Război între medicii de familie și cei din spitale. Acuzații de ȘANTAJ. ”Să vă fie rușine! Mințiți”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
Între medicii de familie și medicii specialiști din spitale este un război mocnit care se aprinde de fiecare dată când cele două sectoare, care au la mijloc pacientul, se intersectează pentru salvarea vieții lui. 

Scandal între MF-iști și specialiști

Un medic de familie, Mihai Georgescu, a povestit, pe grupul ”Medici gata de grevă generală. Solicităm salarii decente”, că a fost sunat de o doamnă gastroenterolog de la Spitalul Grigore Alexandrescu, pentru a scrie urgent o rețetă cu trei flacoane de Remicade, care se ridică la valoarea de 5500 de lei, pentru un copil de șapte ani, al cărui medic de familie este. Medicul povestește telefoanele pe care le-a dat pentru a ști dacă poate prescrie el sau nu și, în cele din urmă, după ce i se spune că nu poate prescrie el rețeta pentru că el o plătește, i se dă acordul verbal s-o facă și ”mai vedem noi luni”. Mesajul medicului de familie a fost urmat de multe alte mesaje în care i s-a spus că el o să fie cel care o să plătească rețeta din mai multe motive: ”Remicade nu este, in principiu, medicament de urgentă. Așa ca nu văd de unde motivația ca "moare daca nu i-l fac acum". Medicația biologica poate fi prescrisa doar de specialist Reumato/Recuperare/Gastro/Pediatrie, eventual Interne (cu derogare-scrisă-de la CAS)”, ”Medicul de familie nu poate prescrie retete compensate sau gratuite in perioada internarii.”, ”Nu aveati voie sa prescrieti medicamentul din doua motive: unul ca e internat si doi ca nu medicii de familie prescriu acest produs. Ar trebui sa obtineti o derogare de la Cas altfel sunteti bun de plata la urmatorul control”. 

Replica medicului de la ”Grigore Alexandrescu” nu a întârziat să apară. Cristina Becheanu început prin a-i scrie ”Să vă fie RUȘINE! Mințiți”. Ea scrie că un copil de șapte ani a ajuns la spital în stare gravă cu bilet de la el, medicul de familie. Medicul specialist scrie că fetița era în stare foarte gravă și nu ar fi putut s-o externeze, luptându-se pentru viața ei. După ce i s-a pus diagnosticul final, Cristina Becheanu a încercat să scrie rețeta electronică, dar programul cerea data externării, iar fetița nu putea fi externată în acea stare, acesta fiind motivul pentru care a apelat la medicul de familie al fetiței pentru a scrie rețeta. Medicul specialist a lansat chiar bănuiala că medicul de familie era ”ușor dezorientat” și nu știa ce e colita ulcerativă. Mai mult, scrie că medicul de familie îi păsa doar că i s-a terminat programul la ora 13:00. Cristina Becheanu susține că medicul a semnat în cele din urmă rețeta pentru că i-a spus că îi va trimite un memoriu explicativ cu parafă și el urma să scrie tot cu parafă de ce nu a eliberat rețeta. ”Dvs vă gândiți la banii de rețetă, noi la copil”, i-a scris medicul specialist celui de familie, care ar fi insistat că familia e foarte săracă. ”Dormiți liniștit, domnule doctor. Pacienții îi tratăm noi, doctorii de la gardă, de la ATI, de pe secții de la Grigore Alexanderscu și o spun cu mandrie” a conchis Cristina Becheanu. 

Ce spune protocolul

O altă persoană de la EUPATI îi spune medicului specialist de la ”Grigore Alexandrescu” faptul că soluția era alta: ”Remicade în RCUH se prescrie de către medicul gastroenterolog în baza deciziei eliberate de către CNAS . Dna dr puteati sa prescrieti Remicade prin ambulatoriu spitalului Grigore Alexandrescu. Medicul de familie nu are dreptul să prescrie acest medicament. "Prescriptori: tratamentul se prescrie si se monitorizeaza de catre medicul in specialitatea gastroenterologie si medicina interna (unitati sanitare nominalizate de Ministerul Sanatatii)." Cam asta spune protocolul de prescriere. Chiar nu-mi dau seama cum a putut medicul de familie să scrie rețeta. Cert este că o să plătească rețetă din buzunar. Este admirabil ca ati pus diagnosticul corect si ati făcut atât de repede dosarul, dar ar fi bine să găsiti si o variantă să scrieti rețetă fără să mai apelati la medicul de familie pentru ca îl puneți în situația să suporte costul tratamentului.”. 

Scandalul între MF-iști și medicii din spitale continuă cu replici dure: ”Nu doamna pediatru a rezolvat treaba, ci MF-istul a făcut treaba pentru ea”, ”Bine spus. Numai că unii dintre noi cedează la șantajul colegilor din spitale”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel