Data actualizării:
Data publicării:

Război Rusia-Ucraina. Stoltenberg: Kremlinul încearcă să facă în aşa fel încât NATO și UE să acorde mai puţin sprijin Ucrainei

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Jens Stoltenberg
Sursa foto: Facebook Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a făcut noi declarații, în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.

"Vom face tot ce este necesar pentru a ne apăra fiecare aliat şi fiecare milimetru de teritoriu NATO. Liderii, astăzi, au făcut clar faptul că trebuie să continuăm sprijinul acordat Ucrainei. Kremlinul încearcă să facă în aşa fel încât NATO şi UE să acorde mai puţin sprijin Ucrainei. Răspunsul nostru colectiv nu poate fi decât dimpotrivă, să acordăm mai mult sprijin. Giorgia, Moldova, Bosnia Herzegovina sunt țări pe care trebuie să le ajutăm să avanseze pe calea pe care au ales-o în mod liber. Această criză demonstrează cât de important este ca America de Nord şi Europa să fie unite în NATO. Nu există securitate în Europa fără o legătură transatlantică puternică ", a declarat Jens Stoltenberg.

"Aliații continuă să ofere sprijin Ucrainei, aliații au informat în legătură cu ce arme vor trimite. Trebuie să realizăm că, în această situați,e e greu de prezis care sunt posibilitățile din viitor, dar aliații oferă sprijin și sunt angajați să ofere sprijin", a mai spus secretarul general al NATO.

"Avem 100 de avioane în stare de alertă ridicată"

"Suntem alături de cei uciși, răniți și forțați să plece din casele lor. Cerem Rusiei să înceteze acest război fără sens, să renunțe la agresiune. Obiectivele Kremlinului nu sunt limitate la Ucraina. Rusia a cerut obligații legale, să renunțăm la extinderea NATO și să scoatem trupe și infrastructură din țările care au aderat după 1997. Rusia contestă ordinea de securitate europeană și folosește forța. Lumea va trage Rusia la răspundere ca agresor și Belarus drept complice.

Este o greșeală strategică teribilă pentru care va plăti ani la rând. Poporul rus trebuie să știe că războiul Kremlinului nu va face Rusia mai sigură, mai respectată la nivel global, nu va duce la un nivel mai bun pentru civili. Ca răspuns la acumularea soldaților din ultimele luni, am intensificat apărarea. Ieri, aliații NATO au activat planurile de apărare. Avem 100 de avioane în stare de alertă ridicată", a spus Jens Stoltenberg.

NATO, mesaj către Rusia

Alianţa Nord-Atlantică cere Rusiei, cu ocazia reuniunii liderilor statelor membre, să oprească "imediat" operaţiunea militară în Ucraina, "cea mai gravă ameninţare de securitate din ultimele decenii", şi anunţă continuarea acţiunilor de consolidare a apărării flancului estic.

"Ne-am reunit astăzi pentru a discuta despre cea mai gravă ameninţare de securitate în spaţiul euro-atlantic din ultimele decenii. Condamnăm în cei mai puternici termeni posibili invazia de amploare a Rusiei în Ucraina, facilitată de Belarus. Cerem Rusiei să înceteze imediat atacul militar, să îşi retragă toate forţele din Ucraina şi să se întoarcă de pe calea agresiunii", arată Declaraţia liderilor statelor NATO, vizualizată de Mediafax.

NATO consideră că Rusia poartă "întreaga responsabilitate pentru acest conflict", deoarece a "respins calea diplomaţiei".

"În contextul acţiunilor Rusiei, vom produce toate consecinţele necesare pentru postura NATO în sensul descurajării militare şi apărării. Aliaţii au avut astăzi consultări în virtutea Articolului 4 al Tratatului de la Washington. Vom continua să luăm măsurile şi deciziile necesare pentru garantarea securităţii şi apărării tuturor statelor membre. Am desfăşurat forţe terestre şi aeriene defensive în partea de est a Alianţei, precum şi capabilităţi maritime. Am activat planurile NATO de apărare pentru a fi pregătiţi să răspundem la o serie de urgenţe şi pentru a securiza teritoriul Alianţei, inclusiv prin implicarea forţelor de reacţie. Acum, efectuăm transferuri suplimentare de forţe semnificative spre partea de est a Alianţei. (...) Măsurile noastre rămân preventive, proporţionate şi nu au rolul de a genera tensiuni. Angajamentul nostru faţă de Articolul 5 al Tratatului de la Washington rămâne ferm. Suntem uniţi în protejarea şi apărarea tuturor statelor membre. Libertatea va câştiga întotdeauna în faţa opresiunii", subliniază Alianţa Nord-Atlantică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel