Război: Soldați americani uciși de un militar afgan
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Doi soldaţi americani şi-au pierdut viaţa şi alţi doi au fost răniţi sâmbătă de către un militar afgan în estul provinciei Nangarhar, bastion al combatanţilor jihadişti din gruparea Statul Islamic, a declarat un oficial local, citat de AFP, scrie Agerpres.

"Astăzi, în jurul prânzului, un militar afgan a deschis focul asupra unor soldaţi americani în districtul Achin şi a ucis doi dintre ei. Militarul (afgan) a fost ucis la rândul său în tiruri declanşate ca ripostă", a declarat purtătorul de cuvânt al provinciei, Attaullah Khogyani. 

Atacul a fost revendicat de talibani, care l-au atribuit unui element infiltrat ca militar afgan. 

La Kabul, forţele NATO nu au dorit să comenteze cu privire la acest tragic incident. "Suntem la curent în legătură cu un incident survenit în estul Afganistanului. Vom furniza mai multe informaţii atunci când aceasta va fi potrivit", a declarat coaliţia internaţională condusă de SUA într-un scurt comunicat. 

Astfel de atacuri în care soldaţi sau poliţişti afgani întorc armele împotriva militarilor din cadrul coaliţiei internaţionale reprezintă o problemă curentă şi de importanţă pentru NATO de când Alianţa este prezentă în Afganistan alături de forţele afgane. 

Responsabilii occidentali consideră că aceste acte îşi au originea mai degrabă în ranchiuni personale sau neînţelegeri culturale decât în iniţiative ale unor elemente insurgente. 

Numărul unor astfel de atacuri a scăzut în ultimii ani, dar acestea alimentează un sentiment de neîncredere puternică între trupele coaliţiei şi militarii afgani. NATO a adoptat măsuri speciale de securitate în încercarea de a contracara astfel de atacuri. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel