Ratele creditelor ipotecare s-au majorat cu până la 82% față de anul trecut
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Mikhail Nilov/ Pexels
Fotografie de la Mikhail Nilov/ Pexels
Ratele la creditele ipotecare pe care românii le-au luat înainte de introducerea IRCC au înregistrat creșteri de 70-80%.

BRD, Raiffeisen şi UniCredit Bank, trei din cele mai mari 10 bănci din sistemul bancar, au înregistrat creşteri ale ratelor clienţilor la creditele ipotecare în lei legate atât de ROBOR, între 70 şi 80%, cât şi de IRCC, între 34 şi 40%, potrivit simulărilor transmise la solicitarea Ziarului Financiar.

Potrivit publicației citate mai sus, BRD a oferit două simulări potrivit cărora rata pentru un credit ipotecar legat de ROBOR a ajuns la 2.248 lei în octombrie 2021, cu 82% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar pentru un credit legat de IRCC creşterea este de 40%, până la 1.580 lei.

În cazul Raiffeisen Bank, rata pentru un credit ipotecar legat de ROBOR a ajunge cu 73% mai mult la final de septembrie 2022 faţă de septembrie 2021, până la 2.397 lei, în timp ce la creditul legat de IRCC rata a ajuns la 1.635 lei, în creştere cu 34%.

În ceea ce priveşte UniCredit Bank, simularea oferită a fost numai pentru un credit legat de IRCC, iar rata a ajuns la 1.635 lei, în creştere cu 35% în octombrie 2022 faţă de octombrie 2021.

Citește și:

Se îngroașă rândurile săracilor din România. Mircea Coșea: Asistăm la un atac la clasa mijlocie. Vine o situație complicată

Când banii se scumpesc, automat se scumpește și nivelul de trai, iar Banca Națională a intervenit astăzi și a majorat dobânda cheie în speranța că va mai potoli inflația galopantă. Este a șaptea majorare de anul acesta. 

În România, cei mai mulți bani se duc pe plata facturilor, aprovizionarea cu mâncare și pe locuință, în timp ce cheltuielile au crescut mai mult decât veniturile, se pare că ”a trăi de pe o zi pe alta” va deveni un ”sport” practicat de tot mai mulți români în perioada următoare, deoarece clasa de mijloc a societății va întări ca număr clasa celor săraci, sau, în termeni moderni, ”clasa celor vulnerabili”. 

Pe acest subiect a intervenit și analistul economic Mircea Coșea la România TV care a precizat: 

”Cei care au luat credite nu fac parte din populația defavorizată. În mare parte sunt reprezentanții clasei mijlocii. Ei au luat credite pentru că au vrut să își cumpere o casă sau altceva. Deci asistăm la un atac la clasa mijlocie care este motorul economic și social al societății. Deși ne-am chinuit ani de zile să o dezvoltăm, iată că acum ea va suferi. Ce se va întâmpla în continuare? Va fi o schimbare foarte importantă în bugetele de familie pentru că vor încerca să plătească ratele de teama pierderii garanției, care de obicei este casa. Vă rog să rețineți: veniturile nu au crescut în România, au crescut doar la primari, la cei care sunt în clasa superioară, dar prețurile au crescut foarte mult. Asta înseamnă că vor fi dezechilibre în bugetele de familie. Pentru a reuși să plătească rata, se va micșora destul de mult partea din venit rezervată hranei și vor dispărea aproape în totalitate niște cheltuieli pe care noi credeam că le facem ca reprezentanți ai unei societăți evoluate. Nu vom avea bani nici pentru educație, nici pentru spectacole, cărți, poate chiar nici pentru concedii, se vor micșora și cheltuielile pentru sănătate, adică o cădere nu a nivelului de trai, ci o cădere a condițiilor de viață. Puterea de cumpărare scade și nu inflația trebuie luată în calcul la creșterea pensiilor, ci căderea puterii de cumpărare pentru că inflația este de 15,3% oficial, dar, la bunurile de bază, la mâncare, inflația este de 30%. Vine o situație complicată pentru mai mulți dintre români decât cei pe care acum i-am considerat săraci”, a declarat analistul economic, Mircea Coșea pentru România TV.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel