Răsturnare de situație în Afganistan: Au loc discuții importante
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Hotărâre surpinzătoare a forțelor din Afganistan pe fondul retragerii trupelor americane din zonă.

Guvernul afgan și talibanii vor iniția discuții de pace sâmbătă, 12 septembrie. Aceștia încearcă să ajungă la un acord de împărțire a puterii în timp ce trupele americane părăsesc țara după aproape două decenii.

Negocierile de încetare a războiului civil au fost convenite ca parte a unui acord de retragere pe care SUA l-a semnat cu talibanii în februarie. Cu toate acestea, au existat probleme privind schimburile de prizonieri între părți.

Delegația talibană este condusă de liderul adjunct al grupului, Mullah Abdul Ghani Baradar, care în urmă cu zece ani a fost închis de către autoritățile pakistaneze pentru că a încercat să deschidă discuții de pace cu autoritățile afgane. Cu doi ani în urmă acesta a fost eliberat. 

În același timp, delegația guvernului afgan este condusă de Abdullah Abdullah, care timp de mai mulți ani a funcționat ca director într-un guvern de unitate națională sub președintele Ashraf Ghani.

Discuțiile vor fi dificile

Progresul va fi probabil lent, întrucât autoritățile guvernamentale încearcă să pună capăt viziunii talibanilor asupra guvernării islamiste. Aceștia doresc un stat democratic, așa cum este stipulat în constituția țării, potrivit TheGuardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel