Răsturnare de situație după discursul de lansare al lui Marcel Ciolacu. Bogdan Chirieac arată avantajul liderului PSD. ”Va fi greu pentru PNL”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Inquam, Octav Ganea
foto: Inquam, Octav Ganea
Analistul politic Bogdan Chirieac spune că nu exclude anumite "mutări sau trieri de forțe" în Guvern.

Analistul politic a făcut radiografia discursului lui Marcel Ciolacu de la Congresul PSD. Întrebat de jurnalista Andreea Crețulescu dacă ar trebui să ne așteptăm de o ieșire a PNL-ului de la guvernare, acesta a apreciat:

"În mod normal, nu ar trebui să așteptăm o ieșire a PNL-ului de la guvernare, dar după discursul lui Marcel Ciolacu eu nu mai exclud această posibilitate. S-ar putea ca înainte de alegeri să avem această ieșire de la guvernare. Guvernul nu mai poate să cadă fiindcă ai nevoie de șase luni, în ultimele șase luni nu se pot face alegeri anticipate deci putem aștepta și acest lucru. E imposibil să mai cadă Guvernul, dar ieșirea de la guvernare se poate face lăsând un guvern minoritar PSD.

Cred însă că sunt câteva direcții principale în discursul lui Marcel Ciolacu. Una dintre ele este mesajul - Nu vom mai fi contra, ci pentru", deci nu vrem să distrugem. Facem, luptăm pentru a construi. Ăsta este un mesaj. Al doilea - sunt un om obișnuit, am și bune și rele, sunt și ciufulit și nebărbierit, ca orice om normal din țara asta. Nu am stea în frunte! - asta spune Marcel Ciolacu. Trei: ideea asta integratoare - toată lumea! Nu împarte națiunea între PSDiști și restul, nu! Cum fac alte partide. Sunt "ai mei", de exemplu, de la USR: noi și ceilalți. El a mers pe chestiunea integratoare" a spus Bogdan Chirieac.

Andreea Crețulescu a intervenit: Dar doamna Lasconi "i-a furat" oarecum zona asta de religie, de biserică... Credeți că va conta lucrul acesta?

Bogdan Chirieac: Trebuie să meargă și Biserica alături de doamna Lasconi, și mă-ndoiesc în momentul acesta. Doamna Lasconi încearcă să ia și zona tradițională hashtag și zona conservatoare. Nu știu dacă va reuși.

Marcel Ciolacu a spus foarte clar: apreciază libertatea, inclusiv sexuală, spune că nu are nicio problemă cu zona LGBTQ, e parte din politica de stânga europeană. Dar în același timp merge pe ideea tradiționalistă, conservatoare și mai ales integratoare. Nu suntem împotrivă, suntem pentru! Hai să ne adunăm să construim!

Vedeți că el nu s-a referit că PSD-ul nu a luat de 20 de ani președinția României. Spune că românii trebuie să aleagă președintele pe care-l merită, ceea ce, fundamental, e adevărat. Pentru că dacă votezi un extremist înseamnă că asta și-a dorit poporul român în acest moment. Dacă votezi altceva... nu știu - echilibru, construcție... e altceva.

Oricum Marcel Ciolacu are avantajul că e primul, a luat-o înaintea PNL-ului, cu astfel de ceea ce numim noi predicate, cu astfel de idei, ceea ce va fi greu pentru PNL să copieze, să plagieze. Trebuie să găsească ceva original.

Discursul integral, aici: CONGRES PSD, 24 august. Promisiunile lui Marcel Ciolacu, într-un discurs fulminant. ”Până la sfârșitul anului, aderăm complet la Spațiul Schengen”

Agendă ascunsă?

Andreea Crețulescu a ridicat la fileu următoarea ipoteză: Ar putea Marcel Ciolacu să pregătească terenul pentru o eventuală finală prezidențială între domnia sa și Nicolae Ciucă și atunci, fiind parteneri de guvernare, asigurând stabilitatea la granița unui război, să vină amândoi cu un mesaj pacifist de uniune - alegeți pe care vreți dintre noi doi - dar noi vrem să asigurăm stabilitate și să fim președinții tuturor românilor?

Bogdan Chirieac: Nu o să avem un mesaj comun, să știți! Pentru că tocmai ce ne-a spus domnul Marcel Ciolacu, implicit, că nu s-ar mira dacă PNL va ieși de la guvernare. Deci nu va fi așa. După alegeri se pot reuni, să vedem, iar în privința a ceea ce spuneți dvs. - finala Ciolacu - Ciucă, normal, asta este finala așteptată, ținând seama de forța celor două partide. Ciolacu va fi în Turul II cu siguranță, Ciucă are prima șansă să fie alături de el, dar eu nu l-aș ignora nici pe Mircea Geoană, nici chiar pe Elena Lasconi, nici un lider suveranist.

Să știți că în aceste săptămâni care urmează orice eveniment poate căpăta proporții epice. Toată societatea este sensibilă în acest moment. Cred că Marcel Ciolacu ar trebui să rămână la fel de echilibrat ca și până acum, în mesajul său pozitiv, să nu trezească pasiuni, să nu trezească ură. De ce a pierdut PSD-ul în 2019 la europarlamentare? Fiindcă a trezit ură.

Concluzie:

"Unul din mesajele importante date de Marcel Ciolacu este smerenia. Se poate câștiga alegerile cu smerenie, o să vedem asta pe 9 decembrie. Se mai glumește aici la Romexpo că PSD se mai numește Partidul Smerit Român sau Partidul Smerit Democrat. Marcel Ciolacu, probabil văzând că aroganța lui Klaus Iohannis l-a dus la 8% încredere, are un cu totul al discurs. Deci sunt mesaje care n-au mai fost lansate la un congres PSD! De altfel, vedeți că nu a avut niciun mesaj negativ" a subliniat Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
pixel