RĂZBOI între Viktor Orbán și Manfred Weber. Ce a spus premierul maghiar
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
FOTO AGERPRES
FOTO AGERPRES
Într-un interviu recent, premierul Ungariei Viktor Orbán l-a criticat pe Manfred Weber și a dat de înțeles că acesta "a jignit poporul maghiar", conform publicației germane.

Întrebat dacă este adevărat că la ultima sa întâlnire cu Angela Merkel, cancelarul german ar fi ridicat tonul, Viktor Orbán a spus: nu. Angela Merkel este “o femeie puternică”, a spus premierul ungar, iar tonul ridicat ar fi un “semn de slăbiciune”.

Despre acordul încheiat la cel mai recent summit UE, privind bugetul multianual, fondul de redresare în urma epidemiei de coronavirus şi mecanismul statului de drept, şeful guvernului de la Budapesta a subliniat că Parlamentul European a legat fondul de redresare de un vot asupra unui mecanism al statului de drept care nu are criterii. “De ce ar trebui să generăm şi mai multă tensiune pe un subiect, într-un moment în care ne aflăm în mijlocul unei criză dificile?”, a spus Orbán, adăugând că despre problema mecanismului se poate discuta şi mai târziu, şi anume, cu scopul de a aplica criterii obligatorii pentru toate cele 27 de state membre.

Acuzații puternice împotriva lui Weber

În ceea ce-l priveşte pe Manfred Weber, liderul deputaţilor PPE în cadrul Parlamentului European, Viktor Orbán a specificat: în urmă cu doi ani, în timpul unei întâlniri care a avut loc la Budapesta, s-a pus de acord cu politicianul german asupra faptului că îl va sprijini în alegerea sa ca preşedinte al Comisiei Europene, însă două zile mai târziu, Weber a declarat, public, că nu vrea să câştige postul cu ajutorul voturilor maghiarilor.

“Aici, toată lumea a întrebat: ce fel de persoană este aceasta? Ne consideră europeni de rangul al doilea? Această situaţie nu s-a referit la mine, ci a fost o jignire a poporului maghiar. Ne-am pierdut încrederea în el”, a punctat Viktor Orbán.

Şeful guvernului de la Budapesta a mai adăugat că, în opinia sa, acuzaţiile pe care cei din rândul PPE le-au făcut cu privire la situaţia mass-media din Ungaria sunt unele ridicole. “Studiile obiective arată că mass-media care critică guvernul deţine o cotă de piaţă de peste 50%”, a subliniat premierul.

Viktor Orbán a spus: probleme sunt, de fapt, în PPE, deoarece Manfred Weber doreşte ca la Bruxelles să existe aceeaşi coaliţie ca la Berlin, unde creştini-democraţii guvernează împreună cu social-democraţii. Asta va conduce la situaţia în care, “în curând, nu se va mai putea face distincţia între conservatori şi socialişti”.

“Nu noi părăsim PPE, ci ei ne părăsesc pe noi”, a spus Viktor Orbán, subliniind că familia de partide ar trebui să îşi păstreze “caracterul creştin-conservator”.

Brexit s-a întâmplat din cauza UE

Despre Brexit, prim-ministrul Ungariei a spus că odată cu plecarea britanicilor, UE a pierdut din echilibrul său, “a devenit din ce în ce mai plină de ideologii”, prin urmare reprezintă următoarea direcţie: impozite mai mari, state membre mai multe, competitivitate mai puţină. Prin influenţa dominantă a Germaniei şi Franţei, politica sa economică este “din ce în ce mai socialistă”, redistribuirea fiind mai importantă decât performanţa şi modernizarea. În privinţa rămânerii în urmă în concurenţa globală, “răspunsul Bruxelles-ului nu este acela de a consolida performanţa şi competitivitatea, ci protecţionismul”.

Despre fondul de redresare finanţat prin împrumut, Orbán a spus: Ungaria a fost întotdeauna critică faţă de această idee, dar “întrucât multe state din sud s-ar prăbuşi fără ajutoare, am fost de acord din solidaritate “.

În ceea ce priveşte faptul că şi grupul celor patru ţări considerate a fi zgârcite – format din Austria, Danemarca, Olanda şi Suedia – se opune împrumuturilor comune, dar în acelaşi timp critică situaţia corupţiei din Ungaria, Viktor Orbán a subliniat: “dacă în anumite privinţe suntem de acord cu unele ţări, asta nu înseamnă că ne şi bucurăm de compania lor”. “Corupţia din Ungaria nu este mai răspândită ca cea din Austria, Franţa sau Germania”, a punctat premierul maghiar.

În Ungaria, avertismentele Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) sunt urmate mult mai frecvent de anchete, decât în orice alt stat membru al UE, iar spre deosebire de Germania, de exemplu, parchetul nu se află sub supravegherea guvernului, ci sub cea a legislativului, a adăugat Orbán, informează Hirado.hu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel