Data publicării:

Războiul din Gaza: Pericolul extinderii conflictului "crește pe zi ce trece", avertizează Iordania

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
"Lui Benjamin Netanyahu nu ar trebui să i se permită de către comunitatea internațională să tragă Orientul Mijlociu într-un război regional mai amplu", a avertizat Iordania.

Ministrul de externe al țării arabe, Ayman Safadi, a declarat că riscul de extindere a conflictului "crește pe zi ce trece", Israelul continuând să provoace "moarte și distrugere în Gaza".

Guvernul de coaliție naționalist de dreapta al premierului Netanyahu încearcă să implice direct Occidentul într-un război regional care ar "condamna regiunea la mai multe conflicte și distrugeri", a declarat Safadi, citat de omologul francez Catherine Colonna.

"Agresiunea Israelului împotriva Fâșiei Gaza a depășit toate limitele umane, legale și morale", potrivit lui Safadi, care a afirmat că nu mai există niciun pretext care să împiedice Consiliul de Securitate al ONU să adopte o rezoluție obligatorie pentru a pune capăt războiului.

Presiunea exercitată de SUA și de puterile regionale asupra Israelului este în creștere pentru ca acesta să reducă asaltul împotriva Hamas, care a fost desemnată organizație teroristă de către puterile occidentale, inclusiv Marea Britanie.

Aceasta are loc în timp ce secretarul de stat american Antony Blinken își continuă ultimul său turneu în Orientul Mijlociu, în încercarea de a preveni extinderea conflictului.

Războiul, care a fost declanșat după ce Hamas a luat cu asalt granița cu Gaza la 7 octombrie 2023 și a ucis aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili, în sudul Israelului, intră acum în a patra lună.

Regele Abdullah al Iordaniei a declarat că "agresiunea și bombardamentele" nu vor putea aduce niciodată pace sau securitate.

Atacurile de represalii ale Forțelor de Apărare ale Israelului (FDI) în Fâșia Gaza au ucis peste 23.000 de palestinieni, potrivit oficialilor din domeniul sănătății din teritoriul condus de Hamas.

Israelul a declarat luni că trupele sale s-au angajat în "lupte dure" împotriva luptătorilor Hamas în centrul și sudul enclavei.

În ultimele violențe, forțele israeliene au bombardat partea de est a orașului Khan Younis din sudul țării și centrul Fâșiei Gaza, pe fondul unor confruntări la sol, potrivit rezidenților.

Aceștia au declarat că un atac în Deir al Balah a ucis 18 persoane în timpul nopții și 4 luni, în timp ce oficialii din domeniul sănătății din enclavă au declarat că 247 de persoane au fost ucise în timpul nopții.

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, care s-a întâlnit cu Blinken, a subliniat importanța opririi ostilităților din Gaza și a formării unei căi pentru pace, a relatat agenția saudită de presă de stat SPA.

El a subliniat, de asemenea, că este necesar să se redobândească stabilitatea și  poporul palestinian să-și obțină drepturile legitime.

Și regele Abdullah al Iordaniei a declarat că "agresiunea și bombardamentele" nu vor putea aduce niciodată pace sau securitate.

Blinken, care a mai vizitat Qatar, Emiratele Arabe Unite și Turcia, printre alte națiuni în timpul călătoriei sale, alături de Israel, a declarat că a găsit sprijin în rândul liderilor arabi pentru normalizarea relațiilor cu israelienii.

"Există un interes clar în regiune pentru a urmări acest lucru, dar va fi nevoie să se încheie conflictul în Gaza și va fi nevoie, de asemenea, în mod clar, să existe o cale practică către un stat palestinian", a declarat diplomatul american, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel