Data actualizării:
Data publicării:

Război Rusia - Ucraina - ziua 7. Primarul din Herson sugerează că orașul a căzut în mâinile rușilor. Pentagonul nu confirmă / LIVE TEXT / VIDEO

Autor: Tudor Curtifan | Categorie: Stiri
WhatsApp
A trecut o săptămână de când Federația Rusă a invadat Ucraina. Cu toate acestea, forțele ruse nu au reușit să preia controlul în Kiev și Harkov, principalele orașe ale țării.

UPDATE 03:00: Forțele aeriene ucrainene, împreună cu unități ale armatei și apărării teritoriale, au distrus un mare convoi militar rusesc în apropierea orașului Baștanka din regiunea Nikolaiev, în sudul Ucrainei, a anunțat Mykola Lukashuk, președintele Consiliului raionului Dnipro, pe Facebook.

Militarii spun că acest convoi distrus conținea până la 800 de vehicule.

UPDATE 02:30: Marea Britanie a anunţat marţi că a sancţionat patru responsabili militari cu rang înalt şi două companii din Belarus din cauza sprijinului acestei ţări pentru invazia rusă a Ucrainei, transmite AFP. 'Regimul (preşedintele belarus Aleksandr) Lukaşenko ajută şi încurajează activ invazia ilegală a Ucrainei şi va trebui să suporte consecinţele economice ale sprijinului său pentru Putin', a afirmat ministrul britanic de externe, Liz Truss, într-un comunicat.

Sancţiunile, cu efect imediat, îi vizează în special pe şeful de stat-major al armatelor şi ministru adjunct al apărării, Viktor Guleviş, precum şi pe alţi trei responsabili militari cu rang înalt. Cei patru nu mai au dreptul să călătorească în Marea Britanie, iar averile lor în ţară sunt îngheţate, se precizează în comunicatul publicat pe site-ul guvernului de la Londra.

Două companii militare din Belarus sunt, de asemenea, sancţionate. 'Îi lovim economic pe Putin şi pe cei apropiaţi lui. Nu ne vom opri până nu vor fi restabilite suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei', a adăugat Liz Truss.

UPDATE 02:10: Dan Nica, șeful europarlamentarilor PSD, le-a cerut liderilor europeni să aprobe ca Ucraina și Republica Moldova să primească statutul de țări candidate la UE.

„Cu toții am văzut cum o agresiune nejustificată a Federației Ruse în Ucraina a produs o catastrofă umanitară de proporții. Astăzi, mii și zeci de mii de femei, copii, vârstânici încearcă să se salveze, iar punctele de treceri ale frontierelor sunt aglomerate cu acești oameni, care au dreptul la o viață civilizată și au dreptul să supraviețuiască. Românii s-au mobilizat, Guvernul, autorități locale și mii de români care vin și ajută cu mâncare și adăpost. A fost ieri în România comisarul european pentru afaceri interne și a văzut ce înseamnă o condiție absolut deplorabilă pe care au trebuit să o îndure acești oameni”, a declarat Dan Nica.

De asemenea, Nica le-a cerut liderilor europeni să accelereze integrarea europeană a Ucrainei și Republicii Moldova, precizează Mediafax.

UPDATE 01:41: Rusia nu a văzut „nicio dorință din partea Ucrainei” de a ajunge la o soluție legitimă și echilibrată a problemelor dintre cele două țări, potrivit unui diplomat rus.

Ghenadi Gatilov, ambasadorul Rusiei la Națiunile Unite la Geneva, a făcut aceste comentarii într-un interviu acordat unui post de televiziune libanez, difuzat marți.

Rusia „sprijină diplomația bazată pe respectul pentru pozițiile tuturor țărilor și pe egalitate, dar deocamdată nu vedem asta”, a spus el, potrivit agenției de presă ruse RIA.

Rusia și Ucraina au purtat discuții de pace luni, dar nu s-au ajuns la alte acorduri decât angajamentul de a se reîntâlni la o dată nespecificată.

UPDATE 01:23: Niște imagini apărute în mediul online prezintă o mulțime ucraineană care atacă un vehicul rusesc în orașul Harkov. Imaginile sunt verificate și arată cum locuitorii se urcă pe mașină, o lovesc și îl forțează pe șofer să plece din acel loc.

@top.vupysknoi #нетвойне ♬ оригинальный звук - Liana

UPDATE 01:15: Statele Unite ale Americii au început procesul de expulzare a celui de-al 13-lea agent rus pentru că ar fi abuzat de „privilegiile lui de ședere” în SUA, potrivit unui oficial american.

Individul este un membru al personalului ONU, a spus oficialul. Luni, ambasadorul adjunct al SUA Richard Mills a confirmat că le-au cerut la 12 diplomați ruși să părăsească țara din cauza presupusei lor angajări în „activități care nu erau în conformitate cu responsabilitățile și obligațiile lor ca diplomați” (vezi AICI).

UPDATE 01:13: Banca Mondială pregătește un ajutor de 3 miliarde de dolari pentru Ucraina (citește AICI).

UPDATE 01:02: O rachetă a lovit marți o clinică privată de maternitate de lângă Kiev, Ucraina, potrivit postării pe Facebook a șefului maternității Adonis, Vitaliy Gyrin.

"O rachetă a lovit maternitatea. S-au făcut multe pagube, dar clădirea rămâne în picioare. Toată lumea a fost evacuată", a scris Gyrin pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, Gyrin le-a cerut oamenilor să nu vină la clinică: "Cel mai important este să nu veniți acum să luați pe nimeni de aici. Toată lumea este într-un loc sigur și în siguranță. Acest lucru este sigur."

Gyrin a postat și fotografii pe pagina sa de Facebook care arată clădirea avariată a clinicii Adonis.

UPDATE 00:59: Turcia spune că cererile „maximaliste” și „nerezonabile” ale Rusiei la adresa Ucrainei nu vor ajuta discuțiile de încetare a focului în acest moment.

„Propunerile ruse care au apărut în cadrul negocierilor de încetare a focului sunt mai degrabă maximaliste și nu rezonabile”, a spus purtătorul de cuvânt al Turciei.

Turcia rămâne optimistă pentru următoarea rundă de discuții despre care a spus că se va desfășura în „următoarele două zile”, dar și-a exprimat îngrijorarea cu privire la continuarea conflictului, care ar putea avea ramificații în anii următori.

UPDATE 00:52: BBC și ITV încetează să acorde licențe pentru seriale TV Rusiei. Aceasta înseamnă că BBC nu va face noi vânzări de programe către radiodifuzorii ruși. De asemenea, a făcut o solicitare oficială cumpărătorilor să nu mai difuzeze episoade din serialele pe care le-a licențiat deja.

ITV a făcut același lucru, spunând: „Am luat decizia de a opri vânzările noi către clienții ruși, deoarece nu credem că este oportun să facem afaceri cu aceștia în acest moment”.

UPDATE 00:43: În discursul din această noapte privind starea Uniunii, președintele american Joe Biden îl va acuza pe președintele rus Vladimir Putin pentru un război „premeditat și neprovocat”, potrivit unor fragmente publicate de Casa Albă.

UPDATE 00:32: Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a convocat, miercuri dimineaţă, un nou Consiliu de Apărare consacrat Ucrainei, al treilea de joi, începutul invaziei ruse, a anunţat Palatul Elysee marţi seară, notează AFP.

Marţi, şeful statului francez a discutat la telefon cu liderii Indiei, Japoniei, Azerbaidjanului, Finlandei şi Lituaniei. Franţa participă la sancţiunile occidentale împotriva Rusiei şi intenţionează să furnizeze echipamente de apărare Ucrainei.

UPDATE 00:21: Rabinul-șef al Ucrainei condamnă violența și spune că trei rachete au lovit un memorial al Holocaustului de la Kiev.

UPDATE 00:12: Peste 90 de protestatari au fost arestați în orașul Sankt Petersburg din vestul Rusiei, în timp ce protestau împotriva războiului din Ucraina. Protestul a avut loc la centrul comercial Gostiny Dvor de pe bulevardul Nevsky din centrul orașului.

În urmă cu o zi, poliția din oraș a reținut aproximativ 900 de protestatari care manifestau împotriva războiului.

UPDATE 00:10: Ministrul de Externe al Chinei Wang Yi și omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, au discutat despre conflictul care a cuprins națiunea est-europeană.

Wang i-a spus lui Kuleba că „regretă profund” conflictul și că „acordă o atenție extremă prejudiciului suferit de civili”, potrivit agenției de presă AFP, citând presa de stat chineză. El a cerut, de asemenea, ca ambele părți să „găsească o modalitate de a rezolva problema prin negocieri”, a raportat aceeași sursă, conform BBC.

UPDATE 00:06: Ford își suspendă operațiunile în Rusia, cu efect imediat, a anunțat compania de autovehicule care deține o participație de 50% în Ford Sollers, un joint venture între producătorul auto american și compania rusă Sollers.

„Ca parte a comunității globale, Ford este profund îngrijorat de invazia Ucrainei și de amenințările care rezultă la adresa păcii și stabilității. Situația ne-a obligat să ne reevaluăm operațiunile din Rusia”, se arată în comunicat.

UPDATE 00:05: Curtea Internațională de Justiție (CIJ) de la Haga va organiza audieri publice începând de lunea viitoare cu privire la acuzațiile de genocid în Ucraina.

UPDATE 00:00: Regatul Unit a introdus noi sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv interzicerea accesului navelor cu conexiuni rusești în porturile britanice, a anunțat guvernul într-un comunicat.

„Interzicerea navelor rusești din porturile din Regatul Unit și noile sancțiuni economice împotriva instituțiilor financiare ruse cheie, inclusiv a băncii sale centrale, în strânsă coordonare cu aliații noștri, vor degrada economia Rusiei și vor ajuta să ne asigurăm că Putin va pierde”, a declarat ministrul britanic de externe Liz Truss.

Măsurile economice suplimentare, „inclusiv împotriva Băncii Centrale Ruse și a fondului suveran al statului, înseamnă, de asemenea, că sistemul financiar al Rusiei” este acum acoperit de sancțiunile Marii Britanii, potrivit comunicatului.

„Am cerut porturilor din Regatul Unit să respingă orice navă care este sub pavilion, înregistrată, deținută sau operată de Rusia”, a declarat secretarul britanic pentru transport, Grant Shapps, în declarație.

„Prin interzicerea navelor rusești din porturile noastre, izolăm și mai mult Rusia și îi zdrobim capacitățile economice, subminând mașina de război a lui Putin”, a adăugat Shapps.

Bombardamente în Harkov și Kiev

Un nou bombardament a lovit un complex de apartamente situat lângă un spital din Harkov, potrivit unor videoclipuri verificate de CNN. Explozia din apropierea spitalului are loc la câteva ore după ce un alt bombardament a provocat pagube semnificative clădirii administrației regionale din oraș.

Într-un videoclip, un incendiu izbucnește într-un complex de apartamente avariat, situat chiar vizavi de spital, scrie CNN.

Între timp, Kievul este înconjurat de forțele ruse, dar acestea nu au reușit să intre în centrul orașului până la această oră. În jurul orei 22:40, luni seara, a fost auzită o serie de explozii la o anumită distanță de limitele orașului Kiev.

Youtube video image

Volodymyr Zelenski: Nu eu sunt un simbol, ci Ucraina. E inima Europei

Într-un interviu pentru CNN, Volodymyr Zelenski, președintele Ucrainei, a vorbit despre nevoia de sprijin de care țara sa are nevoie în aceste zile cumplite:

„Este foarte grav... nu sunt într-un film”, a declarat Zelenski, un fost actor de comedie, pentru CNN. „Nu sunt un simbol, cred că Ucraina este un simbol... Ucraina este inima Europei, iar acum cred că Europa vede că Ucraina este ceva special pentru această lume. De aceea, lumea nu poate pierde acest ceva special“, a spus Zelenski.

Acesta l-a îndemnat pe omologul american Joe Biden să transmită un mesaj puternic și „util“ despre invazia Ucrainei de către Rusia.

„Toată lumea trebuie să înceteze lupta și să se întoarcă la acel punct de unde a început acum cinci, șase zile“, a spus Zelenski.

„Cred că există lucruri principale pe care le poți face. Dacă și cealaltă parte le face, înseamnă că și ei sunt pregătiți pentru pace. Dacă (nu sunt) pregătiți, înseamnă că doar pierzi timpul.“, a mai zis Zelenski.

Întrebat dacă simte că Ucraina pierde timpul discutând cu Rusia, el a spus: „Vom vedea“ (citește continuarea AICI).

Război Rusia - Ucraina - ZIUA 6 - AICI

Război Rusia - Ucraina - ZIUA 5 - AICI

Război Rusia - Ucraina - ZIUA 4 - AICI

Război Rusia - Ucraina - ZIUA 3 - AICI

Război Rusia - Ucraina - ZIUA 2 - AICI

Război Rusia - Ucraina - ZIUA 1 - AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel