Data actualizării:
Data publicării:

Războiul din Israel. Ce trebuie să știți acum despre conflictul din Orientul Mijlociu

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Freepik @ganzevayna1
FOTO: Freepik @ganzevayna1
Israelul a promis să escaladeze răspunsul său la un atac al grupului militant palestinian Hamas cu o ofensivă terestră, iar Joe Biden, președintele SUA îl susține, mai mult, a emis o avertizare pentru cei care vor să profite de situația din Orientul Mijlociu, conform Reuters.  Iată cele mai importante informații ale zilei legate de războiul din Israel.

Israel a promis să escaladeze răspunsul său la un atac al grupului militant palestinian Hamas cu o ofensivă terestră, în timp ce președintele SUA, Joe Biden, a promis sprijin pentru Israel și a emis o avertizare pentru oricine ar încerca să profite de situație, relatează Reuters.

* Militanții Hamas care țin ostatici soldați și civili israelieni au amenințat cu executarea unui captiv pentru fiecare casă din Gaza lovită fără avertisment, dar, în ciuda distrugerii unor zone din Gaza de către Israel și a unor noi atacuri aeriene peste noapte, nu exista nicio indicație că Hamas ar fi pus în aplicare această amenințare.

* Armata israeliană a declarat că zeci de avioane de luptă au lovit peste 200 de ținte peste noapte într-un cartier din orașul Gaza.

* Ministerul Sănătății din Gaza a declarat că cel puțin 950 de persoane au fost ucise și 5.000 au fost rănite în enclava costieră aglomerată.

Armata Israelului spune că numărul de morți în Israel este acum de 1.200 și 2.700 de răniți.

* ”Am suferit pierderi extrem de mari”, a declarat locotenent-colonelul Jonathan Conricus, purtătorul de cuvânt al armatei, într-o informare video pe platforma X (fosta rețea Twitter).

* Sâmbătă, combatanții Hamas din Fâșia Gaza au distrus părți din sudul Israelului, în cel mai sângeros atac militant palestinian din istoria Israelului.

* ”Hamas a vrut o schimbare și o va obține. Ceea ce era în Gaza nu va mai exista. Am început ofensiva din aer, mai târziu vom veni și de pe sol”, a declarat ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, vorbind cu soldații lângă gardul Gaza.

* Israel a chemat la serviciu un număr fără precedent de 300.000 de rezerviști, pe măsură ce companiile aeriene israeliene au adăugat zboruri pentru a aduce rezerviștii înapoi în țară.

* Ministerul Afacerilor Externe palestinian a declarat că loviturile israeliene au distrus de la sâmbătă peste 22.600 de unități locative și 10 facilități de sănătate și au avariat 48 de școli.

* Cel puțin 1.000 de combatanți care au pătruns din Gaza au fost uciși, potrivit ziarului Israel Hayom.

Doi membri ai biroului politic al Hamas au fost uciși într-un atac aerian la Khan Younis, a declarat un oficial Hamas.

Aceștia au fost primii membri de rang înalt ai Hamas uciși de când Israelul a început să bombardeze enclava.

* La granița de nord a Israelului, o salva de rachete a fost trasă din sudul Libanului către Israel, provocând bombardamente israeliene în schimb, au declarat trei surse de securitate.

Mai multe proiectile lansate din teritoriul sirian au aterizat în zone deschise din Israel, determinând Israelul să răspundă cu foc, a mai declarat armata, crescând și mai mult temerile că violența ar putea duce la un război mai amplu.

Reacția internațională la conflictul din Orientul Mijlociu

* Președintele Joe Biden a numit atacurile efectuate de Hamas ”un act de pură răutate”, și cel puțin 14 cetățeni americani au fost uciși.  De altfel, secretarul de Stat Antony Blinken va sosi în Israel joi, într-o manifestare de solidaritate.

* Fostul lider Hamas, Khaled Meshaal, a cerut proteste în întreaga lume arabă vineri, în semn de susținere pentru palestinieni, într-o declarație înregistrată văzută de Reuters. "(Trebuie să) mergem în piețele și străzile lumii arabe și islamice vineri, vineri Al-Aqsa Flood", a spus Meshaal, care este în prezent șeful biroului diasporei Hamas.

* Egiptul face demersuri pentru a preveni o exod masiv spre sud dinspre Fâșia Gaza, în timp ce bombardamentele israeliene au oprit traversările.

* Principalul diplomat american, Antony Blinken, se îndreaptă spre Israel pentru a transmite ”un mesaj de solidaritate și sprijin”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a spus că Washington discută și cu Israelul și Egiptul despre ideea de a crea un pasaj sigur pentru civili din Gaza.

* Autoritatea supremă a Iranului, Ayatollah Ali Khamenei, a declarat că Teheranul nu a fost implicat în atacul Hamas, cu toate că ”a sărutat mâinile” celor care au cauzat pagube Israelului.

Citește și: Război în Israel. Intră şi Iranul? Bogdan Chirieac: Dacă ayatollahul hotărăşte, aşa se va întâmpla. Israelul nu are cum să rezolve cu adevărat problema

Impactul social al atacului Hamas

* O femeie israeliană în vârstă de 21 de ani a declarat că nu mai are "nicio lacrimă" după ce tatăl ei, sora, bunica și verișorul au dispărut sâmbătă, iar un videoclip a arătat că fratele ei în vârstă de 12 ani a fost luat de bărbați înarmați.

* Salvatorii din Gaza au scos trupul unei fetițe de 4 ani și al altor persoane decedate din ruinele unui clădiri municipale în care ea și mulți alții se adăpostiseră. ”Au încercat să scape de moarte, doar pentru a o găsi”, a spus voluntarul Mohammad al Najjar.

* Părinții îndurerați ai unui thailandez luat ostatic în Israel au trimis un apel: ”Ajutați ostaticii cât mai curând posibil.” Părinții au recunoscutu-l pe fiul lor într-o fotografie distribuită pe rețelele de socializare cu ostaticii care păreau că au mâinile legate la spate. ”El se pregătea să joace fotbal cu prietenul său. Apoi a închis telefonul”, a spus mama sa.

”Oaspetele”, în spatele atacului

* Cum un comandant secret din cadrul Hamas a orchestrat atacul asupra Israelului. Supraviețuitor a șapte încercări de asasinat israeliene, cea mai recentă în 2021, Mohammed Deif - cunoscut ca ”oaspetele” - vorbește rar și nu apare niciodată în public, așa că atunci când canalul de televiziune al Hamas a anunțat că urmează să vorbească sâmbătă, palestinienii știau că se întâmplă ceva semnificativ.

* Atacul Hamas a transformat un kibbutz israelian dintr-un "paradis" într-un iad.

* Hamas a dus o campanie de înșelăciune pentru a reuși să realizeze atacul său uimitor.

* Biden se găsește implicat într-o criză care are mari șanse să redefinească politica sa în Orientul Mijlociu și într-o alianță inconfortabilă cu prim-ministrul israelian de dreapta, Benjamin Netanyahu.

* Statalitatea palestiniană, Ierusalimul și refugiații stau la baza conflictului israeliano-palestinian.

* Angajamentul lui Biden de a furniza ajutor Israelului a ridicat întrebări cu privire la posibilitatea ca Washington să intensifice ajutorul de apărare pentru Israel fără a pune în pericol ajutorul pentru Ucraina, mai ales că Congresul controlează cheltuielile, iar Camera Reprezentanților se află într-o situație incertă fără un speaker care să pună proiectele legislative la vot.

Piețe și afaceri

* Prețul petrolului a crescut ușor pe măsură ce investitorii s-au confruntat cu perspectiva unor perturbări în aprovizionarea petrolului din cauza tulburărilor din Orientul Mijlociu. ”Există în continuare riscul ca aceasta să escaladeze, în special dacă există implicarea Iranului. În această situație, aplicarea mai strictă a sancțiunilor SUA asupra petrolului iranian ar restrânge piața petrolului până în 2024”, au declarat Warren Patterson și Ewa Manthey, analiști de la ING Bank, într-o notă pentru clienți.

* Șeful Băncii Mondiale, Ajay Banga, a declarat că conflictul din Gaza este un șoc economic ”pe care nu-l avem nevoie”.

Citește și: Putin și Erdogan au vorbit despre războiul din Israel, cu ”profundă îngrijorare”. Rusia vorbește despre încetarea focului și negocieri

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel