Război Ucraina. Rușii, atac devastator în regiunea Harkiv. Sunt 15 morți și 16 răniți
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Război Ucraina. Rușii, atac devastator în regiunea Harkiv. Sunt 15 morți și 16 răniți / Foto: Pixabay
Război Ucraina. Rușii, atac devastator în regiunea Harkiv. Sunt 15 morți și 16 răniți / Foto: Pixabay
15 ucraineni au murit și 16 sunt răniți într-un atac rus în regiunea Harkiv.

Cincisprezece persoane, între care un copil de opt ani, au fost ucise sub focul artileriei ruse în regiunea Harkiv (nord-estul Ucrainei), a anunţat marţi guvernatorul, relatează Agerpres, citând AFP.

Cincisprezece persoane au murit şi 16 au fost rănite. Acestea sunt consecinţele teribile ale bombardamentelor ruseşti în plină zi în regiunea Harkiv, a declarat guvernatorul Oleg Synegubov pe canalul său Telegram, precizând că aceste persoane au fost ucise şi rănite în patru bombardamente separate.

Mulţi locuitori ai regiunii Harkov, la graniţa cu Rusia, au fugit la începutul invaziei ruse şi au început să revină acasă după ce încercările forţelor ruse de a ocupa cel de-al doilea oraş ucrainean au fost respinse.

Condamnarea lui Alexandru Bobikin și Alexander Ivanov este al doilea verdict pronunțat în procesele pentru crime de război organizate de Ucraina de la începutul invaziei Rusiei la sfârșitul lunii februarie.

Vinovați pentru încălcarea legilor și obiceiurilor războiului

Bobikin și Ivanov, care au urmărit procedurile de la tribunalul districtual Kotelevska din centrul Ucrainei dintr-o cutie de sticlă armată, ambii au pledat vinovați săptămâna trecută pentru ”încălcarea legilor și obiceiurilor războiului”.

”Vinovăția lui Bobikin și Ivanov a fost dovedită pe deplin”, a spus judecătorul Evhen Bolybok. Nu a existat un răspuns imediat la judecata de la Moscova.

Cei doi au recunoscut că fac parte dintr-o unitate de artilerie care a tras în ținte din regiunea Harkiv, din nord-estul Ucrainei, din regiunea vecină Belgorod din Rusia, potrivit Al Jazeera.

Obuzul a distrus o școală din orașul Derhachi, dar nu a provocat victime, au spus procurorii. Bobikin și Ivanov, descriși ca șofer de artilerie și trăgător, ar fi fost capturați după ce au trecut granița și au continuat bombardarea.

Procurorii au cerut instanței să îi închidă pe membrii serviciului rus pentru 12 ani, în timp ce apărarea lor a cerut clemență, spunând că cei doi soldați au urmat ordinele și regretă faptele.

Primul soldat rus condamnat pentru crime de război în Ucraina

 

Cu câteva zile înainte, un tribunal de la Kiev l-a condamnat pe soldatul rus de 21 de ani Vadim Shishimarin la închisoare pe viață pentru uciderea unui civil ucrainean neînarmat.

Shishimarin a fost acuzat că l-a împușcat în cap pe Oleksandr Shelipov, în vârstă de 62 de ani, în regiunea Sumy, din nord-estul Ucrainei, în primele zile ale războiului. Avocatul său a spus că împotriva verdictului va fi depus un recurs.

Sunt așteptate multe alte astfel de procese atât în ​​Ucraina, cât și în Rusia, care a negat în mod obișnuit că forțele sale au vizat civili sau au comis crime de război și se crede că se pregătește pentru propriile audieri pentru soldații ucraineni capturați.

Peste 4.000 de civili, inclusiv zeci de copii, au fost uciși în Ucraina de când președintele Vladimir Putin a lansat ofensiva Rusiei, potrivit Națiunilor Unite. Bilanțul include numeroase victime suspectate de crime de război în zonele ocupate în prezent sau anterior de forțele ruse, precum Mariupol și Bucha. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel