Răspuns EXCLUSIV de la MAE. Ce se întâmplă cu SECȚIILE de VOTARE din străinătate, la alegerile parlamentare 2020
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
FOTO AGERPRES
FOTO AGERPRES
MAE a răspuns solicitării DCNews cu privire la existența secțiile de votare în străinătate în 6 decembrie 2020, la alegerile parlamentare, în contextul pandemic actual și în contextul în care tot mai multe state decid sau nu exclud carantina.

Solicitarea a fost făcută și în contextul în care existau informații în spațiul public lansate de oficiali cu privire la refuzul unor state europene de deschidere a secțiilor de votare pe teritoriile lor.

Iată, complet, răspunsul MAE, cu precizarea că îngroșările aparțin redacției: 

Ministerul Afacerilor Externe precizează că demersurile misiunilor diplomatice ale României privind  propunerea de secții de votare pentru alegerile parlamentare sunt în curs de derulare. Lista finală a secțiilor de votare care vor fi organizate în străinătate la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 va fi comunicată în data de 18 noiembrie 2020, Ministerul Afacerilor Externe având ca termen legal data de 16 noiembrie 2020 pentru înaintarea propunerilor de secții de votare către Autoritatea Electorală Permanentă.

Centrala MAE este în permanentă legătură cu misiunile diplomatice ale României în străinătate, în vederea identificării de spații adecvate pentru secțiile de votare, cu respectarea măsurilor specifice la nivelul fiecărei țări, în contextul pandemiei de COVID-19, și având în vedere inclusiv faptul că mai multe state, cu precădere din Europa, au instituit în ultimele zile măsuri sporite de protecție împotriva SARS-CoV-2.

De asemenea, conform comunicărilor misiunilor diplomatice de până la această dată, nu se vor putea organiza secții de votare în: Malta și Nigeria (autoritățile locale competente nu și-au dat acordul în acest sens); RPD. Coreeană (granițele acestui stat sunt închise, ceea ce face imposibilă trimiterea materialelor necesare votării); Venezuela (din cauza climatului de insecuritate, activitatea ambasadei a fost suspendată cu mai mult timp în urmă).

Pe baza propunerilor preliminare avansate de misiunile diplomatice până la data de 23 octombrie 2020, MAE estimează că va fi organizat în total un număr de secții apropiat celui de la alegerile prezidențiale din anul 2019.

MAE monitorizează permanent situația generată de măsurile specifice impuse pentru prevenirea răspândirii infectării cu SARS-CoV-2, pentru a evalua dacă va fi cazul relocării unor secții sau reorganizării sistemului de secții la nivelul unor țări.

Siguranța sanitară a cetățenilor români în străinătate pe parcursul derulării procesului de vot este prioritatea principală a autorităților române. MAE face toate demersurile pentru a se asigura că votul la secțiile organizate în străinătate se va desfășura în condiții depline de siguranță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel