Răsturnare de situație în Rusia. Putin amână stagiul militar obligatoriu
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 01 oct 2022, 13:01
WhatsApp
Răsturnare de situație în Rusia. Putin amână stagiul militar obligatoriu / Foto: Pixabay
Răsturnare de situație în Rusia. Putin amână stagiul militar obligatoriu / Foto: Pixabay
Vladimir Putin a amânat cu o lună efectuarea stagiului militar obligatoriu.

Vladimir Putin a amânat cu o lună efectuarea stagiului militar în această toamnă, transmite Agerpres. Decizia Kremlinului ar fi fost luată din cauza saturaţiei centrelor de recrutare ca urmare a mobilizării parţiale pentru campania militară din Ucraina, relatează EFE.

"Acum centrele de înrolare sunt foarte saturate ca urmare a mobilizării parţiale. Pentru a nu agrava şi mai mult această congestie, s-a luat această decizie", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru agenţia RIA Novosti.

Peskov s-a declarat convins că decizia va permite combinarea atât a fluxului bărbaţilor mobilizaţi, cât şi a recruţilor care trebuie să-şi efectueze serviciul militar obligatoriu.

Câți ruși trebuiau să înceapă acum stagiul militar obligatoriu



Circa 120.000 de persoane cu vârste între 18 şi 27 de ani, care au fost chemaţi să se încorporeze, urmează să-şi înceapă serviciul militar obligatoriu la 1 noiembrie, în loc de 1 octombrie, aşa cum este tradiţia, scrie EFE.

Este vorba de 7.000 de ruşi mai puţin decât acum un an, deşi nimeni nu a explicat până acum motivul acestei reduceri, comentează EFE.

Militarii însărcinaţi cu mobilizarea parţială au explicat că aceşti recruţi nu vor participa la "operaţiunea militară specială" din Ucraina. Totuşi, această promisiune a fost încălcată deja încă de la începerea campaniei şi, potrivit presei, nimeni nu poate exclude posibilitatea ca, odată încheiat serviciul militar obligatoriu, aceşti recruţi, care vor fi trecuţi în rezervă, nu vor fi trimişi automat pe front în ţara vecină.

Unii ruși, mobilizați din greșeală



Potrivit legii, recruţii nu pot fi desfăşuraţi într-o ţară străină decât dacă Kremlinul declară legea marţială. Putin a admis că s-au făcut erori în cadrul mobilizării parţiale şi a ordonat întoarcerea imediată acasă a acelor ruşi mobilizaţi din greşeală.

Mii de ruşi şi-au părăsit ţara de când preşedintele Putin a semnat la 21 septembrie decretul de mobilizare parţială, aminteşte EFE.

Autorităţile ruse au avertizat totodată că pedeapsa pentru cei care încearcă să incendieze centrele de recrutare, ţinte a numeroase atacuri în ultimele săptămâni, este de până la 15 ani de închisoare.

Metoda folosită de un tânăr rus pentru a-și rupe piciorul. Urla de durere, dar și-a dorit cu orice preț să scape de mobilizare

Un tânăr rus care încerca să evite serviciul militar în Rusia i-a cerut prietenului său să-i rupă piciorul pentru a nu fi recrutat, scrie Daily Star. Așa-numita "mobilizare parțială" face parte din planul Rusiei de a-și spori forța de invazie a Ucrainei, iar după semnarea decretului de către Putin, bărbaților cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani le-a fost interzis să părăsească regiunile în care locuiesc.

Mobilizarea militară a provocat proteste ample în țară și panică în rândul tinerilor care au luat măsuri din ce în ce mai radicale pentru a evita serviciul militar. Unii au încercat să părăsească țara și să treacă granița către țări din apropiere precum Georgia, Kazahstan și Mongolia, formând cozi de zeci de kilometri.

Într-un videoclip, un rus arată gesturile disperate pe care unii sunt pregătiți să le facă pentru a evita să fie chemați la război. Acesta și-a rugat prietenul să îi rupă piciorul. Pe filmare se vede cum băiatul se așează la capătul scărilor și își pune picioarele pe trepte. Câteva secunde mai târziu, prietenul lui vine sărind peste piciorul lui, spărgându-i oasele. Bărbatul scoate un urlet și se dă într-o parte din cauza durerii chinuitoare pe care o simte.

"Recruții din Federația Rusă își rup picioarele pentru a nu fi mobilizați", scrie în descrierea video-ului. Vezi video AICI.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?