Războiul din Etiopia. Forțele guvernamentale asediază capitala regiunii Tigray
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
soldat sudan
soldat sudan
Forțele guvernamentale din Etiopia, aflate sub comanda lui Abiy Ahmed, se pregătesc să asedieze capitala regiunii Tigray, Mekelle.

Liderii din regiunea nordică a Etiopiei, Tigray, au respins afirmațiile guvernului conform cărora trupele federale se află la porțile capitalei Mekelle, deoarece prim-ministrul Abiy Ahmed acordă Frontului de Eliberare a Poporului Tigray (TPLF) un termen de predare care expiră miercuri, 25.11.2020. În același timp, liderii TPLF au declarat că poporul tigraian este „gata să moară” în apărarea pământului lor și au spus că au „distrus complet” a 21-a divizie mecanizată a armatei federale.

În același timp, se așteaptă ca Organizația Națiunilor Unite, prin Consiliul de Securitate, să discute despre conflictul care au forțat zeci de mii de civili etiopieni să caute refugiu în Sudan. Totodată, analiștii spun că trupele guvernamentale care vor ocupa capitala din Tigray, Mekelle, nu ar putea asigura sfârșitul conflictului într-una dintre cele mai sărace regiuni ale țării.

„Ambele părți sunt puternic înarmate și acest lucru ar putea duce la un război prelungit al insurgenților ”, a declarat pentru Al Jazeera Ahmed Soliman, cercetător la grupul de discuții din Londra, Chatham House. Duminică, Abiy Ahmed, cel mai tânăr lider al continentului african și câștigătorul premiului Nobel pentru pace în 2019, a dat forțelor TPLF un ultimatum de 72 de ore pentru a se preda sau pentru a face față unei ofensive militare „finale” asupra Mekelle, potrivit AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel