Războiul cu SUA ar fi un dezastru insuportabil, spune ministrul apărării din China
Autor: Alexandru Negrici | Publicat pe: 04 iun 2023, 16:37
WhatsApp
Sursa foto: pxhere.com
Sursa foto: pxhere.com
Ministrul Apărării al Chinei a spus că războiul cu SUA ar fi un „dezastru insuportabil” pentru lume, în primul său discurs major de când a preluat mandatul.

La un summit de securitate, generalul Li Shangfu a spus că „unele țări” intensifică cursa înarmărilor în Asia, scrie BBC.

Dar el a spus că lumea este suficient de mare atât pentru China, cât și pentru SUA, iar cele două superputeri ar trebui să caute un teren comun.

Anterior, SUA au presupus manevre „nesigure” ale unui distrugător chinez în apropierea unei nave de război americane, în strâmtoarea Taiwan.

Sâmbătă, marina americană a declarat că un distrugător chinez a navigat „într-o manieră nesigură” lângă o navă de război americană în timp ce tranzita strâmtoarea Taiwan cu nave canadiene.

China a criticat ambele țări pentru că „provocă, în mod deliberat, riscuri”. SUA și Canada au spus că navighează acolo unde legea internațională permite.

Generalul Li, care a devenit ministru al Apărării în martie, a acuzat America că are de „mentalitate de Războiul Rece” și a spus că acest lucru „crește foarte mult riscurile de securitate”.

În discursul său, el a spus că Beijingul nu va permite ca patrulele navale ale SUA și ale aliaților săi să fie „un pretext pentru exercitarea hegemoniei navigației”.

Întrebat despre incidentul din strâmtoarea Taiwan, el a spus doar că țările din afara regiunii cresc tensiunile.

El a vorbit la Dialogul Shangri-La din Singapore, singura întâlnire anuală de securitate din regiunea Asia-Pacific.

Beijingul a respins o cerere a SUA pentru discuții militare directe, în semn de protest față de sancțiunile impuse generalului Li, de SUA, în 2018, din cauza achizițiilor de arme din Rusia.

La summitul de la Singapore, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a mustrat China că a refuzat să poarte discuții militare.

Gen Austin și Gen Li și-au dat mâna și au vorbit pentru scurt timp la cina de deschidere a evenimentului de vineri, dar nu a existat niciun schimb de fond, spun rapoartele.

Unul dintre delegații Chinei a declarat pentru AFP că eliminarea sancțiunilor americane împotriva generalului Li este o condiție prealabilă pentru discuții.

Înalți oficiali ai serviciilor de informații au participat la o întâlnire a șefilor de spionaj la summitul din Singapore, potrivit Reuters.

În ciuda conflictului diplomatic, un oficial de top al departamentului de stat al SUA a sosit la Beijing pentru o săptămână de discuții ample.

Relațiile dintre Washington și Beijing au fost tensionate în ultimii ani din cauza mai multor probleme, inclusiv revendicarea Chinei asupra Taiwanului și disputele teritoriale din Marea Chinei de Sud.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?