Război Ucraina: Rușii au capturat orașul Popasna, "făcut una cu pământul". Ce se întâmplă la Azovstal
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Fost medic militar, despre ce a văzut în Ucraina: „Unele dintre lucrurile pe care le-am văzut vor rămâne cu mine pentru tot restul vieții” / Foto: Pixabay, de David Peterson
Fost medic militar, despre ce a văzut în Ucraina: „Unele dintre lucrurile pe care le-am văzut vor rămâne cu mine pentru tot restul vieții” / Foto: Pixabay, de David Peterson
În articol găsești ultimele informații despre războiul din Ucraina.

Trupele ruse au capturat orăşelul Popasna, din estul Ucrainei, după săptămâni întregi de lupte. Acest lucru a fost anunțat de surse ucrainene, citate dpa, transmite Agerpres.

"Din nefericire, trupele noastre s-au retras oarecum din Popasna, pentru că oraşul a fost bombardat mai bine de două luni", a declarat duminică guvernatorul din Lugansk, Serhii Gaidai, într-un interviu televizat, potrivit agenţiei de presă Unian.

Ucrainenii s-au deplasat către poziţii pregătite din timp chiar în afara oraşului, a adăugat el.

"Totul în Popasna a fost făcut una cu pământul", a spus Gaidai.

Lupte grele și în Lugansk



În acelaşi timp, guvernatorul Lugansk a declarat că au loc lupte grele în jurul localităţii Voievodivka, o suburbie a oraşului Sievierodoneţk.

Toate localităţile din regiunea Lugansk sunt în prezent puternic disputate, dar planurile ruşilor de "a captura în întregime regiunea Lugansk până la 9 mai" nu sunt realiste, a spus el. În prezent, forţele proruse controlează aproximativ 90% din teritoriu.

De mai multe săptămâni, Popasna a fost luat cu asalt de separatiştii proruşi şi de trupele Moscovei, cu ajutorul forţelor aeriene şi a artileriei. Unităţi ruse au intrat pentru prima dată în oraş - pe care ucrainenii l-au transformat iniţial într-o adevărată fortăreaţă - în urmă cu acum două luni, la 8 martie. Înainte de izbucnirea războiului, la 24 februarie, Popasna avea o populaţie de circa 20.000 de persoane.

Luptători ucraineni la uzina asediată Azovstal promit să reziste până la capăt

Luptători ucraineni aflaţi la combinatul siderurgic Azovstal din portul Mariupol (sud-est), care sunt ultima formă de rezistenţă împotriva forţelor ruse din oraş, au promis duminică să-şi menţină poziţia atât timp cât sunt în viaţă, relatează Reuters.

Vom continua să luptăm atât timp cât vom fi în viaţă pentru a-i respinge pe ocupanţii ruşi, a afirmat, într-o conferinţă online, căpitanul Sviatoslav Palamar, comandant adjunct al Regimentului Azov din Ucraina.

Nu avem mult timp, suntem sub bombardament intens, a spus el, implorând comunitatea internaţională să ajute la evacuarea soldaţilor răniţi din uzina din Mariupol.

Militarii ucraineni din interiorul oţelăriei Azovstal, din oraşul portuar Mariupol, asediat de forţele Moscovei, continuă să reziste atacurilor ruseşti după ce sâmbătă s-a reuşit evacuarea tuturor femeilor, copiilor şi vârstnicilor care îşi găsiseră refugiu în acest uriaş complex industrial, informează duminică portalul Ukrinform, citat de EFE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel