Data publicării:
Război Rusia - Ucraina. Când începe misiunea de pace africană
Află în articol când începe misiunea de pace a celor şase lideri africani în Ucraina şi în Rusia.
Misiunea de pace a şase lideri africani în Ucraina şi în Rusia, anunțată marţi de preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa, ar urma să se concretizeze de la începutul lunii iunie, a declarat miercuri un responsabil din cadrul Ministerului Afacerilor Externe sud-african, informează Agerpres, citând AFP.
Cyril Ramaphosa a anunţat cu o zi înainte că preşedintele rus Vladimir Putin şi cel ucrainean Volodimir Zelenski au "acceptat să primească misiunea şi pe liderii de stat africani, la Moscova şi Kiev". "Am convenit cu preşedintele Putin şi preşedintele Zelenski să începem să pregătim angajamentele cu şefii de stat africani", a spus el.
În afară de Africa de Sud, această misiune va include Senegalul, Zambia, Congo, Uganda şi Egiptul.
"Șase şefi de stat vor face naveta între cele două capitale, pentru a facilita negocierile de pace"
"Datele rămân să fie confirmate, însă la începutul lui iunie şase şefi de stat vor face naveta între cele două capitale, pentru a facilita negocierile de pace", a declarat Zane Dangor, director general în cadrul Ministerului de Externe sud-african, în faţa unui grup de parlamentari.
"Am abordat de asemenea alţi actori, printre care SUA", a adăugat Zane Dangor, subliniind că "această iniţiativă beneficiază de o susţinere generală" şi în special din partea ONU.
Ţările africane au fost mai puţin unanime decât marile puteri occidentale în a denunţa invazia rusă în Ucraina, declanşată în februarie 2022. Ţări precum Senegalul şi Africa de Sud s-au abţinut la Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) în timpul votului asupra unei rezoluţii ce condamna această invazie.
Africa de Sud a refuzat să condamne invazia asupra Ucrainei
Apropiată de Kremlin încă din perioada luptei împotriva apartheidului, Africa de Sud a refuzat mereu să condamne invazia asupra Ucrainei, afirmând că rămâne "neutră" şi că vrea să privilegieze dialogul.
Această poziţie a stârnit iritare pe scena internaţională, cu atât mai mult cu cât Pretoria a găzduit exerciţii navale cu Rusia şi China în februarie, cu puţin timp înainte să se împlinească un an de la declanşarea invaziei ruse, realimentând îngrijorările occidentale.
Anunţul privind o misiune africană survine de asemenea după tensiuni recente între Pretoria şi Washington în jurul problemei ruse. Ambasadorul american în Africa de Sud a afirmat săptămâna trecută că un cargou rus a acostat în decembrie lângă Cape Town şi că a plecat spre Rusia încărcat cu arme şi muniţii.
Guvernul sud-african a declarat că nu există nicio urmă de vânzări de arme aprobate de stat către Rusia în perioada respectivă şi preşedintele Ramaphosa a anunţat declanşarea unei anchete asupra acestui caz.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News