiul din Ucraina

Duma de Stat a Rusiei a adoptat o lege privind clarificarea categoriilor pentru care se stabilește statutul de veteran și invalid al operațiunilor militare, scrie Interfax.

Acum legea le va oferi statut de veterani și invalizi ai ostilităților celor care au luat parte la "operațiunea militară" conform deciziilor autorităților de stat ale Republicilor Donețk și Lugansk. De asemenea, legea include și "persoanele care au încheiat un contract (care au avut alte relații juridice) cu organizații care contribuie la îndeplinirea sarcinilor atribuite Forțelor Armate Ruse în timpul apărării militare pe teritoriile Ucrainei, Donețk și Lugansk din 24 februarie 2022, precum și teritoriile regiunilor Zaporojie și Herson din 30 septembrie 2022".

Guvernul Rusiei va stabili procedura de eliberare a unui certificat de veteran de luptă acestor persoane. Amendamentul a fost înaintat parlamentului de un grup de deputați condus de președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel