Război Iohannis-Parlament, după declarația lui Tăriceanu
Declarația politică adoptată de Parlament și discursul furibund al lui Călin Popescu Tăriceanu pot seta rezultatul la prezidențiale.
Dacă ar fi vorba despre un meci de fotbal, am putea spune că Tăriceanu i-a pasat lui Iohannis. Întrebarea este dacă va putea Liviu Dragnea să tragă de rezultat, sau PSD va pierde din nou partida?
După ofside-ul cu OUG 13, liderul PSD a sesizat pericolul și a încercat să calmeze jocul. Este greu să păstrezi mingea când suporterii echipei adverse intră pe teren și îi aleargă pe jucătorii din echipa ta. Chiar periculos, când adversarul are de partea sa și arbitrii și Federația.
Lăsând analogiile de-o parte, să recunoaștem că Dragnea și Tăriceanu au interese politice diferite. Micuțul ALDE vrea să își păstreze votanții care l-au trecut, la limită, pragul electoral. Eventual să atragă ceva procente de la liberalii vechi, mai preocupați de drepturi și libertăți decât de dreptate și Turcan-Gorghiu. Ca urmare, discursul dlui Tăriceanu va fi mai vehement pentru a se auzi mai tare.
Marele PSD are ca principal obiectiv câștigarea alegerilor prezidențiale. De aceea, trebuie să evite radicalizarea publicului anti-pesedist și să dea timp programului de guvernare pentru a mobiliza o parte a indecișilor (pe ideea că un program cu măsuri concrete, chiar dacă nu poate fi îndeplinit 100%, tot e mai bun decât o lozincă, oricât de bine făcută).
Liviu Dragnea a spus, după câștigarea alegerilor din 2016, că PSD-ALDE au învățat din greșelile trecutului recent. Nu prea cred, fiindcă le repetă la virgulă.
După ce i-au oferit și președintelui Iohannis o vizită la Vântu, noaptea, ca Geoană, iată că îi oferă un inamic în fața căruia oricine poate deveni erou: Parlamentul. Declarația dlui Tăriceanu, adoptată cu elanul cu care a fost aprobat referendumul fără întrebare, nu are niciun efect practic. Dar a primit, imediat, o replică de la Președinție. Încâlcită, prolixă, scrisă ca de avocați, pentru Curtea Constituțională. Concluzia, însă, e limpede! Avem două tabere: de o parte președintele, de cealaltă Parlamentul.
Parlamentul se află la cea mai scăzută cotă între instituțiile importante. Încrederea în Parlament nu a crescut, de când Băsescu a declanșat referendumul pentru rărirea parlamentarilor, la 300. Ce poate fi mai comod decât să te bați cu pricăjitul clasei? Mai ales când slabul din Palatul Parlamentului caută singur gâlceavă la zdrahonul din Palatul Cotroceni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News