Război informațional cu un incident în Marea Neagră. Chifu: Ne joacă rușii când vor, oricum vor! E o operațiune clasică
Iulian Chifu a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre războiul informațional pe care Federația Rusă îl duce în regiune.
În cursul zilei de astăzi, întreaga presă a titrat faptul că mai multe avioane rusești au tras focuri asupra unei nave britanice.
O navă militară rusă a tras focuri de avertisment asupra distrugătorului HMS Defender al Marinei Regale britanice după ce acesta a intrat în apele ruseşti din Marea Neagră, iar un avion rusesc a lansat bombe în calea sa (citește AICI).
Iulain Chifu spune că totul face parte din războiul informațional al Rusiei
Contactat pe acest subiect de DC News, Iulian Chifu a făcut câteva comentarii despre rolul pe care presa îl are în propagarea fake news-urilor:
„Fake news-ul a fost preluat de toată presa bulevardieră, ulterior am înțeles că a preluat-o și Bloomberg, fără să verifice. Cum faci chestia asta? Au zis rușii. Și niște ruși așa ascunși, nu un comunicat, nu o instituție, nimic. Au zis niște ruși că au atacat ei o navă că intrase pe teritoriul lor. Și ce? În primul rând trebuiau să fie întrebați britanicii, în al doilea rând ucrainienii, pentru că, totuși, e teritoriul lor.
Nu știu de unde a venit, dar cât timp nu este asumată... e treaba conducerii Federației Ruse că presa globală e fraieră? Putea fi un test de război informațional al rușilor ca să vadă ce se întâmplă. A mai fost o chestie și a negat Ministerul Apărării că ar fi așa. Păi dacă există un precedent, de aceeași factură, înseamnă că îți și place. Ne joacă rușii când vor, oricum vor.
Îți dă pe o sursă necredibilă, marginală. O preia o sursă ca MoscowTime, după care o ia un ziar mare. Ulterior, vine toată lumea și o ia de pe Bloomberg, nu citează sursa care a produs fake-news-ul. Este operațiune clasică de război informațional“, a precizat, în exclusivitate pentru DC News, analistul Iulian Chifu.
Ministerul britanic al Apărării a confirmat, miercuri, că distrugătorul HMS Defender s-a apropiat de Peninsula Crimeea, anexată de Rusia, însă susţine că sunt apele teritoriale ucrainene şi neagă informaţiile privind focurile de avertisment trase de Forţele Navale ruse.
"Nu a fost tras niciun foc de avertisment în apropierea navei HMS Defender. Nava Forţelor Navale Regale a efectuat un tranzit inofensiv prin apele teritoriale ucrainene, în conformitate cu dreptul internaţional", a comunicat Ministerul britanic al Apărării, conform Agenţiei France-Presse.
Rusia a anexat în 2014 regiunea ucraineană Crimeea, dar Statele Unite, Uniunea Europeană şi Marea Britanie consideră teritoriul ca fiind în continuare ucrainean.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News