Raul Castro a jurat credință socialismului
Data publicării:
Autor: Tudor Curtifan
WhatsApp
Președintele cubanez Raul Castro s-a angajat sâmbătă seară să "apere patria și socialismul". El a făcut aceste comentarii în ajunul funeraliilor părintelui Revoluției cubaneze, Fidel Castro.

"În fața rămășițelor pământești ale lui Fidel (...), jurăm să apărăm patria și socialismul", a declarat Raul Castro, în fața a zeci de mii de persoane adunate la Santiago de Cuba, în estul țării, unde cenușa fostului lider urmează a fi îngropată duminică într-o ceremonie restrânsă.

Fidel "a demonstrat că acest lucru este posibil, că putem depăși orice obstacol, orice amenințare, orice șoc în hotărârea noastră de a construi socialismul în Cuba", a insistat el, în ultimul discurs de omagiere, susținut în Piața Revoluției Antonio Maceo din "orașul eroic".

Spre surprinderea multor cubanezi, Raul Castro a anunțat de asemenea că, în conformitate cu dorința lui Fidel Castro, va depune în Adunarea Națională un proiect de lege care prevede ca niciun cult al personalității să nu fie întreținut în jurul fostului lider istoric.

Fidel a insistat "până în ultimele sale ore de viață" ca "numele său și figura sa să nu fie folosite niciodată pentru denumiri de instituții, piețe, parcuri, străzi sau alte locuri publice și ca să nu fie niciodată ridicate în memoria sa monumente, busturi, statui și alt forme similare de omagiere", a reamintit Raul Castro, care i-a succedat fratelui său la putere în 2006.

La ceremonia de omagiere au fost prezenți câțiva șefi de stat străini, cum ar fi aliați necondiționați ai Cubei precum Nicolas Maduro (Venezuela) și Evo Morales (Bolivia), dar și congolezul Denis Sassou Nguesso și foștii președinți brazilieni Luiz Inacio "Lula" da Silva și Dilma Rousseff.

Printre invitați mai figurează Diego Maradona, legenda fotbalului argentinian și un apropiat al lui Fidel Castro, dar și ministrul francez al ecologiei, Ségolčne Royal.

Rămășițele lui Fidel Castro au fost depuse duminică în cimitirul Santa Ifigenia din Santiago de Cuba, lângă mausoleul eroului independenței cubaneze Jose Marti, într-o ceremonie restrânsă și simplă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel