Război Ucraina. Zelenski cere încă un pachet de sancţiuni pentru Rusia: Să resimtă o creştere constantă a presiunii/ Ruşii se apropie de Lisiceansk
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Matti, Pexels
Fotografie de la Matti, Pexels
Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, cere UE aplicarea unui nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei. Acesta a anunţat şi că ţara sa a primit statut de partener participant în cadrul Iniţiativei celor Trei Mări. A fost făcut, de asemenea, şi bilanţul ultimelor atacuri. 

"Rusia trebuie să resimtă o creştere constantă a presiunii pentru război, pentru politica sa agresivă anti-europeană", a spus preşedintele ucrainean

"Noi ameninţări la adresa Lituaniei, un nou val de presiune energetică, un alt lot de minciuni ale oficialilor ruşi cu privire la criza alimentară... Toate acestea sunt argumente pentru a conveni asupra celui de-al şaptelea pachet de sancţiuni", a afirmat Volodimir Zelenski, citat de RADOR.

Anterior, şeful cancelariei prezidenţiale ucrainene, Andr Ermak, a subliniat că este important ca cel de-al şaptelea pachet de sancţiuni ale UE să vizeze toate băncile ruseşti, inclusiv Gazprombank. La începutul lunii iunie, UE a decis să aprobe cel de-al şaselea pachet de sancţiuni, deconectând încă trei bănci ruseşti de la SWIFT: Sberbank, Credit Bank of Moscow şi Rosselhozbank

Ucraina, partener participant în Iniţiativa celor Trei Mări

"I-am mulţumit preşedintelui (Lituaniei - n.red.) Gitanas Nauseda pentru decizia summitului Iniţiativei celor Trei Mări de a acorda Ucrainei statut de partener-participant. De asemenea, ne-am coordonat demersurile", a subliniat liderul ucrainean.

RBC notează că Iniţiativa celor Trei Mări, care a organizat, luni, un summit la Riga (Letonia), reuneşte 12 ţări ale Uniunii Europene care au acces la Marea Adriatică, Marea Baltică şi Marea Neagră. Iniţiativa celor Trei Mări include Austria, Bulgaria, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Croaţia, Republica Cehă şi Estonia. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a vorbit prin videoconferinţă la summitul de la Riga şi a propus acceptarea Ucrainei în acest format de cooperare şi, de asemenea, a anunţat câteva acţiuni necesare îmbunătăţirii acestei iniţiative regionale.

Armata ucraineană, noi atacuri pe Insula Şerpilor

Comandamentul Operaţional SUD din Ucraina a precizat, marţi seară, că în timpul celei mai recente operaţiuni de înfrângere a trupelor ruse de pe Insula Şerpilor, forţele ucrainene au lovit un sistem de rachete antiaeriene Panţîr S1, o staţie radar şi mai multe vehicule militare. Asupra poziţiilor Forţelor Armate ale Ucrainei din regiunea Mikolaiv, de asemenea, au fost lansate două atacuri din elicoptere, însă nu au existat pierderi. Totodată, a fost atacată o pereche de avioane ucrainene, însă şi de data aceasta forţele Kievului au reuşit să respingă atacul.

Comandamentul Operaţional SUD mai notează că încercările ruşilor de a efectua misiuni de recunoaştere în regiunea Mikolaiv au fost întrerupte de activitatea unei unităţi ucrainene de rachete antiaeriene. Pierderile armatei ruse confirmate pentru ziua de 21 iunie au fost de 49 de soldaţi şi ofiţeri, două obuziere autopropulsate Msta-S, o unitate de tracţiune, o staţie de război electronic, un convoi de muniţie şi cinci vehicule blindate.

În acelaşi timp, însă, guvernatorul regiunii est-ucrainene Luhansk, Serhi Haidai, a raportat, miercuri dimineaţă, că armata rusă se apropie de Lisiceansk, oraş bombardat constant de către invadatori.

"Avem cel puţin trei civili răniţi. De asemenea, au fost răniţi mai mulţi poliţişti", a precizat Haidai pe Telegram. Guvernatorul a mai remarcat că sediile poliţiei, procuraturii şi Serviciului de Securitate au rezistat loviturilor cu rachete lansate de ruşi.

SUA nu se teme de o posibilă fracturare a Occidentului

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat marţi că nu se teme de o fracturare a alianţei Occidentului, pe măsură ce războiul Rusiei împotriva Ucrainei continuă.

Conflictul din Ucraina ar putea fi unul îndelungat, a avertizat Joe Biden şi a subliniat că va discuta care sunt paşii de urmat mai departe săptămâna viitoare la Madrid, unde are loc summitul NATO. 

"Nu mă tem deloc. Cred că, într-o oarecare măsură, va fi un pic un joc al aşteptării: ce poate susţine Rusia şi ce este pregătită Europa să susţină. Ăsta este un lucru despre care vom vorbi în Spania", a declarat Joe Biden. Preşedintele SUA va pleca sâmbătă spre Germania, unde va participa la summitul G7, după care se va îndrepta spre Spania, pentru a participa la summitul NATO, mai arată sursa citată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel