Data publicării:
Războiul borșului a fost câștigat de ucraineni. UNESCO l-a declarat patrimoniu cultural
Kievul a primit cu brațele deschise decizia UNESCO de a adăuga borșul pe lista patrimoniului cultural pe cale de dispariție.
Agenția culturală a Națiunilor Unite (UNESCO) a înscris borșul și prepararea lui în Ucraina pe lista patrimoniului cultural pe cale de dispariție. UNESCO a făcut anunțul vineri, spunând că decizia a fost luată de un comitet într-un proces accelerat – „în regim de urgență extremă” – determinat de invazia Rusiei în Ucraina și de ”impactul negativ al războiului asupra acestei tradiții”.
Pe Twitter, agenția a transmis că procesul de gătire al supei de borș a fost ”amenințat de fragmentarea comunităților din cauza războiului, dar este un simbol al speranței pentru acestea”. Ucraina consideră borșul o mâncare națională. Felul de mâncare este, de asemenea, consumat pe scară largă în Rusia și în alte țări din Europa de Est.
”Războiul borșului a fost câștigat”
Kievul a salutat mișcarea, ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkachenko, spunând pe Telegram că ”victoria în războiul borșului este a noastră”. Ucraina ”va câștiga atât în războiul borșului, cât și în acest război”, a mai spus Tkachenko, citat de AlJazeera.
Adăugarea practicilor și culturilor pe lista UNESCO are ca scop mobilizarea atenției pentru a se asigura că acestea sunt păstrate în ciuda riscurilor la adresa existenței lor.
????BREAKING: Culture of Ukrainian borscht cooking inscribed on the List of Intangible Cultural Heritage in Need of Urgent Safeguarding.
— UNESCO ????️ #Education #Sciences #Culture ???????????? (@UNESCO) July 1, 2022
This #IntangibleHeritage is threatened by the fragmentation of communities due to war but is a symbol of hope for them.https://t.co/ksqkoSTMjD pic.twitter.com/idcVcR7R8t
Războiul, o amenințare la adreasa borșului
Comitetul UNESCO a remarcat că războiul a ”amenințat viabilitatea” culturii borșului din Ucraina.
”Strămutarea oamenilor reprezintă o amenințare, deoarece oamenii nu mai sunt capabili să gătească sau să cultive legume locale pentru borș și să se adune, ceea ce subminează bunăstarea socială și culturală a comunităților”, a spus UNESCO.
”Xenofobie”, strigă rușii
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a criticat această mișcare ca o încercare de a face rețeta să aparțină ”unei singure naționalități”
”Aceasta este xenofobie”, a spus ea.
Dar UNESCO a spus că borșul ucrainean este esențial pentru viața de zi cu zi din țară.
”Borșul ucrainean, versiunea națională a borșului consumat în mai multe țări din regiune, este o parte integrantă a vieții de familie și a comunității ucrainene”, se arată într-un comunicat.
Lista reprezentativă a fost lansată pentru prima dată în 2008. În convenția sa din 2003, UNESCO definește scopul listei ca „o asigurare mai mare și vizibilitate”, pentru a ”crește conștientizarea” cu privire la semnificația elementelor nominalizate ca reprezentanți ai patrimoniului cultural imaterial. Unele dintre elementele bine-cunoscute de pe listă includ marionetele chinezești, mesele gastronomice franceze și kimchiul sud-coreean.
Rețetă borș de casă
Tot mai multe gospodine vor să afle tradiționala rețetă de borș de casă făcut cu huște. Doamnele care doresc să readucă la masă gustul bucatelor de odinioară, pregătesc un borș de putină acrișor, aromat și sănătos. Este binecunoscut faptul că borșul de casă are numeroase beneficii consumat în stare naturală, nu doar ca ingredient în diferite preparate culinare. Iată câteva trucuri simple care te vor ajuta să pregătești cele mai bune ciorbe.
Gustul ciorbelor făcute acasă este dat nu numai de verdețurile folosite, ci și de borșul de casă cu huște. Acesta este ușor de făcut și ne garantează reușita preparatelor culinare. Când vine vorba de savuroasele ciorbe, rețetele sunt diverse și pe placul multora dintre noi. Ciorbele sunt sănătoase și ideale în zilele de post, dar și în sezonul cald.
În sezonul de primăvară putem pregăti rapid o ciorbă de leurdă, sățioasă și gustoasă. Pentru iubitorii de ciorbe tradiționale, ideală este și ciorba de urzici de post, care revitalizează organismul după anotimpul rece.
Indiferent de rețeta de ciorbă pe care o alegem, important este să știm cum se umple borșul de casă cu huște. Pentru acesta vom avea nevoie de câteva ingrediente, de atenție și îndemânare, iar la final vom obține cel mai bun borș de casă. Citește mai multe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News