Data actualizării:
Data publicării:

Ratele la creditele pentru locuințe vor crește cu până la 2,5%. Avertismentul specialiștilor: Românii vor scoate din buzunar mai mulți bani

Autor: Doinița Manic | Categorie: Economie
WhatsApp
Ratele la creditele pentru locuințe vor crește cu până la 2,5% / Foto: Pixabay
Ratele la creditele pentru locuințe vor crește cu până la 2,5% / Foto: Pixabay

Ratele bancare la creditele pentru locuințe vor crește cu până la 2,5% în următoarea perioadă, avertizează analistul economic Dragoș Cabat.

Analistul economic Dragoș Cabat spune că ratele bancare la creditele pentru locuințe vor crește cu până la 2,5% în următoarea perioadă. Avertismentul vine în contextul în care ROBOR la 3 luni, indicatorul în funcție de care sunt calculate ratele la creditele ipotecare, a crescut până la 2,07%. Vezi AICI mai mult.

„Având în vedere că inflația este la niveluri înalte pentru perioada recentă, atât în România, cât și la nivel mondial și că cel puțin până la sfârșitul anului inflația va rămâne la niveluri ridicate, așteptările erau foarte clare că mai devreme sau mai târziu Banca Națională va trebui să ridice dobânda de politică monetară și să înceapă acest drum care va continua și în lunile următoare. Odată ce crește dobânda de politică monetară cu siguranță vor crește, în ordinea aceasta, mai întâi dobânzile la credite și apoi și dobânzile la depozite. De altfel, era neapărat  necesar dacă băncile vor să se mai finanțeze și de la populație și nu numai de la Banca Națională și de pe interbancar, să ofere și dobânzi la depozite măcar apropiate de inflație, dacă nu chiar real pozitive, adică mai mari decât inflația așteptată.

Românii vor scoate mai mulți bani din buzunar

Trebuie în continuare ca  toate dobânzile, pornind de la dobânda de politică monetară în sus către dobânda ROBOR și dobânzile la toate creditele, pe toate maturitățile, inclusiv cele pe termen lung aferente creditelor la locuințe, să crească în perioada următoare. Acest lucru va însemna că oamenii vor scoate din buzunar mai mulți bani pentru a plăti ratele la casă și la celelalte credite pe care le-au făcut. Este normal în situația în care inflația este ridicată și este posibil ca și moneda națională să continue tendința de depreciere sau chiar să își accentueze tendința de depreciere față de moneda unică euro”, consideră analistul economic, scrie rfi.ro.

Analistul economic spune că e posibilă orice majorare cuprinsă între 0,5% și 2%, maxim 2,5%.

”Nu este ceva chiar dramatic, dar pentru omul de rând, mai ales pentru cel care și-a luat credite până spre limita veniturilor lui disponibile poate însemna o oarecare presiune”, a spus Cabat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel