Război Ucraina - ziua 15 / 10 martie 2022. Eliberare strategică a ucrainenilor. Rușii, mai vulnerabili în fața Kievului
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu, Florentina Constantin
WhatsApp
Discuţiile dintre ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, şi omologul său ucrainean Dmitro Kuleba s-a încheiat, fără rezultate. Primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko, a anunţat că jumătate din populaţia aglomerării urbane Kiev a fugit de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina. Scholz şi Macron în convorbirea telefonică cu Putin: Soluţia trebuie să vină prin negocieri între Ucraina şi Rusia Trei persoane, inclusiv un copil, ar fi fost ucise în urma bombardamentului rusesc asupra unei maternități, a declarat pentru BBC viceprimarul orașului asediat Mariupol din sudul Ucrainei. Rusia spune, însă, că bombardarea spitalului din Mariupol este fake news. Rusia nu va mai participa la activităţile Consiliului Europei, care sunt subminate de statele occidentale, a anunţat joi Ministerul de Externe de la Moscova, potrivit agenţiilor ruse TASS, preluată de Reuters, şi Interfax.   

UPDATE 22:11: Oficialii din Mariupol au acuzat, din nou, că rușii lovesc coridoarele verzi, concepute tocmai pentru eliberarea civililor. 

UPDATE 22:10: Institutul de Fizică și Tehnologie din Kharkiv arde. 

UPDATE 22:08: Un expert ar fi spus, conform Juliei Davis, de la The Daily Beast, că un expert la a spus la televiziune de stat rusă că: "Oamenii sunt șocați de masele de refugiați, de catastrofa umanitară, oamenii încep să se imagineze în locul lor. Începe să-i afecteze. A spune că naziștii fac asta nu este deloc convingător... ". 

UPDATE 22:04: Autoritățile ucrainene investighează 38 de cazuri de oficiali ucraineni și ofițeri de aplicare a legii care ar fi ajutat ocupanții ruși.

UPDATE 22:00: Apărătorii ucraineni ar fi eliberat satul Baklanova Muraviika de forțele ruso-fasciste. Această victorie protejează orașul Cernihiv de a fi asediat și face linia de aprovizionare a inamicului (180 km de la granița cu Belarus până la periferia Kievului) mai vulnerabilă.

Biden spune că Rusia e și mai lovită decât SUA

UPDATE 18:40: Preşedintele american, Joseph Biden, a afirmat, joi după-amiază, că efectele sancţiunilor impuse de Occident sunt mult mai grave în Rusia decât pe plan intern, pentru cetăţenii din Statele Unite.

"Aşa cum am spus de la început, vor fi costuri pe plan intern în contextul în care impunem sancţiuni severe ca reacţie la războiul neprovocat lansat de Vladimir Putin. Dar americanii trebuie să ştie acest lucru: costurile pe care i le impunem lui Putin şi acoliţilor lui sunt mult mai devastatoare decât costurile cu care ne confruntăm noi", a declarat Joseph Biden, citat de CNN, citează Mediafa. 

NATO, Uniunea Europeană şi Grupul naţiunilor puternic industrializate, G7, au impus sancţiuni economice şi financiare severe Moscovei, iar numeroase companii financiare, inclusiv bănci, au suspendat activităţile pe teritoriul Rusiei. Statele Unite au suspendat importurile de petrol şi gaze din Rusia, iar preşedintele Biden a anunţat subvenţii pentru a atenua majorarea preţurilor la carburanţi. Liderii grupurilor politice din Congresul SUA au ajuns la un acord pentru un program de finanţare în valoare de aproximativ 1.500 de miliarde de dolari, în scopul atenuării efectelor conflictului din Ucraina şi furnizării de asistenţă de 14 miliarde de dolari Kievului şi aliaţilor est-europeni.

La rândul său, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a părut să minimizeze, joi, efectele sancţiunilor Occidentale. "Oamenii vor înţelege că nu este nimic ce nu putem rezolva", a afirmat liderul de la Kremlin, citat de BBC News.

În schimb, Putin a avertizat că sancţiunile impuse Rusiei de Occident riscă să genereze inflaţie a preţurilor alimentelor pe plan mondial. "Dacă vor continua actualele sancţiuni, vor fi consecinţe serioase pentru sectorul alimentar, iar creşterea inflaţiei va fi inevitabilă", a atras atenţia Vladimir Putin, citat de cotidianul Le Figaro.

UE condamnă atacul asupra maternității din Mariupol

18:10: Uniunea Euroopeană a condamnat vehement, joi, atacul care a vizat un spital din oraşul ucrainean Mariupol, cerând investigarea agresiunii militare, pe care o consideră o potenţială "crimă de război".

"Oraşul Mariupol este sub asediu. Atacarea cu obuze de către Rusia a spitalului-maternitate este o crimă de război odioasă. Atacurile asupra zonelor rezidenţiale din aer şi blocarea accesului convoaielor umanitare de către forţele ruse trebuie să înceteze imediat. Este necesară trecerea liberă, acum", a declarat, prin Twitter, Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

La rândul său, Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a afirmat că "bombardarea maternităţii din Mariupol este un act inuman, crud şi tragic". "Sunt convinsă că poate fi o crimă de război. Este necesară o investigaţie totală", a afirmat Ursula von der Leyen, prin Twitter.

Vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, a denunţat, în cursul vizitei în Polonia, "atrocităţile" comise de armata rusă în Ucraina, dar a evitat să catalogheze atacurile ca fiind crime de război.

Macron și Scholz îi cer o soluție lui Putin

UPDATE 17:30: Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi cancelarul german, Olaf Scholz, i-au cerut joi preşedintelui rus, Vladimir Putin, o soluţie politică la conflictul militar din Ucraina, iar liderul de la Kremlin a dat asigurări că menţine în totalitate aprovizionarea energetică a Uniunii Europene.

Emmanuel Macron şi Olaf Scholz au insistat, în convorbirea cu Vladimir Putin, pentru "identificarea unei soluţii negociate între Rusia şi Ucraina", a declarat un oficial guvernamental de la Berlin, sub protecţia anonimatului.

Emmanuel Macron şi Olaf Scholz i-au cerut preşedintelui Rusiei aplicarea "imediată" a unui armistiţiu în Ucraina.

Ulterior, preşedintele Vladimir Putin a anunţat că Rusia va menţine aprovizionarea cu energie a Uniunii Europene. "Noi ne respectăm toate obligaţiile în materie de aprovizionare cu energie. Sistemul de aprovizionare cu gaz este la nivelul de sută la sută", a declarat Vladimir Putin, citat de cotidianul Le Monde.

Însă Vladimir Putin a avertizat că sancţiunile impuse Rusiei de Occident riscă să genereze inflaţie a preţurilor alimentelor pe plan mondial. "Dacă vor continua actualele sancţiuni, vor fi consecinţe serioase pentru sectorul alimentar, iar creşterea inflaţiei va fi inevitabilă", a atras atenţia Vladimir Putin, citat de cotidianul Le Figaro.

Lavrov, despre un război nuclear

UPDATE 16:00: Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat că nu crede că există riscurile unui război nuclear între Rusia şi NATO şi a dezvăluit că a discutat în Antalya cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, despre posibilităţile unui summit al preşedinţilor Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski.

Întrebat, în conferinţa de presă din Antalya, dacă există vreun risc de război nuclear, Serghei Lavrov a răspuns, potrivit agenţiei Reuters: "Nu vreau să cred acest lucru şi nu cred".

Ministrul rus de Externe susţine că tema riscurilor unui război atomic a fost adusă în discuţii doar de Occident. "Sigur că avem motive de îngrijorare când Occidentul, la fel ca Freud, revine permanent la această temă", a adăugat ministrul rus de Externe. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a dispus plasarea în stare de alertă a forţelor ruse de disuasiune nucleară pe 27 februarie, argumentând că este vorba de o reacţie la declaraţii agresive ale unor lideri din ţări NATO, potrivit Mediafax. 

Serghei Lavrov a respins şi acuzaţiile potrivit cărora Rusia ar pregăti atacuri asupra Lituaniei, Letoniei şi Estoniei, catalogând aceste zvonuri drept "farse vechi".

Ministrul rus de Externe a dezvăluit că a discutat cu Dmytro Kuleba, în Antalya, inclusiv despre posibilităţile organizării unu summit al preşedinţilor Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski. "Preşedintele Putin nu a refuzat niciodată contacte, dar vrem să ne asigurăm că aceste contacte nu sunt organizate doar de dragul contactelor, ci pentru încercări de formalizare a unor acorduri specifice. Am atins această problemă astăzi, a propus-o domnul Kuleba, eu i-am reamintit că noi suntem pregătiţi mereu de întâlniri, cu condiţia de a putea acorda valoare suplimentară şi a rezolva problemele", a subliniat Serghei Lavrov, citat de agenţia Tass.

UPDATE 15:27 Ucraina: Jumătate din populaţia Kievului a fugit de la începutul invaziei ruse, susţine primarul Vitali Kliciko. Vezi detalii aici!

UPDATE 15:05 Armata ucraineană spune că a încetinit înaintarea unui convoi masiv de tancuri rusești care se îndrepta spre Kiev, scrie CNN. În zona localității Skybyn de la periferia Kievului, mai multe tancuri au fost atacate de tiruri ale armatei ucrainene.

UPDATE 15 Jumătate din populația Kievului a fugit din oraș, a anunțat primarul Vitali Klitschko, citat de AFP, scrie The Guardian.

UPDATE 14:50 Ucraina nu este 'deloc aproape' de standardele de intrare în UE, susţine un diplomat de rang înalt

UPDATE 14:40 Guvernul britanic simplifică procedura de intrare a ucrainenilor în Regatul Unit

UPDATE 14:20 Premierul spaniol acuză Rusia de 'crime de război' în Ucraina

UPDATE 14 Scholz şi Macron în discuţia telefonică cu Putin: Soluţia trebuie să vină prin negocieri între Ucraina şi Rusia

UPDATE 13:44 China, lovitură pentru Rusia. Refuză să mai furnizeze liniilor aeriene rusești componente pentru aeronave. Citiți detalii aici!

UPDATE 13:30 Soldaţii britanici plecaţi să lupte în Ucraina se expun la 'probleme uriaşe', avertizează Londra

UPDATE 13:20 Preşedintele Finlandei anunţă că va discuta vineri la telefon cu Vladimir Putin

UPDATE 13 Rusia susţine că China refuză să îi mai livreze componente de avioane după sancţiunile occidentale

UPDATE 12:40 Vânzarea clubului Chelsea se amână din cauza sancţiunilor impuse de guvernul britanic lui Roman Abramovici

UPDATE 12:12 Întâlnirea dintre Lavrov și Kuleba s-a încheiat fără progrese privind încetarea focului. Vezi detalii aici!

UPDATE 12 Ucraina: Civilii pot trage asupra soldaţilor identificabili ca forţe ostile, conform unei noi legi

UPDATE 11:53 Moscova acuză din nou Pentagonul că a finanţat cercetări asupra armelor biologice în Ucraina

UPDATE 11:50 Kremlinul spune că va cere informaţii de la armată după ce Ucraina a acuzat Rusia că a bombardat o maternitate în Mariupol

UPDATE 11:48 Borrell: Putin va trebui să răspundă pentru bombardarea sistematică a oraşelor

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a acuzat joi Rusia că s-a îmbarcat într-o strategie de bombardare sistematică a oraşelor ucrainene, altfel spus, a civililor, în contextul eşecului unui război-fulger dorit de Moscova, şi a insistat că preşedintele rus Vladimir Putin va trebui să dea socoteală pentru aceste fapte, informează EFE. 

UPDATE 11:40 Apel pentru pace al sportivilor ucraineni prezenţi la Jocurile Paralimpice de la Beijing

UPDATE 11:35 Economia Rusiei trece printr-un 'şoc' de pe urma 'războiului economic fără precedent', potrivit Kremlinului

UPDATE 11:30 Lukaşenko spune că armata belarusă trebuie să prevină orice atac din spate împotriva Rusiei

UPDATE 11:22 O interdicţie de zbor deasupra Ucrainei ar pune capăt războiului mai rapid, afirmă ambasadorul Poloniei la Kiev

UPDATE 11:20 Aderarea Ucrainei la UE nu se poate realiza de azi pe mâine (ministru francez)

UPDATE 11:10 Lavrov şi Kuleba au început discuţiile în Antalia 

Discuţiile dintre ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, şi omologul său ucrainean Dmitro Kuleba au început joi în sudul Turciei, în prezenţa şefului diplomaţiei ţării gazdă, Mevlüt Cavusoglu, pentru a încerca să se ajungă la o încetare a focului, a confirmat un diplomat turc pentru France Presse. 

UPDATE 11:03 Franţa suspendă procedurile de adopţie a copiilor din Rusia şi Ucraina

UPDATE 11 SUA estimează la 6.000 pierderile umane suferite de trupele ruse în două săptămâni de război în Ucraina

UPDATE 10:50 Bombardament rusesc la o maternitate. Rusia susține că e fake news

Trei persoane, inclusiv un copil, ar fi fost ucise în urma bombardamentului rusesc asupra unei maternități, a declarat pentru BBC viceprimarul orașului asediat Mariupol din sudul Ucrainei. Rusia spune, însă, că bombardarea spitalului din Mariupol este fake news. Vezi aici continuarea!

UPDATE 10:25 Ucraina va crea rezerve alimentare de stat, afirmă premierul Denis Şmigal

UPDATE 10:15 Rusia anunţă că nu va mai participa la activităţile Consiliului Europei

Rusia nu va mai participa la activităţile Consiliului Europei, care sunt subminate de statele occidentale, a anunţat joi Ministerul de Externe de la Moscova, potrivit agenţiilor ruse TASS, preluată de Reuters, şi Interfax. 

UPDATE 10:07 Un responsabil ucrainean denunţă bombardamente în suburbiile locuite ale oraşului Sumî

UPDATE 10 De tema sancţiunilor occidentale, ruşii înstăriţi încearcă să îşi ascundă averile în Dubai

Ruşii înstăriţi încearcă să îşi transfere o parte din averile lor din Europa în Dubai, în ideea de a-şi proteja activele de înăsprirea sancţiunilor occidentale impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei, au declarat pentru Reuters mai multe surse financiare şi juridice.

UPDATE 09:38  Epson îşi suspendă exporturile în Rusia şi Belarus

UPDATE 09:10 Preţul grâului îşi continuă scăderea graţie îmbunătăţirii estimărilor USDA privind stocurile mondiale

Cotaţiile la grâu au continuat să scadă miercuri, după ce un important raport al Departamentului american al Agriculturii a arătat că stocurile mondiale vor creşte, graţie unei recolte peste aşteptări în Australia, ceea ce va ajuta la reducerea impactului creat de războiul din Ucraina, transmite Bloomberg. 

UPDATE 09 Liderii UE, în summit de criză la Versailles, pentru o Europă mai suverană în faţa războiului

Şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană vor încerca, joi şi vineri, la Versailles, să pună bazele unei Europe mai suverane după şocul invaziei ruse în Ucraina, care a expus slăbiciunile blocului comunitar, notează France Presse.

UPDATE 08:55 IGPF: Peste 340.000 de ucraineni au intrat în România de la începutul crizei; miercuri - 23.546

UPDATE 08:40 Un război China-Taiwan s-ar termina cu o 'victorie mizerabilă', consideră un ministru taiwanez

Indiferent cine ar câştiga un viitor război între Taiwan şi China, va fi o 'victorie mizerabilă', a declarat joi ministrul taiwanez al apărării Chiu Kuo-cheng, citat de Reuters, adăugând că cel mai bine ar fi ca toată lumea să evite conflictul.

Vorbind cu reporterii înainte de o sesiune a parlamentului pe tema implicaţiilor de securitate ale invaziei Ucrainei de către Rusia, Chiu a spus că ambele părţi ar plăti un preţ mare în caz de conflict între China şi Taiwan, insula pe care Beijingul a promis că o va aduce sub controlul său prin forţă dacă este necesar.

'Dacă va exista un război, să fiu sincer, va fi mizerabil pentru toată lumea, chiar şi pentru învingători', a spus el. 'Cineva chiar trebuie să se gândească la asta', a adăugat Chiu. 'Toată lumea ar trebui să evite războaiele', a insistat el. 

UPDATE 08:33 Prima întâlnire ruso-ucraineană la nivel de miniştri de externe, de la începutul războiului în Ucraina

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi omologul său ucrainean Dmitro Kuleba au sosit deja în Turcia, pentru o primă întâlnire joi la acest nivel de la invadarea Ucrainei de către Rusia în 24 februarie, relatează France Presse.

UPDATE 08:28 Rusia susţine că acuzaţia că a bombardat un spital de copii în Ucraina este ştire falsă

Rusia a transmis joi că acuzaţia Ucrainei că a bombardat un spital de copii din oraşul Mariupol este ştire falsă, deoarece clădirea este o fostă maternitate care fusese preluată de mult timp de trupe, relatează Reuters.

UPDATE 08 Sony şi Nintendo au oprit livrările către Rusia

Divizia de jocuri video a grupului japonez Sony Group precum şi producătorul japonez de console video Nintendo Co Ltd au anunţat joi că au suspendat livrările de software şi hardware către Rusia, în urma invadării Ucrainei, transmite Reuters. 

UPDATE:  Armata ucraineană a declarat joi dimineaţa devreme că încetineşte ofensiva Rusiei după două săptămâni de conflict, relatează DPA. Statul major ucrainean a anunţat într-un buletin că în unele zone operaţionale unităţile ruseşti şi-au pierdut puterea de luptă şi aduc rezerve.

Forţele ruse încă înconjurau Kievul şi de asemenea îşi întăreau unităţile în jurul localităţii Mikolaiv din sudul Ucrainei. Au fost raportate şi atacuri din oraşele din est Harkov şi Izium, precum şi din Sumî şi Oktîrka în nord-estul Ucrainei. Informaţiile nu au putut fi verificate în mod independent (citește AICI).

UPDATE: Fondul Monetar Internaţional a aprobat miercuri un ajutor de urgenţă de 1,4 miliarde de dolari pentru Ucraina care se confruntă cu "o criză umanitară şi economică foarte gravă" de la invadarea ţării de către armata rusă, notează AFP.

"Nevoile de finanţare sunt importante, urgente şi ar putea creşte semnificativ pe măsură ce războiul continuă", a reacţionat directorul general al Fondul Monetar Internaţional (FMI), Kristalina Georgieva.

UPDATE: Statele Unite au acuzat miercuri Rusia şi China că răspândesc "în mod intenţionat" "minciuni" despre presupuse laboratoare americane de arme biologice şi chimice în Ucraina, spunând că se tem că Rusia foloseşte astfel de arme interzise, notează AFP.

"Kremlinul răspândeşte pur şi simplu în mod intenţionat minciuni potrivit cărora Statele Unite şi Ucraina desfăşoară activităţi legate de arme chimice şi biologice în Ucraina", a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, într-un comunicat (citește AICI).

UPDATE: Membrii Camerei Reprezentanţilor SUA au adoptat miercuri seară un nou buget federal american care include o sumă extraordinară de aproape 14 miliarde de dolari pentru criza ucraineană, scrie AFP. Textul, care include o componentă economică şi umanitară, dar şi arme şi muniţie pentru Kiev, trebuie în prezent votat în Senat înainte de a fi promulgat de Joe Biden.

Aceste fonduri ar trebui să permită Kievului să-şi protejeze reţeaua electrică, să lupte împotriva atacurilor cibernetice şi să se doteze cu arme defensive. Pachetul include, de asemenea, ajutor umanitar de peste 2,6 miliarde de dolari şi mai mult de un miliard de dolari pentru sprijinirea refugiaţilor care fug din Ucraina. 'Vom continua să sprijinim curajosul popor ucrainean care luptă pentru ţara sa', a dat asigurări pe Twitter preşedintele american, Joe Biden.

UPDATE: Bombardarea de către Rusia, miercuri, a unui spital de copii din portul strategic Mariupol în Ucraina este o "crimă de război", a declarat preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, într-un mesaj video, notează AFP.

"Astăzi este ziua care defineşte totul. Cine de ce parte este. Bombe ruseşti au căzut asupra unui spital şi a unei maternităţi din Mariupol (...) Clădirile sunt distruse. În acest stadiu sunt 17 răniţi. Se caută printre resturi", a spus el, potrivit Agerpres.

"Ce fel de ţară, Rusia, se teme de spitale şi maternităţi şi le distruge?", a afirmat el cu ironie, denunţând "atrocităţile" aplicate oraşului Mariupol, supus unei blocade ruseşti de peste o săptămână.

"Europeni! Ucraineni! Locuitori din Mariupol! Astăzi trebuie să ne unim pentru a condamna această crimă de război a Rusiei care reflectă tot răul pe care invadatorii l-au făcut ţării noastre", a adăugat Volodimir Zelenski.

"Bombardamentul aerian este dovada finală. Dovada că are loc un genocid al ucrainenilor... Nu am comis niciodată şi niciodată nu vom comite o crimă de război ca aceasta în oraşele Doneţk sau Lugansk sau în orice regiune", a spus el, referindu-se la două oraşe din estul Ucrainei aflate sub controlul separatiştilor proruşi.

UPDATE: Cele nouă zile de asediu rus asupra portului strategic Mariupol din sudul Ucrainei au făcut în total 1.207 de morţi în rândul civililor, a afirmat miercuri seară primăria într-un scurt text pe canalul său Telegram, notează AFP.

"Nouă zile. Nouă zile de blocadă a oraşului Mariupol. Nouă zile de bombardament continuu asupra populaţiei civile. Nouă zile, jumătate de milion de oameni trăind fără electricitate, apă, încălzire sau comunicaţii. Nouă zile în care oraşul este rupt de lumea exterioară. Nouă zile - 1.207 civili din Mariupol ucişi. Nouă zile de genocid al populaţiei civile", a scris primăria în acest text.

Solicitată de AFP, preşedinţia ucraineană a confirmat această informaţie: "Nu avem cifra exactă, dar cifra provizorie este corectă", a indicat ea, potrivit Agerpres.

"Nu vom ierta niciodată. Nu vom uita niciodată, rezistăm, noi, locuitorii din Mariupol", a mai scris primăria în timp ce oraşul este supus unor bombardamente violente din partea armatei ruse care miercuri a lovit printre altele un spital de copii dintr-un complex cuprinzând şi o maternitate.

Port-cheie ucrainean la Marea Azov, acest oraş industrial avea peste 450.000 de locuitori înainte de lansarea invaziei ruse la 24 februarie, reaminteşte France Presse.

_______________________________________________________________________

Washingtonul respinge definitiv transferul avioanelor MiG-29 poloneze 

Statele Unite au respins definitiv propunerea Poloniei de a livra avioanele sale MiG armatei americane pentru a trimite apoi Ucrainei, a anunţat miercuri Pentagonul, notează AFP. După o discuţie, miercuri, între secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, şi omologul său polonez, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat într-o conferinţă de presă că Washingtonul "nu sprijină la ora actuală transferul suplimentar de avioane de luptă către forţele aeriene ucrainene".

"Considerăm că adăugarea de aeronave la inventarul ucrainean nu este de natură să schimbe în mod important eficacitatea forţelor aeriene ucrainene în raport cu capacităţile ruseşti" în aer, a adăugat el, potrivit Agerpres.

În plus, "serviciile de informaţii sunt de părere că transferul avioanelor MiG-29 Ucrainei ar putea fi perceput ca o deversare a conflictului şi ar putea antrena o reacţie importantă a Rusiei care ar creşte perspectiva unei escaladări militare cu NATO", a declarat John Kirby.

Polonia a propus marţi să-şi trimită toate avioanele de tip MiG-29 la baza aeriană Ramstein din Germania şi să le pună la dispoziţia SUA şi a cerut şi altor state membre ale NATO care deţin aparate de zbor de acest tip să facă acelaşi lucru. SUA au considerat că propunerea nu este viabilă deoarece o astfel de organizare a acordării de asistenţă militară Ucrainei, confruntată cu invazia rusă,"trezeşte motive semnificative de îngrijorare pentru NATO în întregul său", potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Rusia s-a declarat miercuri îngrijorată de un astfel de "scenariu deloc de dorit şi potenţial periculos", potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de AFP

Zelenski, către Occident: Nu așteptați să vă întreb de un milion de ori!

Președintele Ucrainei a declarat, într-un interviu acordat Sky News, că țara sa nu poate opri singură războiul cu Rusiei și a spus că națiunile trebuie să acționeze acum înainte de a fi "prea târziu”. Volodimir Zelensky a vorbit cu reporterul Sky News din interiorul biroului său, din capitala Ucrainei.

Zelensky a reiterat apelul său pentru ca Occidentul, de a impune o zonă de interdicție aeriană și a acuzat că țările sunt indecise în problema "închiderii" traficului aerian.

"Dacă sunteți uniți împotriva naziștilor și a acestei terori, trebuie să închideți (traficul aerian - n.r.). Nu așteptați să vă întreb de mai multe ori, de un milion de ori. Închideți cerul. Închideți cerul și opriți bombardamentele", a spus președintele Ucrainei, făcând apel la liderii lumii să acționeze mai repede, scrie Mediafax.

Maternitatea din Mariupol, distrusă de bombardamentele armatei ruse 

Ieri, 9 martie, Viaceslav Abroskin, prim-adjunct al șefului Poliției Naționale a Ucrainei, a scris pe contul său de Facebook că armata rusă lansat o lovitură de artilerie asupra maternității din Mariupol în urmă cu aproximativ o oră.

"Invadatorii ruși au lansat o lovitură de artilerie asupra maternității nr. 2 din Mariupol. Potrivit martorilor oculari, maternitatea nu mai există, sunt multe femei rănite și ucise. Ruși, veți arde în iad", a scris Abroskin.

Olaf Scholz îi cere lui Vladimir Putin să retragă trupele ruse din Ucraina

Tot pe 9 martie, Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, i-a cerut din nou, miercuri, preşedintelui rus, Vladimir Putin, să oprească intervenţia militară în Ucraina, avertizând asupra efectelor continuării operaţiunilor.

"Apelul meu adresat preşedintelui rus este: opriţi vărsarea de sânge, retrageţi trupele!", a declarat Olaf Scholz, potrivit publicaţiilor Frankfurter Rundschau şi Frankfurter Allgemeine Zeitung, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o la Berlin cu prim-ministrul Cnadei, Justin Trudeau. Citește mai departe>>

Centrala de la Cernobîl, deconectată de ruși

Ieri, Rușii ar fi „deconectat complet de la rețeaua electrică” centrala nucleară de la Cernobîl. Acest lucru a fost anunțat de operatorul energetic ucrainean Ukrenergo într-o notă publicată pe Facebook, în care a adăugat că din cauza ostilităților în desfășurare „nu există nicio posibilitate de restabilire a liniilor”.

Situația de la Cernobîl devine din ce în ce mai gravă. Centrala Nucleară de la Cernobîl a fost ”complet” debranşată de la reţeaua electrică, din cauza acțiunilor militare. Agenția Internațională pentru Energie Atomică a recunoscut că nu are anumite informaţii, dar pe Twitter a explicat că „nu vede un impact asupra securității”. Ministrul de externe Dmytro Kuleba a cerut Rusiei încetarea focului pentru a efectua reparația.

Energoatom, agenția responsabilă cu energia nucleară din Ucraina, a început între timp să lanseze vești din ce în ce mai alarmante: „În depozitul de stocare sunt depozitate aproximativ 20.000 de elemente de combustibil uzat. Au nevoie de răcire constantă, ceea ce este posibil doar dacă există energie electrică. În consecință, temperatura în rezervoarele de colectare se vor ridica, suferind vârfuri și eliberând substanțe radioactive în mediu”. Citește mai departe>>

 Germania, prin vocea Ministerului Mediului, a făcut cunoscut că nu a detectat anomalii ale nivelurilor de radiații de pe teritoriul său.

Ucraina este dispusă să discute despre statutul de ţară neutră, confirmă un responsabil al administraţiei prezidenţiale de la Kiev.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel