Război. Rușii vor cu orice preț Harkivul. Pregătesc anexarea. Zelenski numește trei elemente pentru un punct de cotitură în invazia rusă
Autor: Ciprian Dumitrache | Publicat pe: 10 iul 2022, 13:24
WhatsApp
​Inamicul își concentrează principalele eforturi pe direcția Harkiv, se arată în comunicatul Statului Major ucrainean.

În a 137-a zi de invazie, ocupanții ruși continuă bombardarea țintită de-a lungul drumului E40, care leagă  Donețk  și Harkov, potrivit datelor serviciilor de informații militare ale Marii Britanii, arată Radio DCNews.

"Artileria rusă continuă să lovească  regiunea Sloviansk Donbas din  regiunea Izyum (regiunea Harkiv), în nord și lângă  Lysychansk  (regiunea Luhansk), în est. Trupele ruse au mai avansat pe distanțe mici în apropiere de Popasna", se arată în raport.

Luptele din Izyum continuă să se ducă de-a lungul axei autostrăzii E40, precizează și publicația LB.

G Ad:

"Controlul autostrăzii E40, care leagă Donețk de Harkiv, este probabil un obiect important pentru Rusia în încercările sale de a avansa prin regiunea Donețk", se arată în raport.

De pe teritoriul regiunii ruse Belgorod, ocupanții au lansat un atac cu rachetă asupra orașului Harkiv cu o rachetă de croazieră „Iskander”.

Kremlinul vrea să anexeze total sau parțial regiunea Harkov - ISW

Analiştii Institutului pentru Studierea Războiului (ISW) presupun că autorităţile ruse vor să anexeze, pe lângă Donbas și alte două zone - sudul Ucrainei și regiunea Harkov.

„Guvernul de ocupație al Regiunii Harkiv folosește imaginile și retorica Rusiei imperiale care indică în mod clar anexarea... și acest lucru întărește evaluarea anterioară a ISW, conform căreia Kremlinul are obiective teritoriale mai largi decât ocuparea regiunilor Donețk și Lugansk sau chiar păstrarea sudului Ucrainei”, notează analiștii.

Experții ISW mai arată că invadatorii ruși continuă să se confrunte cu lipsuri de personal și echipamente, bazându-se pe vehicule blindate vechi de transport de trupe și lansând noi campanii de mobilizare ascunse.

Consilierul lui Zelenski - trei componente pentru un punct de cotitură în războiul cu Rusia

"Vrem un punct de cotitură în război? Trei componente... Mai multe instrumente - vom elimina mai repede rușii", a scris Mikhailo Podolyak, consilier al Cancelariei Prezidențiale, și a enumerat lucrurile necesare pentru victoria Ucrainei:

HIMARS permite distrugerea de înaltă precizie a bazelor din spate și a logisticii.

Artileria grea de pe linia frontului face posibilă paritatea cu inamicul.

Vehicule blindate pentru „lovituri orbitoare”.

Importanța sistemelor HIMARS a fost recunoscută și de președintele ucrainean.

„Sistemele HIMARS suplimentare și alte arme de precizie ne permit să luăm exact măsuri antiteroriste, ne permit să reducem loviturile rusești cu rachetele lor asupra oamenilor noștri vii”, a spus Zelenski, citat de Ukrainska Pravda.

Potrivit președintelui, acțiunile teroriste ale Federației Ruse pot fi cu adevărat oprite „doar cu arme moderne și puternice”.

Anterior, Podoliak a subliniat că un anumit punct de cotitură a început deja în războiul cu Rusia - abia în ultima săptămână,  

Forțele Armate au  distrus 16 poziții inamice cu cazărmi și depozite rusești cu muniție. Podoliak asociază pauza operațională, pe care inamicul a decis să o ia, cu pierderi semnificative de forță de muncă, echipament și muniție. Logistica rușilor este prost organizată, adaugă el, așa că încearcă să-și redistribuie și să-și completeze forțele și echipamentele, scrie Radio DCNews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro