Data publicării:

Război Israel - Hamas. ONU și Qatar, acuzații dure de încălcare a drepturilor internaționale. Arabia Saudită condamnă un bombardament israelian

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Situația din Fâșia Gaza escaladează și atrage atenția Organizației Națiunilor Unite și a țărilor arabe din Orientul Mijlociu.

Secretarul general al ONU António Guterres şi-a exprimat marţi, la Naţiunile Unite, îngrijorarea profundă cu privire la escaladarea conflictului dintre Israel şi mişcarea palestiniană Hamas, relatează dpa, citat de Agerpres.

"Dreptul internaţional umanitar stabileşte reguli clare care nu pot fi ignorate. Nu este un meniu a la carte şi nu poate fi aplicat selectiv", a declarat Guterres, deplângând pierderea multor membri ai personalului ONU în conflict.

"Protecţia civililor de ambele părţi este primordială şi trebuie să fie respectată în orice moment", a adăugat el, cerând încă o dată un armistiţiu umanitar şi acces nerestricţionat în Fâşia Gaza pentru echipele de ajutor.

La rândul său, Qatarul a avertizat marţi că extinderea operaţiunilor israeliene în Fâşia Gaza ar putea "submina eforturile de mediere şi de dezescaladare" şi a condamnat bombardarea, marţi, a celei mai mari tabere de refugiaţi din acest teritoriu palestinian, notează AFP.

Ministerul de Externe din Qatar a descris lovitura din tabara Jabaliya drept "un nou masacru împotriva poporului palestinian lipsit de apărare", a informat agenţia oficială de presă din Qatar. Ministerul Sănătăţii al guvernului Hamas, care controlează Gaza, a raportat "peste 50 de morţi" în acest bombardament.

Arabia Saudită a condamnat un combardament asupra unei tabere de refugiați

Arabia Saudită a condamnat miercuri "cu cea mai mare fermitate" bombardamentul israelian asupra unei tabere de refugiaţi din Gaza, care s-a soldat cu zeci de morţi şi a vizat, potrivit Israelului, un comandant al mişcării islamiste palestiniene Hamas, relatează AFP.

"Regatul Arabiei Saudite condamnă cu cea mai mare fermitate ţintirea inumană de către forţele de ocupaţie israeliene a taberei de refugiaţi Jabaliya din Fâşia Gaza asediată, în care au fost ucişi şi răniţi numeroşi civili nevinovaţi", a indicat Ministerul Afacerilor Externe saudit pe X (fosta reţea Twitter).

Ministerul Sănătăţii al guvernului condus de gruparea islamistă Hamas în Fâşia Gaza a anunţat marţi că cel puţin 50 de persoane au fost ucise într-o tabără de refugiaţi în urma unui bombardament israelian în partea de nord a enclavei palestiniene.

Bombardamentul, al cărui bilanţ final ar putea fi mult mai mare, a distrus cel puţin 20 de clădiri în tabăra de refugiaţi de la Jabaliya, a adăugat sursa citată.

Armata israeliană a confirmat că a bombardat marţi tabăra de refugiaţi din Jabaliya în Fâşia Gaza, afirmând că a ucis acolo un comandant al Hamas care era, potrivit ei, unul dintre responsabilii pentru atacul lansat în Israel de mişcarea palestiniană pe 7 octombrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel