Rasputiţa, fenomenul meteo din luna martie care îl încurcă pe Putin, în invazia Ucrainei. Cum se manifestă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Rasputiţa, fenomenul meteo din luna martie care îl încurcă pe Putin, în invazia Ucrainei.Cum se manifestă / Foto: Captură video Twitter
Rasputiţa, fenomenul meteo din luna martie care îl încurcă pe Putin, în invazia Ucrainei.Cum se manifestă / Foto: Captură video Twitter
Află în articol ce este rasputiţa, fenomenul meteo din luna martie care îl sperie pe Putin.

Condițiile meteo ar putea juca un rol decisiv în invazia rusească din Ucraina, odată cu apariția „rasputița”, un fenomen sezonier în care multe drumuri devin impracticabile, ca urmare a topirii zăpezilor, scrie Ziarul de Iași, citând Le Journal de Montreal.

Acest termen rusesc, care semnifică „vremea drumurilor proaste”, este o realitate cunoscută în Ucraina, în Rusia și în Belarus, când vremea mai caldă și topirea zăpezii, în primăvară, ca și ploile puternice din toamnă, transformă multe drumuri și terenuri în adevărate mări de noroi, de două ori pe an.

Chiar înainte de venirea "rasputița", imagini cu tancuri și vehicule militare rusești blocate în Ucraina circulă pe rețelele sociale.

VEZI ȘI: Tancuri rusești, BLOCATE în noroi la granița cu Ucraina - VIDEO

„Există deja multe situații în care tancuri rusești și alte vehicule au trecut prin câmpuri și au rămas blocate. Soldații au fost obligați să le abandoneze și au plecat pe jos”, declară, pentru agenția AFP, analistul militar ucrainean Mykola Beleskov.

„Această problemă există și ea se va agrava”, a adăugat el.

Istoric militar: Timpul nu lucrează în favoarea lui Putin

Trupele lui Napoleon s-au confruntat și ele cu această experiență, în timpul retragerii din 1812. În al Doilea Război Mondial, pe frontul de est, marile operațiuni mecanizate erau aproape complet oprite în dezghețul de primăvară sau în perioada ploilor de toamnă, pentru a fi reluate iarna, când solul îngheață, explica istoricul Laurent Henninger în revista Apărarea națională, în 2015.

Doar la sosirea iernii din 1941 a putut Hitler să lanseze marea ofensivă – ratată – care avea ca obiectiv cucerirea Moscovei, sublinia acesta, în articolul care analiza impactul factorului climatic asupra războiului.

În sens invers, "rasputița" a frânat contraofensiva sovietică în 1943.

„Să ne reamintim istoria: dezghețul generează un sezon noroios (rasputița) care durează 3-4 săptămâni și care urcă din sud (Crimeea) spre nor, în câteva zile, până în Belarus. În 1942, a început în 21 martie. În 1943, în 18 martie. În 1944, în 17 martie. (...) Timpul nu lucrează în favoarea lui Putin”, a scris, pe Twitter, istoricul militar Cédric Mas.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel