Război Ucraina. Ruşii anunţă că au doborât rachete ucrainene asupra Sevastopolului. Noi camere de tortură, descoperite la Harkov
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Алесь Усцінаў, Pexels
Fotografie de la Алесь Усцінаў, Pexels
Războiul din Ucraina nu pare să se apropie de final. Armata rusă anunţă că a doborât mai multe rachete ucrainene deasupra Sevastopolului, în Crimea, în timp ce poliţia ucraineană spune că a descoperit noi lagăre de tortură în regiunea Harkov. 

Apărarea antiaeriană din peninsula Crimeea ocupată de ruşi a interceptat luni seară drone ucrainene după mai multe zile de atacuri ruseşti cu drone kamikaze asupra oraşelor ucrainene, informează marţi AFP, citând agenţia rusă de presă TASS.

Două drone ucrainene au fost doborâte deasupra portului Sevastopol, conform sursei citate.

"Apărarea noastră antiaeriană a continuat să respingă atacurile", a declarat guvernatorul numit de Moscova, Mihail Razvojaiev.

La Sevastopol se află baza principală a flotei ruse de la Marea Neagră. Portul a fost ţinta atacurilor cu drone ucrainene de mai multe ori, cel mai recent pe 30 decembrie.

În octombrie, armata ucraineană a folosit drone bărci încărcate cu explozibili pentru a ataca flota rusă în apropiere de Sevastopol. Există informaţii contradictorii din partea celor două părţi aflate în conflict cu privire la eficacitatea acestora, scrie Agerpres. 

Lagăre de tortură descoperite în Harkov 

Poliţia ucraineană afirmă că a descoperit 25 de lagăre de tortură după eliberarea de sub ocupaţia rusă a zonei din jurul oraşului Harkov, situat în estul Ucrainei, informează dpa.

Trupele ruse au reţinut şi torturat civili în condiţii inumane în aceste lagăre, a scris luni, pe Facebook, şeful poliţiei regionale Volodimir Timoşko.

Unii dintre prizonieri au fost supuşi la şocuri electrice, iar altora li s-au rupt degetele, a adăugat el.

Regiunea din jurul oraşului Harkov a fost ocupată luni de zile de trupele ruse, care s-au retras abia la începutul lunii septembrie, după o contraofensivă ucraineană. De atunci au fost descoperite în regiunea eliberată cadavrele a 920 de civili, dintre care 25 ale unor copii, ucişi de soldaţii ruşi, a adăugat Timoşko.

Potrivit investigaţiilor autorităţilor ucrainene, forţele ruse au comis crime de război şi în alte teritorii ocupate.

După retragerea unităţilor ruseşti din suburbia Bucea a capitalei Kiev au fost descoperite peste 400 de cadavre. Mare parte din victime au suferit morţi violente. Ancheta este în derulare. 

Summit-ul UE-Ucraina se desfăşoară la Kiev 

Planificatul summit UE-Ucraina anunţat de blocul european nu va avea loc la Bruxelles, contrar informaţiilor iniţiale, ci la Kiev, a anunţat luni seară Biroul prezidenţial din capitala Ucrainei, informează marţi dpa.

Schimbarea a fost anunţată după conversaţia telefonică care a avut loc luni între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Cu toate acestea, la întâlnirea planificată pentru 3 februarie nu vor participa şefii de stat şi de guvern din statele membre ale UE, ci doar preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel. Acest detaliu fusese deja anunţat de un purtător de cuvânt al lui Charles Michel în luna decembrie.

Deoarece summitul urmează să aibă loc la Kiev, acest lucru pune capăt şi speculaţiilor cu privire la o posibilă vizită în străinătate a preşedintelui Ucrainei după călătoria surpriză întreprinsă de Volodimir Zelenski la Washington în decembrie.

Potrivit Biroului prezidenţial de la Kiev, în conversaţia cu von der Leyen, Zelenski a abordat situaţia de pe front, progresul Ucrainei pe calea spre aderarea la UE şi sprijinul financiar european pentru Kiev.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel