RĂSTURNARE de situație cu alegerile din Moldova. Maia Sandu vs. Igor Dodon în turul 2. Vlășceanu, ANALIZA MOMENTULUI
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
AGERPRES
AGERPRES
Analistul Andrei Vlășceanu a comentat, în exclusivitate pentru DCNews, rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, turul I. 

Ieri, 1 noiembrie 2020, a avut loc primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Bătălia a fost una acerbă ce a mobilizat o mare parte din diaspora. Andrei Vlășceanu, analist pe politică externă, a comentat rezultatele votului: 

„Din punct de vedere al prezenței, față de 2016 avem o prezență mai scăzută la nivelul Republicii Moldova. În 2016 a fost undeva la 49%, acum am văzut că avem un procent de aproximativ 42%. Este un mic dezavantaj, dar avem o prezență mai mare în diaspora. La ora actuală diaspora a fost la vot într-un număr de aproximativ 150.000 de oameni, ceea ce depășește inclusiv turul 2 din 2016.

Conform rezultatelor de la ora actuală, la nivelul Republicii Moldova, Maia Sandu e pe primul loc cu un scor de 36%, iar Igor Dodon e pe locul 2 cu un scor de 32,66%. Azi noapte, Maia Sandu era în spatele lui Igor Dodon la o diferență de 3-4 procente. În cursul nopții s-a făcut foarfeca între cei doi astfel încât Maia Sandu a recuperat diferența și are un avantaj. Avem astfel un avantaj de +- 45.000 de voturi“, consideră Andrei Vlășceanu.

Renato Usatîi, un Dan Diaconescu al Republicii Moldova

„Din diasporă, după procesarea a 98% din procesele verbale, Maia Sandu are 70%, iar pe locul 2, ceea ce este foarte interesant, este Renato Usatîi, care are 17% și abia pe locul 3 este Igor Dodon cu 3,7%. Sunt niște surprize foarte interesante. Inclusiv la nivelul republicii, Renato Usatîi e pe locul 3, cu 17%, iar pe locul 4 este Violeta Ivanov, candidatul Partidului ȘOR, care are undeva la 7-8%. Împreună ei dau undeva la 25%, care se traduce în aproximativ 300.000 de voturi. Aici este o întrebare referitor la cum se vor împărți aceste voturi în turul 2.

Domnul Usatîi a făcut o campanie anti-sistem, a fost un fel de Dan Diaconescu de la noi, o să fie interesant de aflat cum se vor împărți voturile în turul 2. Andrei Năstase, Tudor Deliu, Dorin Chirtoacă și Octavian Țîcu au luat scoruri de sub 3%, foarte slabe. Chiar dacă unioniștii nu au votat candidații partidelor declarate unoniste, deja s-au prepoziționat și s-au dus masiv către Maia Sandu. Față de 2016, Maia Sandu a avut o mobilizare mult mai mare la nivel de structură, privind voturile pe care le are la momentul actual. Dacă în 2016 a avut un rezultat de aproximativ 38%, la ora actuală ea are un nucleu foarte dur și mult mai bine mobilizat“, a punctat analistul de politică externă în excluvitate pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel